Mysak CNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Mysak323F

20. 9. 2009, 11:23

Jo chtel sem pouzit metricky jen ted fakt nevim, jeden mi rika ze mamslaby motory, druhej ze mam poridit srouby s vetsim stoupanim a co si ted vybrat, mensi stoupani nebo trapezovej sroub a na motor prevod a pomaly to bude tak jako tak. Este me tak napada ze sem nepsal jaky budou rozjezdy, nic velkyho, cca 400x300x50
Bob
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2009, 12:23

Pokud tu frézku stavíš pouze pro to, abys demonstroval, že se to hýbe a nějak to jede, tak ti na to stačí cokoliv, ale pokud chceš aby to skutečně frézovalo v určité kvalitě i tu překližku a pod. Tak to musíš trochu přitlačit na pilu, zá pár korun se ta frézka skutečně postavit nedá, taky jsem si kdysi myslel, že to jde, ale ono to skutečně nejde a pokud chceš, aby ta frézka ti pár let až několik desítek let vydržela, tak musíš používat i kvalitnější komponenty než ty posbírané někde na šrot'áku, Krutor ti to napsal správně, za jeho slova dám klidně ruku do ohně :wink: Rosta
Mysak323F

20. 9. 2009, 1:02

Tak je mi jasny ze cim kvalitnejsi komponenity pouziju tim lepsi vytvor budu mit, to zas tak naivni nejsem :) Na druhou stranu sem celkem zvedavej co se v polnich podminkach necha vytvorit
rawen
Sponzor fora

20. 9. 2009, 7:14

Mysak323F píše:Tak je mi jasny ze cim kvalitnejsi komponenity pouziju tim lepsi vytvor budu mit, to zas tak naivni nejsem :) Na druhou stranu sem celkem zvedavej co se v polnich podminkach necha vytvorit
Konkrétní příklad: Moje frézka Proxxon MF70 konvertovaná na CNC. Rozjezdy cca 140*45*70, masivní litinová konstrukce, rybinová vedení. Byly v tom silnější motory než máš ty a závitové tyče M6*1.
Maximální rychlost 400mm/min, ale tou jsem prakticky nikdy nejezdil, obrábělo to rychlostí cca poloviční. Dělal jsem malinkaté součástky milimetrových rozměrů pidi frézami, takže to bylo OK.
Pokud ale chce vyřezávat z plochy 400*300, tak zkus odhadnout dráhu řezu, ponásobit to uvedenou rychlostí, a i když zanedbáme tuhost stroje, přesnost a další faktory, zjistíš, že rychlejší by to bylo vyříznout ručně, lupínkovou pilkou...

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Mysak323F

20. 9. 2009, 9:20

Jo tak ted si me potesil :lol:
Mysak323F

27. 9. 2009, 6:24

Tak po drobynm premejsleni sem se rozhod ze ac nebude vysledek asi nic extra zkusim pouzit tu hromadu co uz tu mam, pak se uvidi a treba bude nakej upgrade, ted zatim pozastaveno nez se dostanu na velkou vrtacku
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 9. 2009, 1:13

Uznávám, že ta hromada našich negativních připomínek působí jako že Tě odrazujeme. Ale není to tak, jen se snažíme pomoci. Věřím, že zde na fóru není jediný člověk, který by druhému nepřál, aby mašinku dokončil a fungovala mu. Takže jen do toho, děláme to přece primárně pro zábavu, zkušenosti a dobrý pocit.

