Projekt R1
Počasí přeje, tak jsem mašinku "potrápil" delším frézováním. Hlavní bylo odzkoušet senzor pro měření výšky nástroje. Chodí v přesnosti referenčních spínačů a díky lehkému chodu se ani ostrá gravírka "nezabodne" do terče snímače. Obrobek z duralu na fotce je z větší části obroben frézou pr. 6 mm s hloubkou záběru 2 mm.
- Martinhora
Tak to je parádní strojařská práce. Tohle mám strašně rád. Kde se dá sehnat podobná převodovka? cca cena? Není ten převodový poměr moc velký? Jak velká bude výstupní rychlost - odhaduju to tak 3s/360st. Dík za info
Převodovka je původem údajně z jakéhosi robota ale přesný typ nevím, protože ji mám zprostředkovaně. Nebyly tam krycí Gufera, takže jsem si právě skrz ty "mezery ověřil, že je to cykloidní převodovka s válečky. Vysolil jsem za ni hodně - 8.500,- Kč ale byl jsem ujištěn, že je jako nová - což ale ukáže praxe jestli jsem si "nenaběhl". Co jsem ale pátral, tak podobné převodovky dodává např. firma www.tgdrives.cz a cena nové odpovídající převodovky činí více než čtyřnásobek, což je pro hobbystu naprosté sci-fi .....
Motor tam je určitě větší, než by mohl být ale na druhou stranu jsem řešil určitou "samosvornost" osy a myslím, že ten motor to svými vlastnostmi "dožene". Mezi převodovkou a sklíčidlem je redukce a tento typ montáže co jsem pátral se běžně používá.
Základní polotovary ocelových desek si nechávám dělat u kamarádů, materiál normálně zaplatím a řádně "vyflaškuju" práci. Sice to v dněšní době už moc nejde ale někdy se vyskytne "skulina". Ke své hanbě ale musím přiznat, že jsem si nechal udělat desku, na které je motor a převodovka celou, protože otvor pro motor není kruhový ale kvůli napínání řemenu "rozjetý" a i když mám na své konvenční frézce odměřování, tak jsem si nechal udělat i montážní otvory pro upevnění převodovky.
Motor tam je určitě větší, než by mohl být ale na druhou stranu jsem řešil určitou "samosvornost" osy a myslím, že ten motor to svými vlastnostmi "dožene". Mezi převodovkou a sklíčidlem je redukce a tento typ montáže co jsem pátral se běžně používá.
Základní polotovary ocelových desek si nechávám dělat u kamarádů, materiál normálně zaplatím a řádně "vyflaškuju" práci. Sice to v dněšní době už moc nejde ale někdy se vyskytne "skulina". Ke své hanbě ale musím přiznat, že jsem si nechal udělat desku, na které je motor a převodovka celou, protože otvor pro motor není kruhový ale kvůli napínání řemenu "rozjetý" a i když mám na své konvenční frézce odměřování, tak jsem si nechal udělat i montážní otvory pro upevnění převodovky.
Když zaberu jen rukou, tak jde univerzálka pootočit. Sice jsem už do ocele dělal ale byly to jen čísla rádiusovkou pr.1,5mm. Máš ale pravdu v tom, že jsem pořádnou zkoušku do ocele s různými průměry fréz ještě nedělal, zatím jsem měl jen požadavky na plast a slitiny hliníku.
Roboticke prevodovky snaseji radove vetsi momenty,nez jake jsou pri obrabeni na rotacni ose. U robota je tam klidne na metrovem rameni 50kg zatez a musi to s ni cvicit na 0.1mm presne.
Sam je take pouzivam a nemaji chybu.Za 8500 Kc je to hodne slusna cena.
Obvykle je pod 500Euro na Ebay nekoupis.
Sam je take pouzivam a nemaji chybu.Za 8500 Kc je to hodne slusna cena.
Obvykle je pod 500Euro na Ebay nekoupis.
Naposledy upravil(a) Pupak dne 24. 9. 2009, 6:26, celkem upraveno 1 x.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Velmi krásná práce!
Prosím kde se dají v ČR koupit broušené ocelové desky? Nejlépe v Brně, ale klidně i jinde v ČR. Teď konkrétně nic nepotřebuju, ale při stavbě CNC se to může hodit.
Prosím kde se dají v ČR koupit broušené ocelové desky? Nejlépe v Brně, ale klidně i jinde v ČR. Teď konkrétně nic nepotřebuju, ale při stavbě CNC se to může hodit.
Petr Spáčil
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
OK, v pohodě. Já myslel, že polotovar jsou broušené desky, teď už chápu, že to broušení dělají taky kamarádi. Pámbu zaplať za něPetrNC píše:Krutor: Velmi se omlouvám ale musím Tě zklamat. Základní desky získávám výše uvedeným způsobem. Materiál řádně zaplatím ale zpracování je jaksi "pololegální" ....

Petr Spáčil