hospudka

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Zamčeno
DwPetr

17. 2. 2020, 6:24

Josef píše: 17. 2. 2020, 6:20
DwPetr píše: 17. 2. 2020, 6:10 Začínám si myslet, že by nebylo moc justičních omylů, kdyby všichni politici včetně těch komunálních po skončení období nastupovali automaticky do vězení.
A jak by jsi to vyřešil s těma, co nechtějí nikdy odstoupit? :shock:
Zeman to řekl jasně, volby, nebo kalašnikov :wink: Ale to jsme zase tam kde vždycky, vidíš někoho jinýho, koho by lidi volili jako lepší variantu?
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Josef
Sponzor fora

17. 2. 2020, 6:28

DwPetr píše: 17. 2. 2020, 6:24
Josef píše: 17. 2. 2020, 6:20
DwPetr píše: 17. 2. 2020, 6:10 Začínám si myslet, že by nebylo moc justičních omylů, kdyby všichni politici včetně těch komunálních po skončení období nastupovali automaticky do vězení.
A jak by jsi to vyřešil s těma, co nechtějí nikdy odstoupit? :shock:
Zeman to řekl jasně, volby, nebo kalašnikov :wink: Ale to jsme zase tam kde vždycky, vidíš někoho jinýho, koho by lidi volili jako lepší variantu?
Každá jiná je lepší.... Kromě bývalé státostrany :(
Mex

17. 2. 2020, 6:48

DwPetr píše: 17. 2. 2020, 6:10 U nás se taky staví fabriky na orný kvalitní půdě ...
Orná půda je další posvátná kráva. Nemůže každý stát dělat všechno. A z průmyslového Česka prostě potravinářská velmoc nebude.
Ale vadí to něčemu? Nemáme co do huby? Když tak přijeďte k nám do Brna, tady jsou krámy narvané žrádlem až po střechu.

Já vím, že je správné říkat, že orná půda je skoro posvátná věc. Kdysi to skutečně asi mělo i hluboký smysl. Ale má ho to i dneska?
Kdysi taky byla každé vesnice samozásobitelská. Všude byl kovář, kolář atd. No a pak někdo vynalezl dělbu práce, a najednou se díky tomu produktivita zvedla na několikanásobek.

Tak teď prostě u nás umíme líp dělat třeba strojařinu, a ve Španělsku zase umí líp pěstovat rajčata. Takže u nás se ta půda (tj. plocha) líp využije tou fabrikou, kdežto ve Španělsku zase plantáží nebo skleníkem.

Ano, vím, že je to "ošklivý" názor. Ale je i nepravdivý?
DwPetr

17. 2. 2020, 7:03

Nepravdivý není, ale zrovna ty španělský rajčata z Kauflandu? No zlatý svý, o tom ale pole není. To je spíš o tom, že když si chceš postavit dílnu, tak tě vyfakujou, protože bys ubral nějaký metry orný půdy, případně ji musíš draze vykoupit, mám za to že to 2019 slušně nakopli. Kdežto namazaný fabrice která nebude jen o nějakých 1-2tis. metrech zabraný plochy, přitom těch ploch je kolem dost a dost. Takže budem mít všude kolem sebe boudy, ve kterých se bude dělat za minimum, třeba k nám sváží agentury mongoly, ukrajince, protože by za to nikdo normální ani nevstal z postele, ty prázdný boudy, který tu máme taky, si ani nemůžeš pronajmout, protože za pronájem hangáru v havarijním stavu chtějí jak kdyby byl fungl novej pernamentně vyhřívanej (100-120tis měs. počítají to na m3, protože skladovat se dá i do vejšky), pak dvakrát do měsíce trochu víc zaprší a už teče voda do baráků, kam taky jinam.. jsem zastánce samostatnosti a soběstačnosti, a pokud to někdo jinej neumí, tak jako třeba naše strojírenství, který už vlastně taky neexistuje, tak to prodávat ven, ono i z těch fabrik zase takovej užitek není, akorát to libivě vypadá.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2020, 7:17

