součástka k parnímu strojku
Nazdar,
jelikož Robokop byl tak hodný a založil nové vlákno, budu demonstrovat, proč jsem ho vlastně chtěl.
Mám (budu mít) k dispozici soustruh a mikrofrézku Proxxon, nemám děličku, otočný stůl ani další nástroj do nožové hlavy soustruhu. Jak vyrobím z mosazi součástku na náčrtku? Jde o parní strojek ze stránek www.steamer.cz .
Radek
jelikož Robokop byl tak hodný a založil nové vlákno, budu demonstrovat, proč jsem ho vlastně chtěl.
Mám (budu mít) k dispozici soustruh a mikrofrézku Proxxon, nemám děličku, otočný stůl ani další nástroj do nožové hlavy soustruhu. Jak vyrobím z mosazi součástku na náčrtku? Jde o parní strojek ze stránek www.steamer.cz .
Radek
- Přílohy
-
- dil1.gif (8.72 KiB) Zobrazeno 7133 x
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Tento problém jsem už probral s digisonicem, ale i tak uvítám další názory.
Navržený postup byl ve stručnosti udělat do kulatiny d20 díru d8, upíchnout, a pak na soustruhu (v mém případě frézce) okopat na hranato.
Radek
Navržený postup byl ve stručnosti udělat do kulatiny d20 díru d8, upíchnout, a pak na soustruhu (v mém případě frézce) okopat na hranato.
Radek
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna tahle součást žádnou velkou přesnost nevyžaduje ten rádius se bude letovat na bok válce. Takže pokud nemáš frézu 8 mm vzal bych vrták 8mm, trochu zkrátil, aby se neprohýbal, špičku zbrousil na kolmo jako frézu a upnul ho do univerzálky. Uříznul bych si plátek mosazi šířka 7mm, výška cca jak má být na součástce, délka 10mm + něco na upnutí do nožové hlavy. Vypodložit podložkami, upnout jako nůž, dotáhnout trochu pravítka na příčných posuvech a normálně to odfrézuj na soustruhu 
Možná, pokud máš hodně malý soustruh, bych to pomocí těch podložek vzal na víc záběrů. Na zbytek ti stačí stolní vrtačka.

Možná, pokud máš hodně malý soustruh, bych to pomocí těch podložek vzal na víc záběrů. Na zbytek ti stačí stolní vrtačka.
Naposledy upravil(a) jova dne 15. 10. 2009, 9:20, celkem upraveno 2 x.
Má se to mimochodem lepit, ale tady jde o princip.k píše:ech ked s ato bude letovat . tak to bude stacit pilnikom) nejaka mensia nepresnost tam teda naozaj vadit nebude a pripadnu medzeru zaleje pajka.

Radek
Stale sa potom ale tocime okolo 8mm nastroja . pokial mam gulickovu frezu 8mm nie je co na 3-osej frezke riesit.. Pokial neviem upnut 8mm fezku . musim si niekde osustruzit stopku 8mm vrtaku .. a celo vrtaku zabrusit aby frezoval .. pripadne platok natvrdo zapajkovat do drziaku a platok nabrusit do tvaru 8mm polkruhu.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Lepit parní stroj. No fuj!
Což pak je to plastikový kyt.
Já vím že je to předepsaný, ale připadá mi lepit stroj na páru jako úchylka. Parostroj má vypadat poctivě a ten cín tam podle mě patří! Kdysi jsem také použil kompozitní lepidlo na kov a ono po zahřátí změklo a bylo na vyhození. Od té doby vše poctivě pájím stříbrem na tvrdo, nebo letuji cínem. Pokud se použije letovací pasta se stříbrem co používají instalatéři je radost na výsledný cínový spoj pohledět.
K: protože nemá velkou frézu píši výše o upnutí kolmo zbroušeného vrtáku do univerzálky soustruhu … Kdysi jsem třeba stejným způsobem vyráběl na soustruhu drážku 4mm do hřídele. Jako frézka posloužil zlomený a přebroušený navrtávák.

