Hledám vysokootáčkové vřeteno

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 9. 2006, 12:29

Rád bych obráběl vysokými otáčkami (mikrofrézy, vrtání malinkých děr) ale moje frézka umí jen 10,000 otáček. Hledám nějaké vřeteno nebo přesněji řečeno "poháněný nástroj" který by se upnul buď do kleštiny nebo do SK40 (se zabržděným vřetenem samozřejmě) a uměl roztočit frézu s upínacím průměrem 1 nebo 1.5 mm na nějakých 50,000 otáček. Nějak se mi to nedaří na netu najít, zatím jsem objevil pouze mechanické zdvojovače otáček a to není ono. Neporadíte někdo? Děkuji.
Aleš Procháska
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

3. 9. 2006, 4:09

No nepisete jaky vykon, ale ja mam kvuli tomu koupeny modelarsky BLDC motor. Musite koupit dvoupolovy motor, ktery celkem hrave toci 40.000rpm a urcite neni problem i vic - tam je to otazka jen aby se neroztrhnul rotor. Samozrejme to je mysleno jen jako pohon vretena - neb jsou tam jednoducha loziska bez axialniho zajisteni rotoru.

Delaji se bezne motory 12-16V a 50-100A. Je k tomu treba jen modelarsky regulator a nejaky generator PPM modulace (napr. D-pot).

Problem je jen to dobre chladit - asi se neubranite nejakemu prstenci na motoru s vodnim chlazenim.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 9. 2006, 5:05

RadekCX píše:No nepisete jaky vykon, ale ja mam kvuli tomu koupeny modelarsky BLDC motor. Musite koupit dvoupolovy motor, ktery celkem hrave toci 40.000rpm a urcite neni problem i vic - tam je to otazka jen aby se neroztrhnul rotor. Samozrejme to je mysleno jen jako pohon vretena - neb jsou tam jednoducha loziska bez axialniho zajisteni rotoru.

Delaji se bezne motory 12-16V a 50-100A. Je k tomu treba jen modelarsky regulator a nejaky generator PPM modulace (napr. D-pot).

Problem je jen to dobre chladit - asi se neubranite nejakemu prstenci na motoru s vodnim chlazenim.
To vypadá, že s tím bude docela pěkná prácička. Ložiska, broušení, obstarání kleštiny, vyvážení. Chlazení by asi nebyl problém, udělal by se žebrovaný povrch a pustila na to chladicí kapalina :-)

Navíc vůbec netuším jaký vlastně potřebuju výkon. Řezný výkon se dá spočítat podle tabulek ale nemám ponětí čím vším ho vynásobit abych dostal elektrický příkon motoru.

Ale jak tak o tom přemýšlím, asi budu spíš dál hledat kde to koupit celé hotové než se s tím dělat. Nebo se aspoň inspirovat parametry a vzhledem sériově vyráběného zařízení :-)))
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 9. 2006, 8:04

Pro představu, cosi podobného se mi podařilo najít na http://www.macrotechnologies.com/high_s ... indles.htm
Sice je oproti původnímu předpokladu na vzduch (což nevadí) a chtělo by to víc otáček, ale dá se upnout přímo do kuželu SK40 a dokonce se prý umí samo připojit na vzduch při výměně.
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 9. 2006, 9:23

zkousel neko pneumaticke vreteno z bauhauzu?
cca 54 000 ot./min

vydrzi to nejakou zatez?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 9. 2006, 7:04

robokop píše:zkousel neko pneumaticke vreteno z bauhauzu?
cca 54 000 ot./min

vydrzi to nejakou zatez?
Myslite pneumatickou brusku? Ja mam jednu, taky z bauhausu, ale ma jen 25000 otacek a vubec jsem si na ni nevzpomnel. Aspon jsem zkusil jestli nehazi. Optimisticky jsem si vzal tisicinove hodinky :-) a ona hazi o desetinu na peti milimetrech od klestiny. Takze to asi nepujde, jedine jako pohon a to pak asi bude i s ulozenim moc dlouhe a v ose Z neni nikdy mista nazbyt. Ale treba je to spravna cesta, jen zrovna nespravny vyrobek.
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 9. 2006, 8:48

ja mam jednu primo z nemecka a hole vretenko na 50 000 ot. nevibruje
otazkou je za co stoji ta klestina a loziska
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tomashal
Kontaktovat uživatele:

