milan.83 píše: ↑13. 3. 2020, 9:36
aleshonsa píše: ↑13. 3. 2020, 7:31
zverodoktor píše: ↑13. 3. 2020, 7:02
Aleši, vtipy sa nevysvetľujú. Ani keď sú pravdivé...
Bohužel další počiny toho elektrikáře už mi moc vtipné nepřijdou. Jako třeba 20A jistič na 1f zásuvkách. A tom mam podezření, jestli tam není vodič jen 1,5mm2, protože tam původně byl jistič 10A. Co o tom vím, tak nově koupená CO svářečka vyhazovala jistič, tak byl na něj požadavek to řešit. A tohle bylo jeho řešení. Nevím, já bych si to netroufnul dát ani na 2,5mm2, všude se jasně píše o jištění 16A jističem ....
O jištění 16 A jističem se píše. Ve skutečnosti ten 20 A jistič vůbec nemusí být problém. Záleží na způsobu uložení kabelu, jeho délce, průřezu a izolaci. Existuje taková jednoduchá kalkulačka, která se s úspěchem dá využít pro krytší vedení (kolem 10m). Ta kalkulačka mi vyhodila, že 3 žilový kabel uložený pod omítkou, průřez 2,5 mm2 s izolací z PVC by se teoreticy dal jistit jističem 23 A, s izolací XLPE dokonce 30 A. Je-li souběh více kabelů, bude hodnota jističe nižší. Pokud ten elektrikář trochu přemýšlel a počítal, mohl hodnotu jističe zvýšit a neudělat nic špatně.
To je právě otázka. Jediné, co je jisté, že kabely jsou v omítce. Od rozvaděče jde 100% svazek všech kabelů skrz zeď- několik 1f zásuvek, tuším 2 3f zásuvkové okruhy, několik okruhů světel včetně jednoho 3f, napájení brzdové zkušebny (kde jsou 2 motory, co můžou mít já nevím třeba 10kW každý - v porovnání s motorem na vřetenu u FA3A jsou to pořádný mackové a konstrukčně ze stejné doby - nicméně OK, to je "ukazování" jak na rybách), 5x 3f okruhy akumulaček (dnes už funkční jen jeden, ale tenkrát funkční všech 5). To jde vše pohromadě řekněme 1m, pak se to rozbíhá a ještě určité části jdou dál pohromadě - jak moc už se neví. Délka vedení onoho okruhu původně podle mého překračovala 10m - už nevím, část jsme zrušili.
Jak je to s průřezem těžko říct. Jednak je otázka, proč tam původně byl jen jistič 10A, a ten je na všech ostatních 1f zásuvkách. Tj. jestli tam právě nedal někdo jen 1,5mm2, protože je vidět, že se na té stavbě škudlilo, jak jen to šlo. Samozřejmě dá se kouknout co je za průřez ve svorkovnici rozvaděče a co bude vidět u zásuvek. Ale to je otázka jestli je to 100% tak všude, protože po cestě je plno rozbočovacích krabic (zrovna tenhle okruh se základně dělí na 2 větve), takže někde může být kdo ví co.
Celkově je vůbec otázka, proč dávat 20A jistič. Jestliže ta svářečka má z výroby (není to žádný samo domo bastl) v papírech že je na 1f 230V a má běžnou 1f vidlici, tak jí prostě přeci musí udržet jistič 16A.