Můj táta zažil "elektrikáře", který místo aby použil příklepovou vrtačku tak díru do zdi pro upevnění zásuvky dělal tak, že do vrtáku na zdivo klepal kladívkem a mezi údery s ním pootáčel.
Bohužel další jeho výkony už byly méně úsměvné.
Můj táta zažil "elektrikáře", který místo aby použil příklepovou vrtačku tak díru do zdi pro upevnění zásuvky dělal tak, že do vrtáku na zdivo klepal kladívkem a mezi údery s ním pootáčel.
představ si že pamatuju dobu kdy příklepová vrtačka byla něco neznámého a běžně nedostupného
No, jenomže tohle bylo v době, kdy už byla příklepová vrtačka naprosto běžná věc jako houska na krámě.testone píše: ↑13. 3. 2020, 2:23představ si že pamatuju dobu kdy příklepová vrtačka byla něco neznámého a běžně nedostupného
naopak se běžně v železářstvích prodával speciální nástroj, takový vrtáko-majzlík, kulatý se třemi přímými drážkami, který byl určený přesně k tomu co popisuješ
tj. klepat kladívkem a pootáčet
to aby si pracující lid mohl v paneláku pověsit poličku na zeď
možná i Přemek Podlaha to měl v ruce v nějakém Receptáři
to je rourmajzl
Rouráky (trubkové sekáče) vyráběl Matějka, ještě docela nedávnoaleshonsa píše: ↑13. 3. 2020, 3:10No, jenomže tohle bylo v době, kdy už byla příklepová vrtačka naprosto běžná věc jako houska na krámě.testone píše: ↑13. 3. 2020, 2:23představ si že pamatuju dobu kdy příklepová vrtačka byla něco neznámého a běžně nedostupného
naopak se běžně v železářstvích prodával speciální nástroj, takový vrtáko-majzlík, kulatý se třemi přímými drážkami, který byl určený přesně k tomu co popisuješ
No tak já jako emeritní elektrikář tuto dobu, kdy nebyly k dispozici příklepové vrtačky a podobné vymoženosti pamatuji a sám jsem s těmito sekáči dělal. Nějaké "trubkové sekáče" ještě doma mám. Někteří dnešní inženýři to asi nedokáží pochopit, ale v minulosti to tak zkrátka bylo. Když pak NAREX u nás přišel s příklepovou vrtačkou kde příklep byl založen na čistě mechanickém principu (přeskok dvou ozubených částí), tak to byla docela hrůza s tím dělat. Vrtat díru 8 mm na hmoždinku do panelu byl docela velký opruz. Velkým pokrokem pak byl příchod pneumatického příklepu, to už bylo o něčem jiném.
Dnešní inženýři hlavně nedokážou pochopit, že někdo neumí číst. Psal jsem to už výše., tak ještě jednou speciálně pro tebe - bylo to už v době kdy byla příklepová vrtačka naprosto běžná věc. Odhadem tak před 10ti - 12ti lety.salus píše: ↑13. 3. 2020, 4:11No tak já jako emeritní elektrikář tuto dobu, kdy nebyly k dispozici příklepové vrtačky a podobné vymoženosti pamatuji a sám jsem s těmito sekáči dělal. Nějaké "trubkové sekáče" ještě doma mám. Někteří dnešní inženýři to asi nedokáží pochopit, ale v minulosti to tak zkrátka bylo. Když pak NAREX u nás přišel s příklepovou vrtačkou kde příklep byl založen na čistě mechanickém principu (přeskok dvou ozubených částí), tak to byla docela hrůza s tím dělat. Vrtat díru 8 mm na hmoždinku do panelu byl docela velký opruz. Velkým pokrokem pak byl příchod pneumatického příklepu, to už bylo o něčem jiném.
Jenomže tohle byla díra pro hmoždinku pro uchycení zásuvky, jak jsem psal. Vrut řekněme 4mm, takže hmoždinka tak 5mm. Prostě pro povrchovou montáž, nikoliv velká díra pro zapuštění.milan584 píše: ↑13. 3. 2020, 3:56Rouráky (trubkové sekáče) vyráběl Matějka, ještě docela nedávnoaleshonsa píše: ↑13. 3. 2020, 3:10No, jenomže tohle bylo v době, kdy už byla příklepová vrtačka naprosto běžná věc jako houska na krámě.testone píše: ↑13. 3. 2020, 2:23
představ si že pamatuju dobu kdy příklepová vrtačka byla něco neznámého a běžně nedostupného
https://sekace.heureka.cz/sekac-trubkov ... u-recenzi/
Jinak často je to docela nanahraditelná věc - mj. nedávno jsem páchal 600mm dlouhou díru průměr tuším cca 45 - a můžeš přemýšlet čím
tak asi.