Frézování na soustruhu - upínání nástroje

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Dawe

11. 3. 2020, 8:50

Tom Dvk píše: 10. 3. 2020, 5:21 Ale ten kleštinový upínač stejně zase upne za stopku leda do kleštiny, navíc největší průchozí kleština u 102 je 14mm.
Jo jo, to chapu. Myslel jsem proste pouzit klestinovy upinac z kuzele te problemove klestiny na vetsi ER, jako se delaji treba takovehle frezovaci z adaptery z R8 na ER 32 nebo 40 klestiny. Da se tim mj. vylepsit prenos momentu v te mensi klestine tim, ze upinas tuhy hladky upinac a ne tu flexibilni, nekdy treba i dost jetou klestinu. Navic si ten kuzel mensi klestiny na zacatku prace dobre odmastis, poradne jednou dotahnes a ten pak drzi na max. co umi. Vymenu nastroju pak delas uz v te vetsi ER klestine ktera udrzi diky velkemu prumeru a svemu gripu vic.
Jasne ze trochu utrpi tuhost takoveho slozeni, ale jestli je jedinou alternativou bojovat s protacenim nastroje, tak to nemusi byt spatny kompromis.

Ale jestli se opravdu nedelaji z te W20 (nevim, jak jsem psal, v tom se nevyznam) na ER zadne upinace, nebo je tam jeste nejaky showstopper, tak asi smula no... a nebo si podobny cajk vyrobit.
Naposledy upravil(a) Dawe dne 11. 3. 2020, 10:02, celkem upraveno 2 x.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
milan584

11. 3. 2020, 9:32

atlan píše: 11. 3. 2020, 7:16 Tak ide kupit aj nieco take.
[26,72€ 18% OFF]Hard Steel Hex ER-32 Collet Chuck Block CNC Lathe Tool Holder Mechanical Parts from Tools, Industrial & Scientific on banggood.com
https://banggood.app.link/0EUUf0riL4
Otazka je potom presnost upnutia....
Jo, koupit to jde - ale jinak to je naprosto k xxxxx (doporučuji si to zkusit na tu 102 nebo třeba i MN80 do univerzálky :mrgreen: upnout - jak to bude vyložený a jak to "poběží" :roll: )
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2020, 9:43

Dawe píše: 11. 3. 2020, 8:50 ... a nebo si podobny cajk vyrobit.
jo :wink:
P1120009.JPG
P1120027.JPG
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Dawe

11. 3. 2020, 9:57

tumlik> hmm, radost pohledet. :D
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Britt

11. 3. 2020, 10:01

Pěkná práce.
Thomeeque

11. 3. 2020, 10:09

Opět díky všem za spoustu užitečných informací a inspirace. Můj postup bude asi následující:

- zkusím, jak se to bude chovat ve stávající univerzálce (od pohledu dost jetá 100mm třípaknovka neznámé značky, se kterou jsem to koupil)
- zkusím, jak se to bude chovat s mojí zánovní 80mm univerzálkou TOS IU80 (ale je to čtyřpaknovka, což na toto asi není úplně šťastné, také to rozhodně není superior třída přesnosti)
- zkusím, ja se budou při stejném úběru chovat v kleštinách frézy větších průměrů - pokud výrazně lépe, napadá mne zkusit pro malé frézy vyrobit jednoduchý adaptér na míru, kam by se fréza nějak zafixovala
- časem třeba něco sofistikovanějšího

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Engineer
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2020, 11:13

Dovolím si skromný názor ... pokud si vzpomínám, tak jsi měl ten vřeteník rozebranej. Možná jsi ho složil dobře a ložiska utáhnul na správný předpětí, ale máš jistotu???
Universálku 100mm, resp. její "špičku" máš cca 80-100mm před předním ložiskem, dovedeš si představit upnutí frézy na frézce takto vyložený? Víš co to bude dělat s těma ložiskama zejména pokud nejsou dokonale seřízený?
Co tím chci říci ... do universály bych nástroj nedal ani omylem, kurvit si takto soustruh mi přijde nesmyslný. Pokud už chci frézovat tak to upnout co nejblíž k ložiskům, tedy do kleštiny nebo pomocí upínače jako ukázal Tumlík a nástroj co nejméně vyložit. Taky bych hodně přemýšlel jak velikej průměr nástroje, osobně bych na daným typu soustruhu u klasický stopkovky víc jak 10-12mm neuvažoval. Pochopitelně záleží co chceš frézovat, dural, mosaz, plast není logicky takovej nářez pro ložiska jako ocel.
Thomeeque

11. 3. 2020, 11:39

Aha, to je pro mne nový úhel pohledu na věc. Díky moc! V tom případě první dvě položky přeskočím a zkusím nějaký ten adaptér. Frézy mám momentálně 6, 8 a 10mm a spíš půjdu dolů. Obráběl bych rád i ocel. Přední sestavu jsem nerozebíral (viz), ale to neznamená, že je nastavená správně, o historii stroje toho moc nevím.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2020, 2:16

dlužno dodat, že ty vrtačkové trny a kleštinové upínače jsem si primárně dělal do W20 pákového koníka, i když pasují i do vřetene, tak jsem je v něm nikdy nepoužil :wink:
mimochodem pro lehké frézování a vyvrtávání v roztečích na soustruhu dělal schaublin tuhle konzolu kdy upnutím suportu získáš křížový stůl alá vertikální frézka....dle mě poměrně lehce vyrobitelný přípravek :)
konzole koníka.jpg
Thomeeque

