Měření vibrací
Moderátor: sysel
Vím že když si budu chtít zjistit frekvenční spektrum vibrací nějakého stroje stačí si koupit "kouzelnou krabičku", kterou připojím k danému přístroji a ta mi ukáže vše co potřebuji.
Bohužel problém je v tom, že cena této krabičky je řádově v 10 000 až 100 000 Kc.
Chtěl bych Vás požádat, jestli nemáte někdo odkaz na podobné kutili jako jste tady se zájmem o vibro. (klidně i v Aj)
Líbí se mi kutilové co zde dokážou problematiku obráběcích strojů značně zjednodušit.
kuličkový šroub => Metrický závit M10
servomotor => krokový motor ze staré jehličkové tiskárny
servodriver => LPT port + tranzistorové zesilovače
litinové odlitky => kus dřevotřísky + vruty
zkrátka nechci vytvořit vibrodiagnostický přístroj, který bych mohl v praxi používat jako přesný měřící přístroj, pro následnou diagnostiku, ale jen si hrát.
Bohužel problém je v tom, že cena této krabičky je řádově v 10 000 až 100 000 Kc.
Chtěl bych Vás požádat, jestli nemáte někdo odkaz na podobné kutili jako jste tady se zájmem o vibro. (klidně i v Aj)
Líbí se mi kutilové co zde dokážou problematiku obráběcích strojů značně zjednodušit.
kuličkový šroub => Metrický závit M10
servomotor => krokový motor ze staré jehličkové tiskárny
servodriver => LPT port + tranzistorové zesilovače
litinové odlitky => kus dřevotřísky + vruty
zkrátka nechci vytvořit vibrodiagnostický přístroj, který bych mohl v praxi používat jako přesný měřící přístroj, pro následnou diagnostiku, ale jen si hrát.
pokud ti stačí audio rozsah, tak využij PC a vstup zvukovky + vhodnej snímač (upravenej mikrofon, reproduktor atd.)
Ono se neměří jen rezonanční kmitočet. Měří se i jeho amplituda a hledá se maximum. Tím se nalezne nejslabší místo na stroji. Na toto měření není asi moc vhodný mikrofon. Akcelerační čidlo je drahé, možná by amatésky šla použít krystalová přenoska z gramofonu, ale kdo ji dnes má a koupit už asi nejde. Pak se taky používá místo obrábění něco jako veliký magnet z repráku, který má místo membrány na kmitačce tyč, která se připevní např. na vřeteno a magnet se zavěsí. Do toho se pustí přes výkonný zesák tuším bílý šum. Celkem slušně to najde rezonance.
Mám určité zážitky s měřením vibračního spektra modelu lodi v návaznosti na volbu otáček šroubu, aby to nerezonovalo. Dělalo se to jako "seriózní" vědecký projekt na VŠ, nějaká diplomka, či co.
Proběhl teoretický výpočet (trup byl navrhován v CADu, takže bez větších problémů), potom se postavil, provedlo měření, a nakonec to šlo na vodu.
Závěry byly zajímavé - to, co se spočítalo, bylo hodně mimo realitu; naměřilo se, co se naměřilo; ovšem po montáži motoru a položení na vodu se spektrum zase posunulo.
Pro to píšu? Mezi závěry zaznělo cosi o značné citlivosti výpočtu na přesnou definici vstupních podmínek a dále o problémech s podmínkami a technickou realizací měření.
Nevím, jak dalece je tento případ podobný měření obráběcího stroje (dělal jsem jen kousíček výpočtů), ale v hlasování nahoře jsem vybral, že to doma nemá smysl řešit.
Radek
Proběhl teoretický výpočet (trup byl navrhován v CADu, takže bez větších problémů), potom se postavil, provedlo měření, a nakonec to šlo na vodu.
Závěry byly zajímavé - to, co se spočítalo, bylo hodně mimo realitu; naměřilo se, co se naměřilo; ovšem po montáži motoru a položení na vodu se spektrum zase posunulo.
Pro to píšu? Mezi závěry zaznělo cosi o značné citlivosti výpočtu na přesnou definici vstupních podmínek a dále o problémech s podmínkami a technickou realizací měření.
Nevím, jak dalece je tento případ podobný měření obráběcího stroje (dělal jsem jen kousíček výpočtů), ale v hlasování nahoře jsem vybral, že to doma nemá smysl řešit.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
To all Děkuji za vaše odpovědi, přesně nějaké takové nakopnutí jsem potřeboval.
To rawen Výpočty vlastních frekvencí jsou jako všechny výpočty problematické a proto se jimi nezabývám. Cílem mého snažení je měření vibrací a jejich vyhodnocení. Zvládnutí vibrodiagnostiky na jakýkoliv stroj bude mít přínos. U obráběcíh strojů mají vibrace vliv na drsnost povrchu, od použití vibrodiagnostiky si slibuji nalezení místa (uzlu), které nejvíce vibruje a které bude potřeba upravit. Jediný problém je v poměru čas,energie/muzika.
To rawen Výpočty vlastních frekvencí jsou jako všechny výpočty problematické a proto se jimi nezabývám. Cílem mého snažení je měření vibrací a jejich vyhodnocení. Zvládnutí vibrodiagnostiky na jakýkoliv stroj bude mít přínos. U obráběcíh strojů mají vibrace vliv na drsnost povrchu, od použití vibrodiagnostiky si slibuji nalezení místa (uzlu), které nejvíce vibruje a které bude potřeba upravit. Jediný problém je v poměru čas,energie/muzika.
-
- Kontaktovat uživatele:
nas profak ma akcelerometre male aj velke ale pochybujem ze by ich niekomu pozical,je to skolsky majetok a nie lacny,,
myslis ze ti bude stacit ked zistis v ktorom mieste su najvecsie amplitudy vibracii a tam nieco upravis a uz to bude OK? kazda sucast ma svoju vl. frekvenciu, a vibracie jednotlivych sucasti sa spajaju do jedneho šumu, to co nameriach ti moze prist ako bludy pokial to nedokazes nejakou transformaciou alebo rokladom na rozne frekvencie rozdelit...