Ale to by si měl ideálně sám rozhodnout každý majitel půdy (pozemku), jestli tam bude radši pěstovat rajčata nebo vyrábět výfuky k traktorům :-) Zatím to vypadá, že ta strojařina přeci jenom vede, dokonce tak moc, že jsme nejprůmyslovější země EU :-)
Aleš Procháska
prcek

17. 2. 2020, 7:19

Mexi, nějak s tebou nemůžu souhlasit. Jednak ti v tom chybí nějaký plán "B" až se na nás kámoši vykašlou a hlavně les i půda je zdroj, který se obnovuje stovky, nebo i tisíce let. Kdyby to bylo tak, že jeden rok je tam fabrika a druhý tam můžu sázet brambory..., ale není. Proto si myslím, že je vhodné té půdy nevratně likvidovat co nejmíň. S lesem je to podobné, navíc má i jiné funkce, než vyrábět dřevo.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
DwPetr

17. 2. 2020, 7:35

prochaska píše: 17. 2. 2020, 7:17 Ale to by si měl ideálně sám rozhodnout každý majitel půdy (pozemku), jestli tam bude radši pěstovat rajčata nebo vyrábět výfuky k traktorům :-) Zatím to vypadá, že ta strojařina přeci jenom vede, dokonce tak moc, že jsme nejprůmyslovější země EU :-)
Já v tom spíš vidím to, že jsme nejprůmyslovější proto, protože zahraniční firmy tady mají pozemky za děkuju, mají tady levnou pracovní sílu, naprosto nekompetentní a neschopnou státní správu, očividně jednoduše zkorumpovatelnou.

A ještě k těm španělskejm rajčatům jsem si vzpomněl, viděl jsem kdysi dokument, kde jsou ty rajčata ve sklenících, rostou z koryt plnejch nějaký sračky, a tmaví zahradníci tam nalejvali něco v kanystrech. Kámoš co jezdil na mkd, je vozil zelený, aby to tady v regálech bylo tak akorát, když se to vytáhne z mrazáku.

Jinak jako obyvatel vesnice kde se dřív všechno pěstovalo vím jak ty věci chutnají když jsou ze země, a jakej je to z obchodu umělej hnus. Naštěstí mi to z EU vysvětlili, že tady máme jiný chutě, takže je všechno v pořádku.

Jistě majitel by si s pozemkama měl dělat co chce, třeba super byznys by byla skládka z chemičky, nebo elektrárny. A 100% by se takovejch našlo dost, co by pro korunu sousedovi udělali skládku vedle zahrady.

Měnit přírodu za peníze se vymstí. Jedna věc je nějakej exodus výroby s přidanou hodnotou, a druhá je devastace vlastní krajiny ve prospěch cizího nenažranýho kapitálu, že kterýho jásající dav dostane jen drobky. Až budou volný plochy znova využitý, nebude zbytí, ok, ale takhle...

Jinak v dubnu jdu sázet 1ha lesa, a až se zbavím babišový firmy na svých pozemcích, tak tam vysadím les taky😉 (2,6ha).
Grad

17. 2. 2020, 7:44

Mex píše: 17. 2. 2020, 6:48 ...
Orná půda je další posvátná kráva. Nemůže každý stát dělat všechno.
...
Ano, vím, že je to "ošklivý" názor. Ale je i nepravdivý?
Pravdivý jen dočasu, hlavně krátkozraký bo v očích jsou už jen tý dolary - to je míněno obecne, nikoliv osobně :wink:
Za peníze v česku, hala jako kráva, tam kde kdysi byla alespoň ta tráva pro tu krávu...
No, ono by to posvátná krává býti měla, protože jde o bezpečnost - potravinovou, jenže neni :(

Dnes přeci vše dovezem, bude li časem od kud, co a hlavně aby se to žrát ještě dalo...
Jo krámy jsou plny, ale odpadů ne jídla...

