Záměna os

obecna diskuze na tema mach3, dotazy poznatky atd...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Kratus
Příspěvky: 435
Registrován: 1. 5. 2015, 2:36
Bydliště: Příbram

14. 5. 2020, 8:39

Ahoj, na desce mi odešel čip pro řízení osy X. Jelikož nepoužívám 4. osu, chtěl bych nastavit mach tak, aby používal osu A namísto X. Lze to nějak přenastavit?
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5746
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

14. 5. 2020, 8:47

samozřejmě že jde , ale když ani nevíme jakou mášdesku tak těžko soudit
Uživatelský avatar
Kratus
Příspěvky: 435
Registrován: 1. 5. 2015, 2:36
Bydliště: Příbram

14. 5. 2020, 9:22

Bohužel deska nemá označení, je to starej číňan 6040 od charmhigh :? . Zkusil jsem pustit osu A jako slave X, ale nefungovalo.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5764
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

14. 5. 2020, 9:28

Kratus píše:
14. 5. 2020, 8:39
Ahoj, na desce mi odešel čip pro řízení osy X. Jelikož nepoužívám 4. osu, chtěl bych nastavit mach tak, aby používal osu A namísto X. Lze to nějak přenastavit?
Šla by fotka? Desky i odešlého čipu. Jak jsi to vlastně diagnostikoval?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
Kratus
Příspěvky: 435
Registrován: 1. 5. 2015, 2:36
Bydliště: Příbram

14. 5. 2020, 9:55

Desku nafotím. Osa přestala jet. Zda je právě čip, nebo nějaký další komponent nevím, ale čip na X se hřeje víc, než ostatní 2. Pokud povolím v outputu X a zkusím pohnout s osou, nepohnu pak ani s Y,Z,A. Dioda, která má svítit pouze při pohybu osy teď žhne jako Sauronovo oko.

Ona ta deska nemá ani vstupy na koncáky... Budu jí asi měnit, ale chtěl jsem to zatím zprovoznit než přijde nová.
Proto mě zajímalo, zda nejde Mach pořesvědčit, aby používal osu A.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5746
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

15. 5. 2020, 7:01

tak ofot konfiguraci macha jak jsou nastavený osy a hned bude jasno
chb
Příspěvky: 2826
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

15. 5. 2020, 7:43

vždyť co je na vstupu desky A a co X rozhoduje Mach.
mělo by stačit v nastavení Mach jen přepsat na jaké piny/vstupy posílám signál X - a pochopitelně shodně předrátovat výstup na motory
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5764
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

15. 5. 2020, 7:51

Jde o to, jestli jde o obyčejnou oddělovací desku, kde je jedna osa jako druhá nebo o nějaký interpolátor, kde už by to tak jednoduché být nemuselo.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
chb
Příspěvky: 2826
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

15. 5. 2020, 8:09

... no, moje křišťálová koule to ukazuje takto :-)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
Kratus
Příspěvky: 435
Registrován: 1. 5. 2015, 2:36
Bydliště: Příbram

15. 5. 2020, 8:47

Tak jsem to nakonec zprovoznil. Problém byl v nastavení output enable signálu. Y,Z a A jely normálně, ale pokud jsem prohodil piny motor output na X a A, nejela žádná osa. Krom padlého okruhu pro X byla chyba hlavně mezi klávesnicí a myší :? . Stejně tam ale hodím novou desku, protože ta současná nemá vstupy na koncáky a možnost mikrostepu.
Odpovědět

Zpět na „Mach3“