Klasické obrábění

Veškeré provozní záležitosti, dotazy a návrhy k fungování fóra a členů
Odpovědět

Co říkáte nápadu založit sekci o klasickém obrábění?

Ano, dobrý nápad.
26
93%
Ne, pokrývají to jiné (už existující) sekce.
2
7%
Ne, vím o jiném fóru, kde už to existuje.
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 28
rawen
Sponzor fora

14. 10. 2009, 5:55

Nazdar.
Dostal jsem takový nápad - nemohla by zde v rámci fóra vzniknout sekce klasického obrábění s vlákny např. Soustružení, Frézování, Broušení, ...?
Určitě tu nejsem jediný nestrojař, který se přes modelařinu a CNCčka dostal i ke klasickým mašinám a neví jak na ně. Zatím otravuju se svými otázkami ohledně výrobních postupů atp. přes soukromou poštu (díky za odpovědi :)), ale třeba by ty návody zajímaly i jiné členy.

Pokud už něco takového (česky) existuje, tak moc prosím o odkaz. Na cizích fórech jsem to zkoušel, ale mám problém jednak s používáním jiných strojů a od toho se odvíjejících postupů a taky neustále narážím na palce :x .
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Bas

14. 10. 2009, 7:19

to snad ani nejde...
co chces vedet???
tomu remslu se uci hokus pokus (mozna poradi souded soustruznik) to sou leta praxe jak obrabet nekdy je lepsi pridat otacky jindy posuv...
je to hodne o citu!!!! pro konkretni nastroj!!
kolikkrat jsem premyslel jestli by nebylo lepsi zadavat silu na nastroj nez konkretni posuv....
treba upichovani pokud nedostanes do ruky tak spousty zlamanych nozu... a u klasiky (pochybuju ze to tu jeste nekdo ma...) o tom muzes premyslet u brouseni...
Zdenek Valter

14. 10. 2009, 7:45

Vlákno snad ani není potřeba - dost věcí je v sekci: Technologie
Tam bych směřoval dotazy. ;-)
Já jsem tam zatím našel téměř vše co jsem potřeboval.
Tam bych se ptal i na tu klasiku.
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2009, 8:51

Nejsem proti , sám se rád na nějakej fígl zeptám . pokud to forum umožnuje tak sekce na klasiky bych uvítal , možná i rozdělit na broušení ,frézování atd,ten kdo nechce tak tam nemusí zabrousit ne :D
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
rawen
Sponzor fora

14. 10. 2009, 9:20

Bas:
Nechci se ptát na to, jak rychle točit klikami.
Chci se ptát, jaký vzít polotovar, jak ho upnout a do jakého stroje, jakými nástroji a v jakém pořadí obrábět. Věřím, že pro někoho je to triviální věc, ale za sebe přiznávám, že jsem to v životě nedělal (přeháním), a když mám před sebou výkres, napadá mě třeba i více výrobních postupů, jenže nevím, zda budou fungovat.

A nechci těmito věcmi plevelit jiná vlákna...

Radek
Zdenek Valter

14. 10. 2009, 9:49

kovohemil píše:Nejsem proti , sám se rád na nějakej fígl zeptám . pokud to forum umožnuje tak sekce na klasiky bych uvítal , možná i rozdělit na broušení ,frézování atd,ten kdo nechce tak tam nemusí zabrousit ne :D
Předpokládám, že rozhodne demokratická věšina ;-)
Pokud tu bude dost zájemců pak si ta většina to vlákno prosadí, ovšem jde spíš o to aby to vlákno jak píšeš nebylo stranou zájmu lidí kteří by tam mohli to důležité know how dát ;-)
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2009, 10:31

JE to přeci strojařina a na klasice každej začíná ,a pokud někdo nechce poradit tak si to může nechat pro sebe,ale tohle by přeci mohl udělat i třeba pupák ne . jestli se nepletu tak spoustě lidí dal inspiraci a i radu ,ale není to pochopitelně jen on ,je tu zpousta strojařů co jsou schopni dát radu nebo tip a nebo nakopnout tím správným směrem. A mě tohle zajímá protože mám BN 102 už 10 let doma a jelikož mě brousili jiní tak jsem se o to nějak nezajímal,ale tohle pomalu končí tak se na to pomalu budu muset vrhnout a rád se přiučím od někoho třeba na dálku kdo je ochoten pustit informaci.A tohle je přeci o informacích.A co se týče sloganu od Base- tomu remslu se uci hokus pokus (mozna poradi souded soustruznik) --- je otázka jestli tady jednou bude ten soused ,co to kdy znal ale ta klasika bude pořád ,ale asi lidi na ní nebudou (ti schopní co maj cit ) :shock:
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2009, 6:39

nova sekce vytvorena
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
rawen
Sponzor fora

15. 10. 2009, 7:22

Děkuju. :)
Zdenek Valter

15. 10. 2009, 8:11

kovohemil píše:JE to přeci strojařina a na klasice každej začíná ,a pokud někdo nechce poradit tak si to může nechat pro sebe,ale tohle by přeci mohl udělat i třeba pupák ne . jestli se nepletu tak spoustě lidí dal inspiraci a i radu ,ale není to pochopitelně jen on ,je tu zpousta strojařů co jsou schopni dát radu nebo tip a nebo nakopnout tím správným směrem. A mě tohle zajímá protože mám BN 102 už 10 let doma a jelikož mě brousili jiní tak jsem se o to nějak nezajímal,ale tohle pomalu končí tak se na to pomalu budu muset vrhnout a rád se přiučím od někoho třeba na dálku kdo je ochoten pustit informaci.A tohle je přeci o informacích.A co se týče sloganu od Base- tomu remslu se uci hokus pokus (mozna poradi souded soustruznik) --- je otázka jestli tady jednou bude ten soused ,co to kdy znal ale ta klasika bude pořád ,ale asi lidi na ní nebudou (ti schopní co maj cit ) :shock:
Já souhlasím s tím, že kdo chce poradit ten s tím nemá problém, ale já ho vidím v tom, že znalejší tu mohou hledat něco jiného a hlavně jinde.
Toto vlákno se pak může (ale taky nemusí ;-) stát popelkou.
Nechci aby to vyznělo jako zatracení či odsudek, prostě jsem jen vyjádřil své pocity. Nakonec vlákno je již založeno ;-) ;-) takže budoucnost ukáže ;-)
jova
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2009, 8:51

Ano je otázkou kdo a co na tomto foru hledá a co od něho očekává. Jiné potřeby má člověk který se strojařinou živí, jiné modelář který má obrábění jako hobby. To vše se pak bude odrážet jak v jejich dílenském vybavení tak v požadovaných postupech i ve výsledné přesnosti. Osobně si ale myslím, že právě na příkladech „velké strojařiny a postupech“ se může lecos přiučit i modelář a pokud je chuť a čas, dá se i v malé dílně vytvořit takřka vše. Vždycky si říkám jaké asi mohl mít vybavení třeba James Wat nebo Josef Božek a co dokázali vyrobit. Jestli už nejsme těmi NC stroji příliš zhýčkaní a nezapomínáme že se to jde i mnohem jednodušeji.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2009, 12:11

presne tak,
obcas me udivuje muj kamarad starsi pan ktery dela doma v kuchyni s jednim soustruhem uplne zazraky
spoustu mosaznych dilu napriklad vyrezava lupenkovou pilkou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Provozní záležitosti“