Já vím že je to předepsaný, ale připadá mi lepit stroj na páru jako úchylka. Parostroj má vypadat poctivě a ten cín tam podle mě patří! Kdysi jsem také použil kompozitní lepidlo na kov a ono po zahřátí změklo a bylo na vyhození. Od té doby vše poctivě pájím stříbrem na tvrdo, nebo letuji cínem. Pokud se použije letovací pasta se stříbrem co používají instalatéři je radost na výsledný cínový spoj pohledět.
K: protože nemá velkou frézu píši výše o upnutí kolmo zbroušeného vrtáku do univerzálky soustruhu … Kdysi jsem třeba stejným způsobem vyráběl na soustruhu drážku 4mm do hřídele. Jako frézka posloužil zlomený a přebroušený navrtávák.
Děkuju za rady, přidám pár poznámek:
- k pájení se vrátím, až budou součástky. Samozřejmě, že by to bylo lepší.
- vyvrtávací trn. Výhledově plánuju koupit něco do MK2 v koníku (i v mé vrtačce) http://www.internetshopping.cz/eshop.ph ... id=8820118 , http://www.internetshopping.cz/eshop.ph ... id=8820709 a na válcovou část dodělat různé hlavičky, jako jsou k vidění např. tady: http://www.metallmodellbau.de/Ausdrehkopf-Eigenbau.php
- o frézovacím přípravku na/místo nožové hlavě/y uvažuju. Možná nějak dočasně leč elegantně vyřeším upínání a budu doufat a těšit se na frézku.
Mimochodem, osmička fréza je maximum co upnu do Kresse v Tronovi, ale nějak mi nesedí výroba tohodle na portálce. Nevím, jak to upnout... Ideální by byl otočný stolek, ale to by se zas nevlezlo pod portál.
Radek
- k pájení se vrátím, až budou součástky. Samozřejmě, že by to bylo lepší.

- vyvrtávací trn. Výhledově plánuju koupit něco do MK2 v koníku (i v mé vrtačce) http://www.internetshopping.cz/eshop.ph ... id=8820118 , http://www.internetshopping.cz/eshop.ph ... id=8820709 a na válcovou část dodělat různé hlavičky, jako jsou k vidění např. tady: http://www.metallmodellbau.de/Ausdrehkopf-Eigenbau.php
- o frézovacím přípravku na/místo nožové hlavě/y uvažuju. Možná nějak dočasně leč elegantně vyřeším upínání a budu doufat a těšit se na frézku.
Mimochodem, osmička fréza je maximum co upnu do Kresse v Tronovi, ale nějak mi nesedí výroba tohodle na portálce. Nevím, jak to upnout... Ideální by byl otočný stolek, ale to by se zas nevlezlo pod portál.

