Zdravim chcem sa opytat miestnych odbornikov ci existuju 2 druhy posuvov na sustruhu MN80? Nasiel som 2 obrazky tak pre istotu sa opytam.
Na mojom sustruhu MN80 je posuv ale zas tam nemam to planetove koleso (alebo reduktor).
2 druhy posuvu na MN 80 ???
Ano ja chapem.
Lenze na mojom sustruhu je nieco ine. Si vsimni ako ja prepinam posuv do predu a do zadu. A este si vsimni vratka. Nieje tam ziadny dalsi otvor.
Neviem ci to nieje nahodou nejaky starsi model.
Lenze na mojom sustruhu je nieco ine. Si vsimni ako ja prepinam posuv do predu a do zadu. A este si vsimni vratka. Nieje tam ziadny dalsi otvor.
Neviem ci to nieje nahodou nejaky starsi model.
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
No tak to máš asi smůlu, protože tu druhou rychlost nemáš jak dosáhnout.... Leda že by sis sehnal to planetové kolo a upravil ty dvířka.... Já mám Mn80A..
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Tak ten moj jak pozeram na tie obrazky (a este nieco som si stiahol aj z netu) tak to bude asi nejaky krizenec medzi MN80 a medzi MN80A.
Aj tie obrazky co som daval prve jeden vykres je MN80 a druhy vykres je MN80A.
Aj tie obrazky co som daval prve jeden vykres je MN80 a druhy vykres je MN80A.
Zaujimalo by ma naco vyuzivas tu druhu rychlost...sysel píše:No tak to máš asi smůlu, protože tu druhou rychlost nemáš jak dosáhnout.... Leda že by sis sehnal to planetové kolo a upravil ty dvířka.... Já mám Mn80A..
A mohol by si mi popisat akym sposobom rezes zavity??? Alebo nejake video s komentarom by sa mi zislo.
Dalo by sa to nejako spravit? Neviem niesom sustruznik len taky samouk. A je lepsie nieco raz vidiet ako sto krat pocut...
Aj v tej tabulke co na rezanie zavitov tak tam nieje ziadna poznamka o tom zeby sa nieco prepinalo...
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Tak tu druhou rychlost používám většinou jako strojní posuv, protože klikou nikdy nedosáhneš tak pěkného povrchu... A pokud bys měl nastavené stoupání závitu, tak to je zase moc rychlé...crickett píše:Zaujimalo by ma naco vyuzivas tu druhu rychlost...
A mohol by si mi popisat akym sposobom rezes zavity??? Alebo nejake video s komentarom by sa mi zislo.
Dalo by sa to nejako spravit? Neviem niesom sustruznik len taky samouk. A je lepsie nieco raz vidiet ako sto krat pocut...
Aj v tej tabulke co na rezanie zavitov tak tam nieje ziadna poznamka o tom zeby sa nieco prepinalo...
O tom řezání závitů, ještě jsem jich moc neudělal, tak se ani neodvažuju radit, ale když jsem dělal takový bubínek na navíjení lanka, tak drážku s roztečí 1mm, to jsem nastavil podle tabulky kolama a pak už jen zapínáš a vypínáš páku na podélném suportu.. Údajně by se mělo zapínat páku do záběru vždy na stejném čísle které je na kolečku u páky, ale já to nikdy nesledoval a vyšlo mi to

5/2007 přístup na přestavěnou BF20
Jiní mne jistě doplní, neboť já řezal naposledy závit nožem v době kdy nebyly NC-čka a to ještě na SV18-ctce, kde to je jedno. Z pravěku si ale pamatuji, že je potřeba zapínat matici pro řezání závitu ve stejném místě, aby ses strefil do stejného profilu. Výjimkou byl myslím případ, kdy bylo stoupání šroubu dělitelné stoupáním řezaného závitu. Praktici, prosím napište pro ostatní.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
suhlasi . pokial mam posuvovu srubu napr stupanie 4mm mozem pri rezani zavitu so stupanim 1, 2, 0.5 atd (proste celociselne delitelnym) rozpojit posuv (maticu) a zas nahodit nazad stale sa trafim do zavitu
Pokial stupanie rezaneho zavitu a posuvoveho srubu nie je celociselnym nasobkom, musim pri dorezani jedeho rezu zavitu otocit otacky vretena a proste zavit nazad vybenut .. posunut sa zas do zaberu atd ... Triafat sa do takeho zavitu po rozpojeni matice znamena skoro na 90% nepresny zavit ..
Pri posuvovej srube s palcovym stupani sa svojho casu pouzivali "zavitove hodinky" ci ako sa to volalo na opatovane najdenie zacaitku zavitu .. ale tusim na metrickych sruboch sa to velmi rozumne pouzit neda. Celkom ale takuto vec pouzijete ked rezete viachody zavit.
Pokial stupanie rezaneho zavitu a posuvoveho srubu nie je celociselnym nasobkom, musim pri dorezani jedeho rezu zavitu otocit otacky vretena a proste zavit nazad vybenut .. posunut sa zas do zaberu atd ... Triafat sa do takeho zavitu po rozpojeni matice znamena skoro na 90% nepresny zavit ..
Pri posuvovej srube s palcovym stupani sa svojho casu pouzivali "zavitove hodinky" ci ako sa to volalo na opatovane najdenie zacaitku zavitu .. ale tusim na metrickych sruboch sa to velmi rozumne pouzit neda. Celkom ale takuto vec pouzijete ked rezete viachody zavit.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Závitové hodinky bych použil, kdybych řezal velmi dlouhý závit, kdy návrat na začátek zpětným chodem trvá zbytečně dlouho. Myslím, že pokud má vodící šroub soustruhu metrické stoupání, lze hodinky použít jen na metrické závity.
Petr Spáčil