Co jste dneska bastlili?
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
určitě, jsem otevřenej každému řešení, doteď jsem řešil takový píčoviny, jako že mě nechtěli na DI povolit z vlastního pozemku vjezd na silnici, tak ten jeřáb bude spíš zábava, na to se docela těším 

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
-
Rozhodně bych udělal jednu věc, pokud základy, tak bych je na to už udělal, sice ten projekt a beton něco stát bude, ale do budoucna se to může vyplatit, když to pak dobře půjde, bude na to zem nachystaná.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Ok, mám trochu času než mi naschne metla na prahu, tak to nafotim.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
... napojeni na komunikaci je oser a rozhodně to chce dobrého dopraváka. Co jeden považuje za nemožné nebo vymýšlí nesmysly typu zrcadla či semafor atd. jiný na DI vyřídí.
Pôvodne som špekuloval že portálvku porobím takýmto spôsobom. Dielňa bude cca 8x10 metrov.
Portálovku položím na štyri nohy alebo na betónové výstupy ako na foto.
Pre mňa ešte bude rozhodujúce :
portálovka - nie je problém isť aj na 2-3 t všade v dielni. Zložitejšia aj mohutnejšia konštrukcia. potreba elektrického ovládania takže stým súvisiace veci ...
Takto s otočným stĺpom čo tu riešime:
- jednoduchosť praktickosť. bez elektriky cenovo výhodnejšie ale reálne na volnom konci tak do 100 kg
Asi stroje raz pracne usadím na miesto a tam už zostanú. A na všetky ostatné veci stačí tá s otočným stĺpom.
Mal som v úmysle napájať stroje zhora. To ani v jednom prípade nevyhovuje.
Portálovku položím na štyri nohy alebo na betónové výstupy ako na foto.
Pre mňa ešte bude rozhodujúce :
portálovka - nie je problém isť aj na 2-3 t všade v dielni. Zložitejšia aj mohutnejšia konštrukcia. potreba elektrického ovládania takže stým súvisiace veci ...
Takto s otočným stĺpom čo tu riešime:
- jednoduchosť praktickosť. bez elektriky cenovo výhodnejšie ale reálne na volnom konci tak do 100 kg
Asi stroje raz pracne usadím na miesto a tam už zostanú. A na všetky ostatné veci stačí tá s otočným stĺpom.
Mal som v úmysle napájať stroje zhora. To ani v jednom prípade nevyhovuje.
U toho otočáku se s volným vyložením na dlouho nepočítá, všude je možnost udělat dráhu, po které se pomocí výsuvu dá přejíždět. Těžší věci od 100 do 250kg leží v okolí mašiny hned u zdi kde ta dráha bude, takže tam to problém není, a vyvrtávačka si umí najet stolem, takže tam ani třeba přejíždět nebude potřeba, jen zvednout a položit.
Rozdíl mezi sloupem a portálem je v penězích, ten otočák mě stál cca 500,- včetně barvy, matek s podložkama, ložisek a samolepky
Železo doma leželo. Jinak by byl do 2 tis. tak jak stojí. 50,- bude stát vozík na něj.
U portálu v takovým rozpětí k těm 2 tisícům připiš dvě nuly. Tam je bohužel nutnej jak základ, tak vzpěry dráhy, dráha samotná, rameno, pohony, elektrika, samotný zvedací zařízení. Samozřejmě ve vztahu k hmotnosti kterou to má zvládat. Pakliže je to na těžší věci jak svěrák, a mohlo by to někomu spadnout na hlavu, tak bych už udělal i projekt a statický posouzení.
Můžeš se na to třeba podívat na web k Jirkovi Ohnůtkovi, přípdně se s ním i poradit http://www.jirkaohnutek.cz/
Rozdíl mezi sloupem a portálem je v penězích, ten otočák mě stál cca 500,- včetně barvy, matek s podložkama, ložisek a samolepky