Radek
Pozor hore uvedene MK2/B trne nie su v ziadnom pripade vyvrtavacie a su vhodne len na hlavicky kde sa bude pri obrabani na hlavicku tlacit .. t.j. napr. pri vrtani. Pri frezovani s takou hlavickou budete mat len problem .. a) hlavicka frezku neudrz a ta sa vytiahne.. b) hlavicka sa stiahne z B kuzela.rawen píše: - vyvrtávací trn. Výhledovì plánuju koupit nìco do MK2 v koníku (i v mé vrtaèce) http://www.internetshopping.cz/eshop.ph ... id=8820118 , http://www.internetshopping.cz/eshop.ph ... id=8820709 a na válcovou èást dodìlat rùzné hlavièky, jako jsou k vidìní napø. tady: http://www.metallmodellbau.de/Ausdrehkopf-Eigenbau.php
Valcova cast tam nie je jedna strana je kuzel morse a druha kuzel Bxx .. Opracovat to na valec je blbost .. jednak je to povrchov kalene a ked to "zarovnate" dostanete sa uz do mekkej casti. Niekde to ale mozno stacit bude.
Pokial planujete vazne obrabat kov, odporucam kupit do MK2 radsej sadu kliestin ER25 .. a do nich potom uchytavat ci uz obrobok alebo nastroj s trnom ..
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
V takovám případě bych asi tu díru na vrtačce vyvrtal do kostičky mosazi (uříznuté z hranolu dvanáctky), projel výstružníkem, rozříz vejpůl a obrobil boky.rawen píše:Mám k dispozici soustruh a mikrofrézku Proxxon...
Aleš Procháska
Vida, další věc, kterou nevím.prochaska píše:V takovám případě bych asi tu díru na vrtačce vyvrtal do kostičky mosazi (uříznuté z hranolu dvanáctky), projel výstružníkem, rozříz vejpůl a obrobil boky.
Mám vrták 8, mám výstružník 8h7. Takže první na stojanovce vyvrtám osmičkou "trojúhelníkovou" díru, a pak vystružím, anebo mám vrtat díru menší.
A jaký je postup při práci na soustruhu? Řekněme, že budu mít kostičku v čtyřpaknové univerzále a vrták v koníkovi. Díra by měla být "kulatější" než z vrtačky.
Radek
Steamer na svojich stránkách píše a fotí, jak vyráběl MK2 trn. Říkal jsem si, že si ušetřím práci a koupím hotový...k píše:Pozor hore uvedene MK2/B trne nie su v ziadnom pripade vyvrtavacie a su vhodne len na hlavicky kde sa bude pri obrabani na hlavicku tlacit .. t.j. napr. pri vrtani. Pri frezovani s takou hlavickou budete mat len problem .. a) hlavicka frezku neudrz a ta sa vytiahne.. b) hlavicka sa stiahne z B kuzela.
Valcova cast tam nie je jedna strana je kuzel morse a druha kuzel Bxx .. Opracovat to na valec je blbost .. jednak je to povrchov kalene a ked to "zarovnate" dostanete sa uz do mekkej casti. Niekde to ale mozno stacit bude.
Pokial planujete vazne obrabat kov, odporucam kupit do MK2 radsej sadu kliestin ER25 .. a do nich potom uchytavat ci uz obrobok alebo nastroj s trnom ..
Radek
rawen píše: Mám vrták 8, mám výstružník 8h7. Takže první na stojanovce vyvrtám osmièkou "trojúhelníkovou" díru, a pak vystružím, anebo mám vrtat díru menší.
A jaký je postup pøi práci na soustruhu? Øeknìme, že budu mít kostièku v ètyøpaknové univerzále a vrták v koníkovi. Díra by mìla být "kulatìjší" než z vrtaèky.
Radek
7.8 az 7.9mm diera .. vrtakom .. podla toho ako presne dokazete vrtat .. niektora vrtacka je schopna 7mm vrtakom spravit 8mm dieru ... a zalezi aj od vrtaka .. rovnaka dlzka britov je podmienkou.
Pri vrtani ked je nastroj v koniku .. najprv tam dam ER kliestinu do nej navrtavak, chytim si stred. nasledne vrtam 7.8 vrtakom (pre presne vrtanie upinam zasadne do kliestiny hlavicky nemaju zdaleka taku presnost a tuhost, ER kliestinu zapriem voci loze stroja aby nedoslo k jej pretoceniu v MK konika, kedze v koniku nemozem kliestunu dotiahnut srubou zozadu) a nakoniec vystruzim.
Pri vystruzovani je dolezite hlavne co najjemnejsi posuv a dobry odvod triesok, mazat.
Nepredvrtavam mensim vrtakom . stava sa, ze hlbsie dieri vdaka malej tuhosti tensieho vrtaka uhnu.
Aj vrtakom sa da dosiahnut velmi presna a hladka diera .. Podmienka su otacky, ostry nastroj a strojny posuv .. samozrejme vystruzena diera je o inom tak ci tak..