Uhlová brúska - pomoc s výberom
Mám jich asi 10. Až na jedno Metabo a jednu Makitu jsou to ty největší sračky z hobby marketů za pětikilo. Metabo jsem měl v opravě (záruka 2x) a Makitu jednou. Ostatní když je nějaký problém jdou do koše. Shodou okolností jsem měl to Metabo otevřené teď za koronáče a upřímně docela děs. Na to mé řezání a broušení 3x za měsíc už si žádnou značku nekoupím.
a preto je na trhu tolko roznych znaciek a neznaciek aby si mohol kazdy vybrat podla svojich predstav, moznosti a potrieb.
ono aj na skoro kazdu ohyzdnu rapavu zenu sa najde chlap ktoremu bude dobra , ked nema moznosti alebo potreby na nieco lepsie.
ono aj na skoro kazdu ohyzdnu rapavu zenu sa najde chlap ktoremu bude dobra , ked nema moznosti alebo potreby na nieco lepsie.

Tak som sa rozhodol.
Objednal som si Makitu GA6021c. Je na 150 kotúč, rozbehová elektronika, konštantné otáčky pri záťaži, elektronická ochrana pred preťažením, obalené vinutia rotora a statora a nejaká spojka v prevodovke pre ochranu prevodov pri zaseknutí kotúča. Takže jediné čo nemá, je regulácia otáčok. Žil som bez nej doteraz, tak to ešte nejakú dobu vydržím ...
Skúsim aj ztočiť komutátor v tej protoolke, možno prestane iskriť a bude na hrubú robotu kým sa neodporúča do technického neba ...
Objednal som si Makitu GA6021c. Je na 150 kotúč, rozbehová elektronika, konštantné otáčky pri záťaži, elektronická ochrana pred preťažením, obalené vinutia rotora a statora a nejaká spojka v prevodovke pre ochranu prevodov pri zaseknutí kotúča. Takže jediné čo nemá, je regulácia otáčok. Žil som bez nej doteraz, tak to ešte nejakú dobu vydržím ...

Skúsim aj ztočiť komutátor v tej protoolke, možno prestane iskriť a bude na hrubú robotu kým sa neodporúča do technického neba ...
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll 

Ja netvrdím že mi ju netreba, zatial prekryjem obdobie dožívajúcej starej brúsky aby som nezostal bez flexy, a uvidím ako sa vykryštalizujú tie s tou reguláciou, pribudnú recenzie, postrehy a možno potom uvidím...
Inak mal som jednu s reguláciouz Lidla a tá odišla velmi rýchlo ... možno po polhodine práce...
Inak mal som jednu s reguláciouz Lidla a tá odišla velmi rýchlo ... možno po polhodine práce...

