corona virus - obecna diskuze
To mex: nesouhlasím, rozumný člověk má v této době myslím podstatně jiné priority. Kdyby to byly volba bezohledných hlupáku je to OK, problém je v tom, že tento problém se týká nás všech. Amíci také byli kingové a ted se nestačí divit 

Teoreticky ano, prakticky ale asi moc ne.
Když už omezení trvají dlouho, v Česku je celkem minimální počet nakažených (např. v celém Jihomoravském kraji teoreticky jen 344 - jak velkou pravděpodobnost máš, že se s někým z nich potkáš v Hornbachu?), tak prostě lidem otrne.
Když to navíc ještě pan Babiš prezentuje tak jak to prezentuje (čte projev hůř, než já jsem recitoval ve 3. třídě "Lenin maják, Lenin zvon"), tak se zas tak moc nedivím.
Za březen zemřelo nějakých 10000 lidí, z toho necelých 100 s koroňákem. Kolik z nich opravdu na koroňák je ještě další věc.
Já netvrdím, že je hodně volné chování dobře (i když už taky dost přehodnocuju své dřívější dost opatrné postoje).
Ale tvrdím, že je za současné situaci poměrně pochopitelné.
Když už omezení trvají dlouho, v Česku je celkem minimální počet nakažených (např. v celém Jihomoravském kraji teoreticky jen 344 - jak velkou pravděpodobnost máš, že se s někým z nich potkáš v Hornbachu?), tak prostě lidem otrne.
Když to navíc ještě pan Babiš prezentuje tak jak to prezentuje (čte projev hůř, než já jsem recitoval ve 3. třídě "Lenin maják, Lenin zvon"), tak se zas tak moc nedivím.
Za březen zemřelo nějakých 10000 lidí, z toho necelých 100 s koroňákem. Kolik z nich opravdu na koroňák je ještě další věc.
Já netvrdím, že je hodně volné chování dobře (i když už taky dost přehodnocuju své dřívější dost opatrné postoje).
Ale tvrdím, že je za současné situaci poměrně pochopitelné.
Řekl bych, že většina těch sarančat, stejně jako cyklistů je z měst. Ti co jedou na chaty na prodloužený sváteční víkend zasadit kytky a natřít ploty jsou stejně zodpovědní, jako ti cyklisté co jedou trasu třeba 50 km.
Teď nevím, jestli jsi to kritizoval nebo chválil. Ale protože většinou kritizuješ, tak to tak zřejmě bude i tady.
V čem je problém když člověk doma sedne do svého auta, vysedne na své chatě, kde pak okope záhony a zase svým autem odjede domů?
Přijde mi to bezpečnější, než by šel na procházku někam do parku (těch ve městě na počet obyvatel přece jen zase není tolik, aby tam byli lidi sami).
A pokud někdo jede 50km na kole? To je proč špatné? Pokud sportuje a nikoli jezdí od hospody k hospodě, tak asi nikomu po cestě neublíží.
Naprostej souhlas.
U nás to ve městě vypadá, že jako by se vyhlásilo, že kdo jede na kole tak nemusí mít roušku. Prostě se trochu povolí opratě a už to jede. Kdy už konečně lidi pochopí, že tohle je jaksi vyšší moc než nějaká vláda a její nařízení, že je potřeba používat hlavu a hlavně morálku! Už vidim ty reakce lidí "To přece neni možný že jsme onemocněli, když nám vláda povolila jezdit na kole bez roušky a stát fronty v Hornbachu. " Najednou se množí prohlášení "odborníků" jak je nezdravý mít půl dne roušku a jak je škodlivý nechodit na sluníčko. Proč tihle znalci tohle neřešili před pandemií s horníkama nebo s brusičema odlitků. Lidi ležej po havárce kolikrát rok a víc ve špitále a taky se z toho nezblázněj a nezbláznili se ani když neexistovalo nepřeberný množství internetový zábavy atp. Teďka by z nich měly být po čtrnácti dnech doma v pohodlíčku ultramegabrutální psychomonstra co jim slezou vlasy a rozkoušou si nehty do krve.