Taže nevá krávy vybijem a mléko dovezem... Jednou mne sedlák vyvedl z omylu, jak mléčné stádo půjde na jatka, nikdy už zde (region) mléko nikdo dělat nebude :shock: když viděl ty bulvy, dodal, že se desítky let snaží stádo zvětšit, ale mají spíše co dělat aby se nezmenšovalo opět :shock: aby se to na mléko vyplatilo, je poteba kusy vybírat a ono není moc z čeho, genetika, šlechtění, vše marné - přirozený výběr je přirozený výběr a na to jsou potřeba léta času... :?
Opravdu chceme vybíjet stáda a pole a louky vybetonujeme? OK, tak se připravme na chleba za 500,-/kg a mléko za 250,-/l atd., atp. ta doba nemusí být až tak daleko, stačí zrušit zemědělské dotace, informace o naší nesoběstačnosti svět již má a my zde máme gigazemědělce co ním vlastně není ale zato to zde řídí jako firmu a ta se o to postará :mrgreen:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2020, 7:44

Průmyslová země jsme proto, že máme z průmyslu větší příjmy než ze zemědělství, to není úplně v souladu s levnými průmyslovými pozemky (aspoň mně žádné nikdo levně nedal :-))

Co se týká hnusných rajčat, naštěstí stále ještě můžeš začít pěstovat lepší (a já si je pak rád koupím :-))
Aleš Procháska
DwPetr

17. 2. 2020, 7:47

Však já si taky pěstuju, a ne jen rajčata😉
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2020, 7:56

To je super :-) Pěstuješ to pro sebe nebo i na kšeft?
Aleš Procháska
DwPetr

17. 2. 2020, 7:57

A k tomu chlebu, skuste nalanařit ženský aby zkusily chleba z kvásku, domácí pekárny jsou dneska běžný. Už tu sračku z rozemletýho starýho chleba chtít nebudete.

K tomu chlebu je dobrej domácí pálivej klobás, jako obloha domácí rajčata, domácí vajíčka na tvrdo na plátky, domácí křen, ten mi roste za barákem taky a ten se nedá ani polknout, jak řeže, čerstvý ředkvičky. K tomu kvalitní místní víno, nebo destilát, nebo pivo z malýho soukromýho pivovárku.

A místo dotací by stačilo, aby obchody odebíraly od našich zemědělců, což by šlo, kdyby nebyli tolik dotování ti od vedle.
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 17. 2. 2020, 8:16, celkem upraveno 1 x.
DwPetr

17. 2. 2020, 8:05

prochaska píše: 17. 2. 2020, 7:56 To je super :-) Pěstuješ to pro sebe nebo i na kšeft?
Nene, jen pro sebe, na kšeft by mě to nebavilo. Pomalu se to vrací, čím víc pozoruju jak lidi utíkají na zahrady, nebo si u baráku zase zadělávají na záhonky, malý skleníky. Třeba malý keříkový rajčata mám i v květináčích u bazénu. Maso berem od soukromejch chovatelů. Jinak se chystám uklidit trochu plac a rozšířit maliny, rybíz, jahody, a možná letos dám i cibuli a česnek. Žádný kvanta, jen tak pro sebe, abych si mohl každej den něco ušklubnout. No a samozřejmě ovocnej sad, meruňky, švestky, hrušky, jabka, ty mi asi všechny zdechnou, něco to chytlo, ořechy, špendlíky, a minulej rok jsem si do lesíku za dílnou (cca 100 borovic) naházel tři košíky hub. Něco už šlo, tak uvidím.😀
Grad

17. 2. 2020, 8:18

Jó chleba ten musí byt upečený a ne uvařený v páře a vyhnaný chémii..
Takhle se dělá Chleba!
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/ ... rou-vlarou
Zdenek Valter

17. 2. 2020, 8:27

Grad píše: 17. 2. 2020, 7:44 Opravdu chceme vybíjet stáda a pole a louky vybetonujeme? OK, tak se připravme na chleba za 500,-/kg a mléko za 250,-/l atd., atp. ta doba nemusí být až tak daleko, stačí zrušit zemědělské dotace, informace o naší nesoběstačnosti svět již má a my zde máme gigazemědělce co ním vlastně není ale zato to zde řídí jako firmu a ta se o to postará :mrgreen:
To si se sakra splet v písmenku !!! ;-)
Už to tu ale myslím jednou zaznělo:
My zde máme gigazemědělce co ním vlastně není ale zato to zde řídí jako farmu a my budem ta poslušná boží hovádka :mrgreen:
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Zamčeno

Zpět na „Prevazne nevazne“