Jinak jsem si všiml, že se zde častokrát objevuje myšlenka "použiju slabé KM, co mám doma, krouťák naženu převodama do pomala, a že to bude pomalé mi nevadí, však nikam nespěchám". Tato myšlenka je však velmi zrádná - většina materiálů (obzvláště plasty a dřevo, takže v podstatě vše, co u levných strojů připadá v úvahu) potřebuje určitou řeznou rychlost na břitu, aby to nebylo okousané nebo chlupaté. Takže tomu musíte dát otáčky, a pokud pojedete pomalu, bude se soustředit hodně ztrátového tepla do jednoho místa, a zapeče se to. Navíc bude velké opotřebení nástroje při poměrně malém množství ubraného materiálu. Zkrátka to chce určitou rychlost posuvu, aby výsledek za něco stál. Takže bacha už při návrhu stroje.
Petr Spáčil
Mysak323F

26. 11. 2009, 6:19

Po dlouhy dobe zas aspon troska pokroku, na hrubo slozeny pojezdy

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Ty tyce trochu pruzej takze udelam nejaky vyztuhy. Misto metrickejch zavit. tyci budou nejspis precejen ty trapezovy (nasly se naky prebytky v praci ktery nejspis dostanu :) )
Mysak323F

18. 2. 2010, 9:36

Zas naka novinka.. vzhledem k tomu jak sem to prepisk s konstrukci tak bych asi udelal pojizdnej stul, melo by to bejt lehci pro motor.. ale zas bude vymejsleni kam strcit zavitovou tyc, pod nej se mi nevejde a kdyz ji dam nahoru ke strane tak mam obavy aby se stul nekrizil.. takze na kazdou stranu jednu a propojit?

Obrázek

Obrázek
lamoz
Sponzor fora

18. 2. 2010, 11:25

Ahoj Mysaku!

Mozes rict kolik ti stalo to paleni + material?
Jak dobre jde zavitnik v tech palenych otvorech nebo predem to jeste vrtal ?

Dik!
Mysak323F

18. 2. 2010, 9:32

Paleni bylo za par korun, mam u laseru znamyho takze mi to udelal ze zbytku, celkove je to low-cost projekt :lol: Zavitnik sel ale nic moc, lepsi by asi bylo udelat malou diru a provrtat, hlavne v miste zapichu byl takovej hrbulek kterej se hur prorezaval. ale mozna je to jen tim ze palil rychle (?) povrch silnejch vypalku je na hranach takovej vroubkovatej,nevim nemam s tou masinou osobni zkusenost

Jinak pro dnesek sem tomu pridelal nozicky(doufam ze mi to nikam nebude utikat :D ale nevim na jakym povrchu masinka nakonec skonci tak sem ji postavil na srouby aby se dala vyrovnat), pripravil si zavitovy tyce na stoceni koncu a premejslim jak vymyslet nejlip ten pojezd stolu (X) bude stacit jedna tyc jako je na fotce? Vim ze lepsi by byla na stredu ale tam se mi nevejde po tom co sem zmenil koncepci :lol:

Obrázek
lamoz
Sponzor fora

19. 2. 2010, 6:58

Presne toto jsem chtel vedet!
Dik!
bobik

19. 2. 2010, 7:24

Teda s takovejma nožičkama z tý frézky budeš mít vibrátor.
motorovy

19. 2. 2010, 7:28

ja by som sa obaval krizenia portalu ked bude ten trapez len na jednej strane...no ale inak ho asi nedas, bez zasahu do konstrukcie...takze vyskusat a potom popisat skusenosti 8)

este mi napadlo, ked sa na to lepie pozeram... nemozes ho dat do stredu, pod tu priecnu dosku portalu a dat vyssie nozicky? to by bola najschodnejsia cesta si myslim
Mysak323F

19. 2. 2010, 11:21

Kdyz bude vibrovat tak nozicky vysroubuju a navarim misto nich neco masivnejsiho to uz je nejmensi problem. na stred sroub prave nedam je tam malo mista mezi stolem a spodni deskou ktera je videt na predchozi fotce, toho krizeni se taky trochu bojim, kdyz s tim posunuju za bok jen tak ruco je to v pohode, otazka je co to udela az se bude frezovat. pri nejhorsim se to nak prekope. Puvodni plan byl pevnej stul a sroub na stredu poratlu, jenze sem trochu neodhad vahu tak chci odlehcit motoru tim ze bude vozit jen stolek a to uz mi zas nevychazi misto na sroub :lol: Ale ono to nak dopadne :)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“