Když jedou na chatu, ještě si zajdou i do vesnického obchodu, když už byli ve frontě v Hornbachu. Ta cyklostezka vede taky uvnitř obydlených obcí po místních komunikacích využívaných místním obyvatelstvem a dokonce i chatovou oblastí. Je poměrně úzká, takže potkávající se cyklisté či inlajnisté jsou si blízko a při fyzické námaze (téměř nikdo tam nemá elektrokolo) je vydechování kapének prudší a tudíž dolétne dál. To není kritika, jen jsem popsal to co vidím. Závěr ať si udělá každý sám, zda to může, či nemůže nikomu ublížit. Tož tak....Mex píše: ↑11. 4. 2020, 7:16 V čem je problém když člověk doma sedne do svého auta, vysedne na své chatě, kde pak okope záhony a zase svým autem odjede domů?
Přijde mi to bezpečnější, než by šel na procházku někam do parku (těch ve městě na počet obyvatel přece jen zase není tolik, aby tam byli lidi sami).
A pokud někdo jede 50km na kole? To je proč špatné? Pokud sportuje a nikoli jezdí od hospody k hospodě, tak asi nikomu po cestě neublíží.
Já jsem to psal proto, protože mě docela serou ty názory "vesničanů", jak jim to "měšťáci" ničí.
Ale že spousta lidí z těch vesnic každý den jede do města (nejlépe autem), a pak se posmívají obyvatelům měst, jak to tam mají blbé když tam je všude spousta lidí a aut, nedá se tam projet a už vůbec ne zaparkovat. Ale že to jsou z velké části právě ti vesničané a auta těch vesničanů už neuvažují.
Já si na to obvykle nestěžuju (žij a nechej žít), ale vadí mi, když si furt stěžuje ta druhá strana. Takže člověk z města nemůže přijet na vesnici, kde je i s těmi měšťáky hustota 50 lidí na km2. Místo toho má trávit čas ve městě, kde je to 10000 lidí na km2. To je opravdu bezpečnější, že.
K tomu ježdění na kole: já jsem psal o sportu. A cyklista-sportovec toho po cyklostezkách zase moc nenajezdí. Určitě ne po těch, kde není k hnutí. Takový cyklista jezdí vesměs 2x rychleji něž průměrní ostatní "cyklisti" a 5x rychleji než rodinky s dětmi. Takže proto se takovým cyklostezkám vyhýbá, tam si moc nezajezdí. A jezdí po běžných vedlejších komunikacích. Zrovna v úterý jsem byl na 70km výletě na kole.
Ty jsi asi taky psal o sportovcích, když píšeš, že jedou 50km. Takoví ti sváteční cyklisti udělají svých 5-10km (se 4 zastávkama u hospody).
Ale že spousta lidí z těch vesnic každý den jede do města (nejlépe autem), a pak se posmívají obyvatelům měst, jak to tam mají blbé když tam je všude spousta lidí a aut, nedá se tam projet a už vůbec ne zaparkovat. Ale že to jsou z velké části právě ti vesničané a auta těch vesničanů už neuvažují.
Já si na to obvykle nestěžuju (žij a nechej žít), ale vadí mi, když si furt stěžuje ta druhá strana. Takže člověk z města nemůže přijet na vesnici, kde je i s těmi měšťáky hustota 50 lidí na km2. Místo toho má trávit čas ve městě, kde je to 10000 lidí na km2. To je opravdu bezpečnější, že.
K tomu ježdění na kole: já jsem psal o sportu. A cyklista-sportovec toho po cyklostezkách zase moc nenajezdí. Určitě ne po těch, kde není k hnutí. Takový cyklista jezdí vesměs 2x rychleji něž průměrní ostatní "cyklisti" a 5x rychleji než rodinky s dětmi. Takže proto se takovým cyklostezkám vyhýbá, tam si moc nezajezdí. A jezdí po běžných vedlejších komunikacích. Zrovna v úterý jsem byl na 70km výletě na kole.
