https://www.sbazar.cz/hanakruci/detail/ ... pfengarter
Je tam i obrážečka a hned vedle, škoda že už je doma plno

https://www.sbazar.cz/cz3hsu/detail/110 ... zky-seping
jezdím do boku, zamčený odskok, masivní mazání olejem, nůž hodně podbroušený, strojní posuv 0,1 na žduch, klidně i 300ks série,Zbýňa píše: ↑4. 5. 2020, 7:21 Šťouchám drážky na šepingu taky nožem směrem nahoru. Důvod je ten, že když se tlačí nůž dolů tak může suport sjet vlastní vahou o vůli v matici a narazí se nožem. Při šťouchání nahoru se to nestane. Klidně může být nůž do strany, ale to má smysl při práci strojním posuvem.
ale přesně takhle mi to přijde špatněZbýňa píše: ↑4. 5. 2020, 7:21 Šťouchám drážky na šepingu taky nožem směrem nahoru. Důvod je ten, že když se tlačí nůž dolů tak může suport sjet vlastní vahou o vůli v matici a narazí se nožem. Při šťouchání nahoru se to nestane. Klidně může být nůž do strany, ale to má smysl při práci strojním posuvem.
Myslim, že si nerozumíme. Touhle polohou nože se řeší vůle v matici u malých sáněk (nožových) na smykadle. U samotného stolu si nedovedu představit, že by ho nůž nadzvednul a vydržel to.testone píše: ↑4. 5. 2020, 9:16ale přesně takhle mi to přijde špatněZbýňa píše: ↑4. 5. 2020, 7:21 Šťouchám drážky na šepingu taky nožem směrem nahoru. Důvod je ten, že když se tlačí nůž dolů tak může suport sjet vlastní vahou o vůli v matici a narazí se nožem. Při šťouchání nahoru se to nestane. Klidně může být nůž do strany, ale to má smysl při práci strojním posuvem.
kdybych tu situaci s nožem nahoru přehnal do krajnosti (tupý nůž), tak mi nůž naopak přece může stůl s obrobkem nadzvednout (pokud by to přežil)
odpor materiálu půjde proti váze stolu
pokud bych řezal směrem dolů, tak mi bude pomáhat, obě síly půjdou stejným směrem, dolů, správně proti matici
ale nikdy jsem to nedělal, teoretizuju
testone je pro mě velmi zkušenej strojař, praktik i teoretik. Jeho příspěvky nezpochybnitelně vycházejí ze zkušeností, vždy mají hlavu a patu a velmi si jich vážím. Takže bych volil v tomhle případě víc respektu.honza637 píše: ↑4. 5. 2020, 9:23 No právě a to je ten problém. Kdekdo je chytrý jako knížka. Když ti to tu napíše někdo kdo to dělá a evidentně seriově tak mu věř. Je to pravda. Ta obrážečka je totiž moje a já se to naučil od praktika který sakra dobře věděl co dělá. Lepší je využít zkušeností jiných než si ničit nástrojea objevit objevené.....
![]()
![]()