Jinak neni spatna od Munga, ja preferuju Hiltu.
Zkušeností s chemickou maltou mám opravdu hodně. Mám barák a zalepil jsem těch závitovek určitě již nejméně 500. Příklad - potřeboval jsem připevnit sloupovou vrtačku k zemi - předělával jsem stolní na sloupovku a neměl jsem klasickou základnu, tak jsem si nechal vytočit pouzdro a to jsem přivařil k ocelové desce cca 300x200. Pochopitelně se mi prohnula a když jsem ji přitahoval k zemi (zalepené závitovky M12 právě chemickou maltou), tak jsem ty závitovky strhnul.Mrosconi píše: ↑19. 2. 2020, 9:54 Naštvali mně v Hornbachu s tou maltou. Prodávač mi vnutil Zimní chemickou maltu od Fishera a to jsem se nestačil divit, protože to zacýcha za pochodu. Zničil jsem obě trysky a zapepil 3 šrouby. 4ty jsem míchal ručně. Snad to bude alespoň držet. Tvrdili mi, že to dříve utrhne šroub, než to povoli. No chtěl bych to vidět, ale zkoušet to nebudu. Naštvaný jsem to šel vrátit. Borec sice měl blbé řeči, ale nakonec uznal, že to schle rychleji než má a tak mi rátili peníze. Teoreticky to mám zalepeno zadarmo:)
Také tvrdili, že je ta chemická kotva daleko vepnější než třeba Epoxy 1200. Máte někdo nějaké zkušenosti? Můžeme to porovnat? Nakonec jsem to jen odvrtal a vložil tam pouze závitovou tyč (nerez). Je vetknutá 9cm, tak ikdyby povolilo lepidlo, tak se mi to nevysmekne. Ale co kdybych to chtěl za to pověsit (axiální zátež), udrželo by to 300kg? 4ks M12 to udrží, ale co to lepidlo. Jak by jste to vyřešili? Vložky ano nebo ne. Pokud ano, tak jaké? Díky
Ta díra je špatně. Má být +2mm vůči lepené kulatině. Jinak nemáš zaručeno celoplošné přilepení. Na střih to víceméně nevadí, ale na tah bych se pod to nepodepsal.Mrosconi píše: ↑20. 2. 2020, 3:44 Zalepili jsem to ihned. Díra je 12mm a ne 14, protože větší vrták neměli. Frajer říkal, že stačí tenká vrstva, tak snad to nebude mít takový vliv. Čepy na z boku, takže zařízení bude hlavně na střih. Nemyslím si, že bych to mohl urvat.
S maltou jsem dělal poprvé, ale byl problém v Maltě a ne v rukách. Potvrdil to i odborník z obchodu. Prostě zatuhla 3x rychleji než bylo deklarováno na obalu. Já vím, že někteří frajeři rádi svádějí vše na amatérské ruky, proto ověřte si prosím svá tvrzení, než něco napíšete.
Hlazenou určitě ne, hrozí vytažení. Pokud chceš namánání na tah, doporučuji pevnostní závitovku. V tvém případě, kdy bys chtěl nosnost 300 kg, bych já použil závitovku 14, hloubku ukotvení 170 mm. Obojí malinko předimenzované, ale držící s naprostou jistotou.