Ty jsi asi taky psal o sportovcích, když píšeš, že jedou 50km. Takoví ti sváteční cyklisti udělají svých 5-10km (se 4 zastávkama u hospody).
Víš, ono je to tady s těma cestama trochu jiné, jak u vás. Tam to máte takové jako síť. Tady bych to přirovnal ke stromu, nebo ještě lépe k vodním tokům. Prakticky se cesty dělí a vedou po údolích. Jen sem tam přeskočí přes hřeben. Ti rychlostní silniční cyklisté jezdí po hlavních cestách a je docela radost je dojet když jedou vedle sebe a doproti jedou auta. Ne, že by se uklidili za sebe, proč. Po cyklostezkách jezdí zase ti na horácích, inlajnisté před sebou tlačí kočárky a jedou co mohou, když by do něčeho narazili, tak asi je ten kočárek ochrání coby deformační zóna. Že je tam dítě? Ti zdatnější na té cyklostezce těch 50 kiláků udělají, ti línější sednou na vlak i s kolem a vyjedou na konečnou cca 27 km a zpátky pěkně z kopce až domů. Nemám vůbec nic proti sportu a zvláště kolům, ale ti hltači kilometrů vedle sebe na hlavní mne někdy serou. Ti na těch stezkách zase nedokážou pochopit, že je to v obci sdružené s místní komunikací, která tam už dávno byla a dělají si na to nárok, že je to jen pro ně. Usedlíci si už museli zvyknout, že raději si musí dávat pozor, aby do nich někdo nevlítnul. A podle stylu jízdy v obci poznáš právě vesničana od měšťáka. Ale ať si klidně jezdí jak chtějí, hlavně ať nebourají. Ale v této době by se to snad mohlo trochu omezit. Přeci jenom v poměrně husté zástavbě, kde mezi obcema není někde ani kilometr extravilánu jet na 30 km výlet není asi to pravé ořechové.
Souhlas kritikou obou těchto kategorií.
Taky nemám úplně dobrý pocit když vidím jet někoho docela svižně na bruslích s kočárem.
A že více cyklistů vedle sebe zavazí je určitě pravda. I když se mi zdá, že těch svižněji jedoucích takových zase tak moc není. Přece jen jet na hranici svých sil a vykládat si u toho nejde moc dohromady. Navíc je fajn se schovat do vzdušného pytle za parťáka.
V obou ohledech jsem nevinný. Žádné malé dítě na povel nemám a na kole jezdím sám.
Řakl bych, že jste trochu hysteráci, co se týká těch cyklistů. Takový oblak z kapének je za chvilku mimo cestu. Pořád fouká. Jeden nakaženej v obchodě je pro vás mnohem nebezpečnější, než když kolem vás projede cyklista bez roušky. A skupiny jsou většinou rodiny nebo kolegové z práce. Tedy lidi co spolu tráví hromadu času a jestli měli roušku nebo ne, tak stejně už si předali co mohli.
Jako obvykle, má částečně pravdu, respektive většinou, ale řešení je poněkud drsné. "Nechme přírodu, ona si s tím poradí".
Slabší jedinci umřou, silnější přežijou a budou pokračovat. Takovéhle řešení není nic nového, už ve staré Spartě házeli neduživý děti po narození z Tarpejské skály. Pokud bychom se takovýma zásadama řídili doteď, nejspíš bychom ještě obdělávali políčko zahnutým klackem a těch 50 kilo řepy, která by z toho byla, by nám muselo vydržet pro několikačlennou rodinu až do další sklizně.
Pokrok je mimo jiné to, že udržujeme při životě lidi, kteří by v té sparťanské společnosti neměli nárok. Takže bychom přišli o fůru chytrejch a schopnejch jedinců. Maně mě napadá třeba Hawking. Kolika let by se dožil bez lékařské vědy?
Takže ano, má v mnoha věcech pravdu, ale vocamtaď pocamtaď.