Řezání AL profilu- plzeňský kraj
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
-
Prosím, najde se tu někdo, kdo je z plzeňského kraje a dokázal by mi nařezat AL profily? Jedná se o cca 40 řezů. Nespěchám na to, jen bych chtěl aby 800mm co potřebuji bylo 800mm, né o 1 mm víc ani 1 míň.
Chtělo by asi upřesnit, není profil jako profil
A taky v jaký dýlce dodáš materiál, přeci jenom né každej se v dílně vytočí s 12m tyčej
(já třeba nemám problém s tyčej 50m)
Pokud to je něco normálního, udělej si ze dřeva šablonu s dorazem, připevni to svorkou a uděláš to i pilkou na železo a bude kus jako kus

Pokud to je něco normálního, udělej si ze dřeva šablonu s dorazem, připevni to svorkou a uděláš to i pilkou na železo a bude kus jako kus

-
No mám tam třeba 115 cm křivý jako prase, a potřebuji z toho udělat rovných 113
nejdelší profil mám 162cm, ze kterého potřebuji 2x 80,... Jedná se o profily AL kombi 40x40, 80x40 a 80x80,... Pilkou fakt ne, to jsem zkoušel 80x80 a málem jsem umřel v polovině 

Hliníkové profily jdou dobře řezat maflem nebo pokosovou pilou. Lepší je spec. kotouč na hliník a nestojí svět :
https://www.landsmann.cz/?cls=stoitem&stiid=84732
https://www.landsmann.cz/?cls=stoitem&stiid=84732
Když ho máš v tom držáku tak asi i to by šlo. Já jsem s tím řezal nejvíc 35 mm plnou desku. To už se musí trochu přimazávat.
Jinak bych s tím zajel do firmy kde dělají s těmihle profily. Na té pokosovce je to raz dva.
Přesně tohle mi dělali v Čelákovicích o firmy s profilama. Přesnost řezu 0,5mm, ale smolík byl, že za jeden řez chtěli 100 korun. Na druhou stranu se mi ten pán věnoval určitě hodinu, spíš víc a ta mašinka taky stála nějakou korunu. Je fakt, že jsem v tom byl skoro za 4000 korun, ale na profily jsem nemusel ani šáhnout. A to tam byly i úhlovaný.
Keď som naposledy potreboval odrezať hliníkové profily kolmo a na desatinku presne, tak som ich napílil nahrubo s prídavkom, potom ich nechal deň temperovať v dielni kde je frézka aj so šublerou aby som vylúčil vplyv tepelnej rozťažnosti a na druhý deň zrovnal kraje frézkou.
Bolo to dokonale kolmé, dostatočne presné a zvládol som to aj ja s mojimi ľavými rukami.
Bolo to dokonale kolmé, dostatočne presné a zvládol som to aj ja s mojimi ľavými rukami.
-
Dnes jsem odvezl do dílny, kde mi to nařežou. Jen mám takovou otázku na vás, kdo se vyzná v al profilech. Mám 2 druhý profilů, otázkou je, zda li můžu použít stejné ukotvení. Jeden profil má drážku širokou 8mm a hloubku drážky 12,5mm, druhý profil má drážku 10mm širokou a 12,5mm hloubkou. Přesto se mi nějak zdá, že žen profil s hrubší drážkou bude mít jiný systém ukotvení.
Zde je profil s širší drážkou:
Zde je profil s užší drážkou, prostě v té úzké se mi zdá, že ten "držák šroubu" sedí více, než ten v širší.

Nebo do toho širšího patří jiný systém ukotvení?
Děkuji
Zde je profil s širší drážkou:

Zde je profil s užší drážkou, prostě v té úzké se mi zdá, že ten "držák šroubu" sedí více, než ten v širší.

Nebo do toho širšího patří jiný systém ukotvení?
Děkuji
každý výrobca má na svoje profily svoje matice. a niekedy aj viac druhov. V praxi som v prípade potreby proste improvizoval a dal som tam, čo bolo poruke.
Vyzerá to, že by to mohlo byť korektné. ak tá druhá matica drží na mieste pokým do nej chytíš skrutku, tak potom už nikam neujde.
Vyzerá to, že by to mohlo byť korektné. ak tá druhá matica drží na mieste pokým do nej chytíš skrutku, tak potom už nikam neujde.
-
Můžu se zeptat, jestli existuje nějaké speciální nářadí na montáž těch profilů? Protože normálním imbusem je to fakt peklo.r4cv píše: ↑19. 2. 2020, 7:16 každý výrobca má na svoje profily svoje matice. a niekedy aj viac druhov. V praxi som v prípade potreby proste improvizoval a dal som tam, čo bolo poruke.
Ak myslíš tie skrutky, čo sú v drážke, tak tie som robil iba raz a súhlasím je to peklo. mal som imbus na povolenie a potom imbus s guličkou na konci na točenie.
ja používam iba matice do drážky a montážne uholníky. ak máš dosť tých T matíc, tak z nich spraviť základný rám a potom ak treba vkladať do hotového, tak sú dobré tie na poslednej fotke. tie sa dajú vložiť do drážky bez rozoberania rámu. ak sú správne, tak aj držia na mieste a neujdú.
ja používam iba matice do drážky a montážne uholníky. ak máš dosť tých T matíc, tak z nich spraviť základný rám a potom ak treba vkladať do hotového, tak sú dobré tie na poslednej fotke. tie sa dajú vložiť do drážky bez rozoberania rámu. ak sú správne, tak aj držia na mieste a neujdú.