laserová myš jako zpětná vazba pro krokové motory

Odpovědět
p.mus

11. 7. 2007, 8:59

Je to reálné nebo to nemá cenu zkoušet.
Předem dík za odpověd.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2007, 9:54

nema to cenu
neni tam dostatecna opakovatelnost mereni
na nejake rucni veci jako je mys je to dobre
viz http://www.grecner.cz
nekde je to tam zminovane jako irc-m
a z duvodu nepouzitelnosti zavrzene
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
QNX
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2007, 10:58

já bych to úplně neodsuzoval, kdysi jsem studoval datesheety od těch optoelektronickejch švábů a možnosti to má docela zajímavé. Dokonce to jde použít jako kamera s nízkým rozlišením :-) Teoreticky ten obvod použitelný je, ale potřeboval by ještě navrhnout nějakou vlastní elektroniku a SW. Z praktického hlediska je to blbost, cena, pracnost a dosažitelný výsledek nebude moc srovnatelný s prostým IRC snímačem. Lepší je tedy koupit za 30-100 dolarů hotový snímač.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2007, 12:22

jak jsem odkazal na kolegu grecnera
tak ten provadel velmi podrobne a precizni testy
tak ze na hridelku profi IRC vyrobil kolecko a na nej se dival tou mysi
testoval ruzne podklady
vysledek: chyby tak velike ze to nebylo mozne pouzit nez jako snimac pro mys a podobne aplikace
kdyz se vam z 5000 pulzu dokola 200 nekam vypari tak tomu rikam snimac na prd
QNX
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2007, 4:58

jenže on používal zapojení a optiku tak, jak je určená pro myš. Pokud k tomu optošvábu doděláš vlastní vyhodnocování, tak věřím, že to bude pracovat přesně. I v případě, poukud bys použil přímo výstup z obvodu, kde je informace o směru a udělal vlastní otickou konstrukci a vhodné rastrové kolečko (ne pouze normální podklad, jak s ním pracuje myš), tak by to mělo pracovat také. Věřím, že by to šlo rozchodit spolehlivě, ale je mnohem levnější a rychlejší koupit hotový snímač.
p.mus

12. 7. 2007, 5:34

Dik za odpověd,ale měl jsem namysli laserovou myš bez kolečka,že by se použila třeba jen pro jeden směr.Řekněme že by se snímalo uvnitř nějaké drážky aby se předešlo rušení. Stejně by se asi musela rozkuchat,zřejmě nejde pouze připojit myš a softverově si šáhnout do PC pro hodnoty z nějaké proměné.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2007, 8:17

pouzival to podle datasheetu ne jako mys ale jako IRC senzor
a proste to nefunguje
problem je ze ta mys nema v sobe zadne presne rastrove kolecko a ani neni schopna pracovat s takovym kontrastem

je stavena rozlysovat male zmeny jasu dane strukturou zdanlive jednoliteho materialu

na zaklade obrazku nasminaneho povrchu pak nejakej procesor vyhodnocuje posunuti

cele snimani je reseno tedy s nekvalitnim snimanim a jeste relativne
coz pouze nascitava chyby snimani

Jan s tim experimentoval pokud vim dost intenzivne asi 2 roky takze urcite vyzkousel obrovzke mnozstvi podkladu a neni to jen tak nejakej amater
jestli se tim chcete realne zabyvat tak si od nej vyzadejte elaborat na toto tema
kdysi byl hodne obsahly text na jeho strankach, jelikoz to nemelo smysl tak to cele dal pryc

ten snimac byt vyrobeny na snimani udaju z ruky cloveka a proto se od toho neda ocekavat vic

udelat z toho rucni kolecko tomu bych se nebranil
ale snimat s tim polohu stolu
nikdy
Josef
Sponzor fora

12. 7. 2007, 1:20

Taky jsem o tom kdysi začal uvažovat, hned ja se mi taková myš dostala do rukou. Vyléčil jsem se hned poté, co na některých podložkách pod myš začala tak blbnout, že to nebylo použitelné ani pro kurzor. Nejvíce, když byl na podložce nějaký rasrtr, nebo měla hrubý povrch. Jen tak mezi řečí, snad 15 roků používám obyčejnou čtvrtku papíru jako nejlepší podložku pod myš. Je nejspolehlivější, nejlevnější a nejdostupnější a hlavně fungovala s kuličkou i s optikou.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2007, 1:23

jj tusim ze Jan taky nasel jako nejlepsi povrch pod ten snimac prave papir
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2007, 1:24

kdyby to slo tak je to naprosto genialni
co si budem rikat
ale bohuzel ne
navic tu mam asi 50 optickejch mysi s ukroucenejma kablikama a podobne
QNX
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2007, 5:06

Však já od začátku mluvím o optické myšce. Využití rastrového kolečka není vyloučené ani v tomto případě. Ten obvod je (tedy některé, typů je spousta) v podstatě kamera s rozlišením 18x18, 31x31 ... nebo podobné množství bodů a zvládá např 16 úrovní. Uvnitř obvodu dochází ke zpracování na informace o relativním pohybu .... tak pracuje běžné zapojení, ale pozor, je možný ještě jeden provozní režim! Režim kamera, kde se v jednoduchém seriovém formátu přenáší informace o intenzitě osvětlení pro každý bod samostatně. Pokud tomu přiděláte jiný objektiv, tak se můžete podívat na svůj krásný obrázek 31x31 pixelů :-) Nic tedy nebrání využití kvalitního rastru, třeba i se zdrojem světla z druhé strany a následnému spolehlivému vyhodnocení obrázků z kamery. Tohle by opravdu fungovalo. Já to přesto dělat nebudu :-)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2007, 7:17

no to je sice pravda ale pripada mi to jako kanon na vrabce
hlavne relativne slozite a pomale zpracovani ponevadz je tam seriovy prenos informace ven
a musel by se tam resit nejaky jednocip plus by se musel vyrobit rastr nemluve o optice ktera by byla nanejvys komplikovana v techto rozmerech

machu staci privest ttl signal ze dvou fototranzistoru a vyrobit patricne kolecko tak ze si ho natisknete na laserovce na pruhlednou folii
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 7. 2007, 8:46

Jo, souhlasím. Já jenom, že tvrdit, že to nejde nebude tak úplně pravda. Jít by to mělo, ale dělat to je blbost. Mnohem lepší je koupit hotovej inkrementální snímač. V potřebném rozlišení pro amatérské konstrukce stojí pár desítek dolarů, proč se s tím tedy dělat.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 7. 2007, 8:51

no ja psal ze to nejde klasickym zpusobem
tj. prepnout ten chip do rezimu IRC a koukat tim na nejakou plochu co se hybe a ocekavat ze kdyz se to vrati tam kde zacalo tak to bude ukazova 0

pouzivat to misto dvou optickych zavor je uplne spatne

jeste bych nasel vyuziti treba jako autopointer v astronomii kde je potreba v podstate ccd par pixelu na par pixelu
ale silne pochybuju o citlivosti kdyz si to tak mohutne prisvecuje
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“