K typům UPS:
On-line je jasná. Furt to tlačí přes AC/DC konvertor na vstupu a pak zase zpět přes DC/AC na výstupu. Takže výstup je prakticky nezávislý na bordelu, který je na vstupu. Když je dobře udělaný výstupní stupeň, tak může být připojené zařízení jako v bavlnce. Ale je to energeticky nevýhodné, ty 2 trvale běžící konverze se podepisují na horší účinnosti.
Off-line je taky jasná. Mám štávu - tak jenom případně nabíjím baterky, jinak UPS chrápe. Nemám šťávu, výstupní měnič naskočí jak nejrychleji dovede. A jak nejrychleji dokáže elektronika zjistit, že je výpadek. To taky není tak snadné, protože to může být falešný poplach a vypadne třeba jenom jedna perioda. A v tomto případě by ještě měnič asi startovat neměl.
Line-interactiv je v podstatě Off-line, ale umí jednu vychytávku. Má v sobě autotrafo s odbočkami, kterými umí trochu zvyšovat nebo snižovat vstupní napětí. Takže při poklesu napájecího napětí se napřed snaží to dohonit jenom přepnutím odboček tak, aby to podpětí (nebo přepětí) vyrovnala. Takže v místech, kde je často dlouhodobé podpětí/přepětí to může slušně pomoct, a baterek se to vůbec netýká. Teprve když už to doregulovat nejde (pokles je moc velký), tak naskočí jako klasická Off-line.
Zde je ale dobré podotknout, že dnešní technika (teda aspoň elektronika) má prakticky skoro vždy na vstupu nějaký spínaný zdroj, který jede v širokém rozpětí napájecího napětí a nějaké podpětí ho nerozhodí. Nakonec často bez přepínání jede i síti 110V.
K tomu kvičení a vypínání: snad každá UPS má nějaký typ výstupu (kontakt, sériový port, Ethernet, USB atd.), kde umí dát připojeným zařízením najevo, že jede na baterky a měly by se pokud možno samy vypnout.
Jak to pak reaguje dál už záleží na typu. Některé UPS se snaží chránit samy sebe a vypnou výstup brzo. Některé jiné zase posílají na výstup všechno co mají, i za cenu kompletního vybití baterek. Jsou to prostě obětavci, kteří upřednostňují klienta před svým vlastním komfortem (případně zdravím).
K asynchronnímu motoru a UPS: špatné, špatné. Pokud se motor povede roztočit, tak pak sice řve a třepe se, ale ještě to jde. Ale někdy se motor nepovede rozjet (když má nějakou zátěž), pak do motoru hučí velký proud, topí a smrdí to.
Z praxe: oběhové čerpadlo pro kotel na UPS jede (ale dělá fest randál). Ledničkový kompresor se nerozběhne (ani na dost velkou UPS).
K měření: já jsem zastáncem teorie, že každý měřák je lepší než žádný měřák. A tak jako dobrý voják může úspěšně bojovat i s násadou od motyky (a nečekat na dodávku nejnovějších řízených střel), tak schopný technik i s jednoduchou měřicí technikou dokáže zázraky.
Ten čínský měřák na obrázku vypadá pěkně, ale bude to asi strašně maličké. Chtělo by si to o tom něco pořádně přečíst, ale to teď nestíhám.
Dobrou zkušenost mám třeba s tímhle osciloskopem:
https://www.tme.eu/cz/details/dso1062b/ ... ry/hantek/
Od té doby, co ho mám k dispozici (patří jednomu zákazníkovi, ale ten ho nepoužívá) jsem už nikdy na jiný a větší neměl potřebu sáhnout. Ale samozřejmě uznávám, že jsme cenově někde jinde.