11. 3. 2020, 2:45

No jo, koník je vlastně další osa, to je dobré! :) Dík za tip!
Thomeeque

12. 3. 2020, 1:35

Musím přiznat, že mi není úplně jasné, jak to funguje a jak se to používá - googlil jsem intenzivně, ale neúspěšně. Takhle, mám teorii, jen nevím, jestli je správná :mrgreen:

Konzola s přimontovaným supportem se nasadí na osu koníka a utáhne se na ní asi nějakým šroubem či kličkou, která není na obrázku z katalogu vidět. Vyjetím koníkem (osa Z vzniknuvší frézky) se nastaví požadovaná hloubka záběru (mimo materiál buď z boku nebo do předvrtané díry), osa koníka se zamkne a jezdí se pouze v XY (suportem). Pak se to opět mimo materiál zastaví, koník se povolí a vyjede se "nahoru" po Z (tj. koníkem doprava) příp. dolu (doleva), pokud by se frézovalo po hladinách..

Neumím si na tom moc představit plunging (zaboha si teď nevzpomenu na český termín - zavrtávání?) nebo to vrtání, nezamčený koník má přeci vůli (protáčení). Nebo to tolik nevadí, když je nástroj vlastně v jeho ose?

Ten stříbrný hranol je tam na co, to je nějaká opěrka..?

Díky, T.
turnigy

12. 3. 2020, 8:43

No neviem, upnuté v koníku to asi nebude mať bohvieakú tuhosť, skôr by som skúsil zohnať nejaký malý nožový suport a ten upnúť cez uholník na priečny suport. Aj keď asi záleží čo od toho čakáš, na malé frézy do hliníka to môže stačiť.

Ten strieborný hranol vyzerá ako opierka, aby si zbytočne nezaťažoval pinolu koníka. Keď budeš frézovať iba v takom smere, aby to tlačilo cez tú opierku na lože, tak by to mohlo aj fungovať.
Tos C45-2000
Engineer
Kontaktovat uživatele:

12. 3. 2020, 10:10

turnigy píše: 12. 3. 2020, 8:43 No neviem, upnuté v koníku to asi nebude mať bohvieakú tuhosť, skôr by som skúsil zohnať nejaký malý nožový suport a ten upnúť cez uholník na priečny suport. Aj keď asi záleží čo od toho čakáš, na malé frézy do hliníka to môže stačiť.

Ten strieborný hranol vyzerá ako opierka, aby si zbytočne nezaťažoval pinolu koníka. Keď budeš frézovať iba v takom smere, aby to tlačilo cez tú opierku na lože, tak by to mohlo aj fungovať.
Je to hlavně přípavek pro vyvrtávání, kdy ty síly jsou v ose, takže ta pinola zase tak namáhaná nebude. Koník a vřeteník jsou přeci v ose. Je jasný, že na nějaký masivní frézování to nebude ani omylem, ale na nějaký drobný operace menším nástrojem asi v pohodě.
I když se bez mučení přiznám, že jsem ten přípravek nikdy neviděl a neznám ho. Obrázek od Tumlíka je pro mne zajímavá schaublin "novinka" i když to bude nepochybně hodně fousatá historie.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2020, 1:39

Engineer píše: 12. 3. 2020, 10:10 I když se bez mučení přiznám, že jsem ten přípravek nikdy neviděl a neznám ho. Obrázek od Tumlíka je pro mne zajímavá schaublin "novinka" i když to bude nepochybně hodně fousatá historie.
tohle jsou totiž prodejní katalogy firmy Hirschmann corporation z NY, v těch evropských jsem to taky nikdy neviděl a kupodivu nejsou ani tak staré, každopádně pár věcí navíc (ostřící přípravek) oproti té evropě jsem tam našel. Dostal jsem se k nim přes nějakého anglána, s kterým jsme diskutovali nad S1
Já od něj chtěl obrážecí přípravek 102-52, který v těch evropských katalozích taky chybí, alespoň jsem si tam toho nikdy nevšiml....
Chtěl jsem to proto, že je to část zařízení (větší polovina) na výrobu spirálových drážek, které jsem si chtěl pro sebe vyrobit, protože to je nesehnatelné a od malička toužím si takovou drážku na mechanickém soustruhu vyrobit :lol: :lol:
Znám i člověka, který to vlastní, ale ten mě to nechtěl změřit, tak jsem byl nucený to kopírovat alespoň z několika obrázků, zatím jsem ve stádiu rozpracovanosti v solidu a snad to do důchodu dotáhnu :D
obrážecí přípravek.jpg
Engineer
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2020, 2:36

Díky za info, zajímavé ... :) Já mám jeden katalog (německej) někde z padesátých let a jsou tam taky celkem zajímavý i když poměrně běžný doplňky, který už v pozdějších katalozích nejsou.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“