nikdy me ani ve snu nenapadlo, ze se nekdy zaregistruju na toto forum, ale clovek mini...

Takze v rychlosti pro objasneni:
pred cca 3 mesici jsem seknul po petadvaceti letech s praci analytika/programatora a pustil jsem se do vyroby vlastnich hodinek.
Necim takovym nepoliben, plny mylnych nazoru a prosty jakychkoliv vedomosti, navrhl jsem si hodinky a pustil se do jejich vyroby,
aby bylo jasno, jedna se pouze o vyrobu pouzdra,, nikoliv strojku.
Mel jsem stesti, ze jsem dostal k dispozici mensi zamecnickou dilnu, kde jsem se z vostra pustil do prace na megasoustruhu, mega freze, mega vrtacce, no proste vsechno obrovsky

Kupodivu mi to vsechno slo od ruky a dokonce bez vaznejsiho zraneni, prvni hodinky uzrou svetlo sveta co nevidet, aaale
Nedavno jsem dostal darem maly, zapomenuty 30 let pod stolem, soustruh Schaublin 70, provedl jsem rozborku, vycisteni a zborku, vypada naprosto k svetu a nemohu se dockat, az na nej prejdu s ty megamasiny,
Jak je zrejme z fotek, bude to jeste neco stat, proto jsem tady, s prosbou o radu, spis rady.
Zacnu tim, ze potrebuju motor, takze moje otazka zni, muzete mi prosim poradit, jaky motor koupit, klidne staci tip nebo jestli mate k prodeji, budu rad.
Dalsi otazky bych si nechal na potom, az vyresim motor a jeho osazeni, zprevodovani atd.
(predem se omlouvam, vim o tom kulovy, forum jsem prolezl, ale jedine co jsem se tak nejak s jistotou dozvedel, je, ze nejlepsi bude poradny motor na 380V a menic)
Co a jak na nem budu delat?
- aby motor umel obousmerny provoz (jelito mozne)
- obrabet kulatinu nerez, mosaz, bronz, hlinik, silon
- primeru 60mm a mensi
- jsem zvykly ubirat 1mm, ale spokojim se s 0,5mm
- doma, takze nutny motor/sestava na 220
- doma, takze pokud mozno co nejtissi
- pokud mozno, tak s regulaci otacek, rad bych se vyhl prehazovani remene
- bude bezet nejspis tak 2-4 hodiny denne
- aby se vesel soustruh + motor na stul max 40cm hloubky, predpokladam tedy ulozeni motoru pod deskou a soustruhem
- stul si postavim jakykoliv bude potreba
Snad jsem to popsal dobre, samozrejme doplnim, bude-li potreba, diky moc
Kdyby byl ochoten, nekdo z Prahy ci blizkeho okoli, sejit se, pokecat a klidne i pripadne, samozrejme za uplatu, soustruh sprovoznit, je vitan vsemi deseti

Zde je srovnani se soustruhem, na kterem delam ted, vim, ze to bude velka zmena, ale verim, ze k lepsimu