U portálu v takovým rozpětí k těm 2 tisícům připiš dvě nuly. Tam je bohužel nutnej jak základ, tak vzpěry dráhy, dráha samotná, rameno, pohony, elektrika, samotný zvedací zařízení. Samozřejmě ve vztahu k hmotnosti kterou to má zvládat. Pakliže je to na těžší věci jak svěrák, a mohlo by to někomu spadnout na hlavu, tak bych už udělal i projekt a statický posouzení.
Můžeš se na to třeba podívat na web k Jirkovi Ohnůtkovi, přípdně se s ním i poradit http://www.jirkaohnutek.cz/
To Tiborius: měl jsem podobné plány pro dilnu 10x12m. Všechno padlo, i primitivní portálový jeřáb je za rozumné peníze neproveditelný. To vyjde lacineji koupit si malou halu, kde už je. Dnešní rychlé zděni s nečím podobným absolutně nepočítá, celá stavba by musela být výrazně masivnější, patky pro vedení lité z betonu.
Když vidím současnou kvalitu Cihel, Ytongu a vůbec se nebojím říct děsivou kvalitu Porfixu, byla by podobná hala proste finančně nesmyslná. Ano, nic není nemožné, možná napíšes, ale pokud budeme základ stavby odlévat z betonu jsme opravdu fin. uplně jinde. A to nepočítám velkou zátěž vlastní ocelové konstrukce. Mluvím o stavbě, která bude kouladovatelná. On Franta co to "nějak" spáchal jistě bude.
Když vidím současnou kvalitu Cihel, Ytongu a vůbec se nebojím říct děsivou kvalitu Porfixu, byla by podobná hala proste finančně nesmyslná. Ano, nic není nemožné, možná napíšes, ale pokud budeme základ stavby odlévat z betonu jsme opravdu fin. uplně jinde. A to nepočítám velkou zátěž vlastní ocelové konstrukce. Mluvím o stavbě, která bude kouladovatelná. On Franta co to "nějak" spáchal jistě bude.
Ono by to šlo, pokud by ten portál měl sloužit taky jen na manipulaci s příslušenstvím strojů, třeba těch 250kg max. Na to spočítat prohyb a zvolit profil, pravděpodobně svařit příhradu, aby to nemuselo bejt tak těžký.
Na zaplakanie: ten portál čo je na fotke sme rozpálili autogénom na šrotovú mieru. nevedel som to zachrániť. mačku som dal odložiť komplet ale to je také hebedo. keď naša firma išla do iných skladov niekde sa stratila. škoda
pre mňa by bol aj tak bulo

problém vyzerá takto. mám starú dielňu cca 6x8. tá je plná a len 2.80 metre vysoká. Počas prác som pozháňal toľko strojov že mi stoja pod plachtou na dvore.
menovať nechcem od rovinnej brúsky po mn80 až po bnv80 vr4 ....všetko cca funkčné tak ale všade s chybičkou. Dostavím tento rok dom a začnem pomali novú dielňu ak mi to aj boh dovolí.
ale nebudem špekulovať , takto urobený stĺpový žeriav je jednoducho super čo konštrukcie jednoduchosti a účelnosti týka. mne to bude stačiť . potrápim sa zo strojmi s trubkami a basta.
čo bude strojov naviac tak predám. hotovo

ale nebudem špekulovať , takto urobený stĺpový žeriav je jednoducho super čo konštrukcie jednoduchosti a účelnosti týka. mne to bude stačiť . potrápim sa zo strojmi s trubkami a basta.
čo bude strojov naviac tak predám. hotovo
elbarto> Nehazel bych uplne flintu do zita. Kamarad kamenik si nedavno v kamenicke dilne takovy mensi portalovy jerab do 2t postavil sam a celkem levne. Potrebuje to na manipulaci s nahrobky, kamenymi deskami apod. Je ale pravda ze dilna je to znatelne mensi (odhaduju tak 8x6m).
V rozich dilny do ztraceneho bedneni vylil sloupy jako zaklad.. Pro nosniky, profily s pojezdy a vlastne vetsinu mechaniky pouzil nejaky stavebnicovy system pomoci ktereho se v AT montuji robotizovane garaze , takove co vozi auta sama do kotcu. Driv ty garaze montoval, tak k te stavebnici ma pristup. Jedine co kupoval je asi elektricky retezovy hupcuk.
A vypada k svetu, nafotim ho az za nim pujdu.
V rozich dilny do ztraceneho bedneni vylil sloupy jako zaklad.. Pro nosniky, profily s pojezdy a vlastne vetsinu mechaniky pouzil nejaky stavebnicovy system pomoci ktereho se v AT montuji robotizovane garaze , takove co vozi auta sama do kotcu. Driv ty garaze montoval, tak k te stavebnici ma pristup. Jedine co kupoval je asi elektricky retezovy hupcuk.
A vypada k svetu, nafotim ho az za nim pujdu.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Ale veď nie je problém pri betónovaní základu vypustiť pár roxorov tam kde budú stáť stĺpy v stenách. Potom normálne postaviť steny a pri liatí venca tie vynechané miesta zašalovať aj stým výbežkom a vyliať najedno. Bol som pred dvoma rokmi na motorke v Bosnii a tam aj rodinné domy stavajú takto že to zlejú dokopy s nulou.
Ale drahšie to je určite.
Ale drahšie to je určite.
ja som to totiž vyrátal,
postaviť ťažké lešenie v miestnosti až tak aby to šlo dať na zem vysunúť až von z haly. / previazať lanovačkami bla bla bla...
vonku žeriav, nakládka , niekde zloženie a predaj
pozrel som sa na bazoš a cena tam bola za tošku menší / stav neviem/ 3000 eur.
ako stav je tak ako nový lebo bol v elektrikárskej hale bohužiaľ to nemá zmysel. aj keď viem že je to fakt na plač