16. 9. 2006, 7:57

Když už se tu začalo polemizovat o levnějších a jiných variantách vřetene, mám pro vás odkaz na dodavatele výrobků KRESS. V nabídce jsou tři typy motorů vhodných pro cnc frézku.
A to:
http://www.cominvest.cz/obchod/show.php ... age&id=486
http://www.cominvest.cz/obchod/show.php ... age&id=519
http://www.cominvest.cz/obchod/show.php ... age&id=518

S otáčkami od 8000 do 30000 min-1 a výkony 530-900W.
Vím, že to nesplňuje původní požadavky tazatele, ale možná to bude pro někoho dobrý tip. Cominvest vystavuje na letošním strojírenském veletrhu v hale E-I stánek 137. Určitě je navštívím a pokud budou mít při troše štěstí aspoň některý uvedený výrobek na stánku (ačkoliv o tom pochybuju), tak se s tím seznámím a pak sem napíšu poznatky.
Jinak teda pro všechny stavitele jakéhokoliv stroje velmi doporučuji tento veletrh v Brně navštívit. Lze tu zjískat nejen obrovské množství informací. Rozhodně si nikdo nenechte ujít příležitost! Datum konání 18.-22.9. na brněském výstavišti. Velmi užitečný je i katalog vystavovatelů na stránkách http://www.bvv.cz/msv
tomashal
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2006, 9:53

Takže pro zájemce přináším poznatky. To nejvýkonnější a nejlepší vřeteno, které firma KRESS vyrábí na stánku bohužel neměli, ale zato měli obě slabší varianty 800 FME a 530 FM. Po technické stránce a z hlediska kvality použitých materiálů jsou to výrobky vhodné i pro profesionální použití. Ruku do ohně bych za to samozřejmě nedal (ať si tady pak někdo nestěžuje, že jsem to doporučoval), ale sám vážně uvažuji o koupi toho nejvýkonnějšého modelu (1050 FME).
Všechny typy mají dvojí uložení v ocelové přírubě, která se při práci poněkud zahřívá. Ale dle prodejců lze tyto frézovací vřetena bez problémů používat i v nepřetržitém provozu. Poměrně nevýhodou je, že se vřetena dodávají pouze s kleštinami pro nástroj se stopkou 8 a 6mm.
Hmotnost se pohybuje od 1,3kg do 1,7kg a typy FME obsahují elektronickou regulaci otáček s tachogenerátorem. Otáčky jsou nastavitelné pomocí vestavěného potenciometru. Maximální otáčky jsou 30000 min-1 (bez zatížení) a při opotřebení uhlíků dojde k automatickému odstavení, takže se zbytečně neopaluje komutátor.
prichy

31. 3. 2008, 11:00

Trochu jsem mel tez trampoty s volbou vretene, nakonec jsem zvolil FME800, muzu rici, ze zatim spokojenost......co se tyce hazivosti nameril jsem 0,01-0,02 myslim, ze to je pro hobby celkem pohoda.

Co me ted trochu zarazilo, ze mi v mistech kde je ventilator a pruduchy usazuje uhlik, cili mate nekdo zkusenosti jak cca dlouho vydrzi uhliky v techto vretenech (je mi jasne, ze to nebude presne cislo, spise velmi hruby odhad) a pripadne poradit, co dal....jestli se to nekde servisuje atd.

Prichy
Prichy
tomashal
Kontaktovat uživatele:

2. 4. 2008, 12:46

Servis je například zde http://www.cominvest.cz/obchod/pujci.php
Žádné zkušenosti ale nemám.
QNX
Kontaktovat uživatele:

2. 4. 2008, 1:53

Když už vysokootáčkové vřeteno, co takhle NSK Nakanashi Presto ? Má to 320 000 Ot/min, cena cca 8000 kč. To by mohl být dobrý kousek :-)
Bob
Kontaktovat uživatele:

2. 4. 2008, 4:06

Nemáš tam o jednu nulu víc na těch otáčkách za min. Bob.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 4. 2008, 4:13

Má to správně, tyhle dentistický mrchy mívají šílený otáčky. Na fréze 0.3 mm by to dělalo řeznou rychlost 300 m/min, to je akorát tak na hliník - docela nářez :-) BTW, správně je to Nakanishi.
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

2. 4. 2008, 4:15

320 000 ot/min , údaj je správný.
Obrázek
Někde jsem našel i jiné od NSK, to bylo dokonce na 400 000 ot/min
Zatím jsem si od NSK objednal jenom NSK Electer E-Max 1000 -35 000 ot/min. Měla by to být japonská kvalita. Pak poreferuju.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“