myslis ze ti bude stacit ked zistis v ktorom mieste su najvecsie amplitudy vibracii a tam nieco upravis a uz to bude OK? kazda sucast ma svoju vl. frekvenciu, a vibracie jednotlivych sucasti sa spajaju do jedneho šumu, to co nameriach ti moze prist ako bludy pokial to nedokazes nejakou transformaciou alebo rokladom na rozne frekvencie rozdelit...
vibracie jednotlivych sucasti sa spajaju do jedneho šumu, to co nameriach ti moze prist ako bludy pokial to nedokazes nejakou transformaciou alebo rokladom na rozne frekvencie rozdelit
Momentálně popisuješ čím se teď zabívám. Využívám funkcí MathCadu, který umí jak číst soubory ve tvaru wav, tak zvládá i FFT. Zatím si s tím jen tak hraju, takže uvidím jak daleko se dostanu.
Momentálně popisuješ čím se teď zabívám. Využívám funkcí MathCadu, který umí jak číst soubory ve tvaru wav, tak zvládá i FFT. Zatím si s tím jen tak hraju, takže uvidím jak daleko se dostanu.
-
- Kontaktovat uživatele:
super, len tak dalej, chce to dost teorie a skusat... napr. viem ze sa da evidentne zistit frekvencia lozisk a potom ides dalej a postupne vylucujes veci ktore su tam stale,pripadne zistis kedy je lozisko uz zle...

http://www.skf.com/portal/skf_cz/home/p ... 98&lang=cs
Dokumentace pro profi mereni mam dost. Ovsem vyuziti upraveneho repraku a zvukovky je finančně v mých možnostech. Letos jsem si vybral na výšce diagnostiku jako specializaci meho oboru, takže pokud dostuduji, tak budu muset něco o této problematice vedet.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
kdysi v minulosti meli strojnici takove naslouchatko ktere prikladali ke stroji
mnohdy to stacilo e zjisteni v jakem miste se lihnou nepekne zvuky pripadne jestli stroj nekde netluce
mnohdy to stacilo e zjisteni v jakem miste se lihnou nepekne zvuky pripadne jestli stroj nekde netluce
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ještě jsem zapoměl na nejlevnější metodu, a to je kus tak desítky kulatiny, která se opře o zkoušený objekt jedním koncem a druhým se o ni opře hlava v místě lícní kosti u ucha. Dá se tím celkem dobře vytipovat právě ložisko před smrtí. Zkuste a uvidíte, jak jednoduché a fungující. Bohužel hodnoty to nezapíše, graf neudělá.....
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Třeba ti pomůže tohle. Zapojení jsou to poměrně letitá, ale zase určitě v tvých finančních možnostech 
V prvním příspěvku máš popsáno i jak vyrobit sondu.

V prvním příspěvku máš popsáno i jak vyrobit sondu.
- Přílohy
-
- Stetoskopy.pdf
- 3x el. schémata uveřejněná v AR
- (667.12 KiB) Staženo 724 x