No moje zkušenosti s flexů:
dlouhodobě kupuju narex a protool u těchto to mám tak, že většinou cca 10-12 roků jede pak většinou odejde rotor.
Pak už neopravuju páč to chce rotor a ozubení taky, protože se stává, že se nový rotor dovede ohnůt díky starýmu ozubení.
Je to už myslím že tři roky co mě po 12 leté službě odešla narexka 230 tak sem kuknul a říkám 6litrů za ňu nedám koupám makitu ta stojí 3,5litru ale naštěstí mě napadlo stavit se za servisákem co dělá narex bosch a taky makitu ten mě makitu vysloveně vymluvil...řekl ,že jede, ale má malou ochranu rotoru proti prachu.... ukázal narexku a bošku a řekl tyhle ti budou sloužit dlouho. tak sem zase šel do narexu.
kupil sem taky flexu milwaukee 125_chtěl sem narexa, ale potřeboval sem regulaci otáček a byla taky dobrá cena a kupa kotoučů k tomu, jede už 5 let, ale co mě výsostně sere je vypínač kolikrát se už nevrátil nevypl musel sem čistit a všecko možný teď výmečně dlouho funguje..
Můj tatik měl taky 125 dewata......po 6 letech rotor s občasným použitím, když ji koupil tak už tehdy divně pištěla nevím zda je to standartní zvuk dewat, do ruky byla super tenká ,ale ten zvuk se mě velice nelíbil šel přímo z ozubení.
Ještě co řežu:
ocel ocel ocel, občas beton, dřevo občas.
dlouhodobě kupuju narex a protool u těchto to mám tak, že většinou cca 10-12 roků jede pak většinou odejde rotor.
Pak už neopravuju páč to chce rotor a ozubení taky, protože se stává, že se nový rotor dovede ohnůt díky starýmu ozubení.
Je to už myslím že tři roky co mě po 12 leté službě odešla narexka 230 tak sem kuknul a říkám 6litrů za ňu nedám koupám makitu ta stojí 3,5litru ale naštěstí mě napadlo stavit se za servisákem co dělá narex bosch a taky makitu ten mě makitu vysloveně vymluvil...řekl ,že jede, ale má malou ochranu rotoru proti prachu.... ukázal narexku a bošku a řekl tyhle ti budou sloužit dlouho. tak sem zase šel do narexu.
kupil sem taky flexu milwaukee 125_chtěl sem narexa, ale potřeboval sem regulaci otáček a byla taky dobrá cena a kupa kotoučů k tomu, jede už 5 let, ale co mě výsostně sere je vypínač kolikrát se už nevrátil nevypl musel sem čistit a všecko možný teď výmečně dlouho funguje..
Můj tatik měl taky 125 dewata......po 6 letech rotor s občasným použitím, když ji koupil tak už tehdy divně pištěla nevím zda je to standartní zvuk dewat, do ruky byla super tenká ,ale ten zvuk se mě velice nelíbil šel přímo z ozubení.
Ještě co řežu:
ocel ocel ocel, občas beton, dřevo občas.
Mám Makitu 230mm GA9020R a v pohodě přežila celou stavbu, řezala beton, cihly.
Má nějakou teplotní ochranu, když se přehřeje, tak se vypne. Ale to se mi stalo snad jen jednou. Pomalý rozběh, jde zaaretovat, když vypadne proud při aretaci, nerozběhne se pak, až po odblokaci.
Má nějakou teplotní ochranu, když se přehřeje, tak se vypne. Ale to se mi stalo snad jen jednou. Pomalý rozběh, jde zaaretovat, když vypadne proud při aretaci, nerozběhne se pak, až po odblokaci.
MAS FU2A, TOS SM16A
Ještě mám 125mm Makitu GA5030 z Polska, malá, lehká, tichá, byla snad do tisícovky. Pak Narex 115mm EBU11, tam při drážkování v cihle odešel podivně rotor, točí menšími otáčkami, občas zabere vic. Ale je těžká, tlustá , hlučná. Od Narexu mám ještě mafl, funguje použitelně, ale origo kotouč je šmejd, používám Bosch 160mm.
MAS FU2A, TOS SM16A
Zase ty zpětnovazební nikdo nenašel
zase si to musím najít sám
Vetšina 115/125 má "tlusté" tělo motoru a díky tomu se blbě drží. U 1.2mm koutoučku to chce docela jistou ruku. Modré Boschy jsou nejtenčí na trhu a stojí skoro nic a to mluvím o modelech s regulací.

Mate niekto skusenosti so stáčaním komutátora na sústruhu? Uvažujem otáčky tak 700, plátkový nôž a velmi malý úber. Je to vhodný postup na ten medeno neviemaký komutator?
Inak ja mam jednú takú malú flexu za 500sk z teska kupenú tak 15 rokov dozadu na malé veci a vyvaranie auta čo som vtedy dosť robil...a stále ide, menil som len kábel a premiešal som vazelínu v prevodovke. Vtedy ešte boli dobré veci aj v marketoch...
Inak ja mam jednú takú malú flexu za 500sk z teska kupenú tak 15 rokov dozadu na malé veci a vyvaranie auta čo som vtedy dosť robil...a stále ide, menil som len kábel a premiešal som vazelínu v prevodovke. Vtedy ešte boli dobré veci aj v marketoch...
Naposledy upravil(a) shaolin dne 2. 6. 2020, 8:52, celkem upraveno 1 x.

Jedna chybička a je po něm... Já to radši vzal pilnikem a pak vyleštil postupně šmirglem. Nezapomeň vyčistit mezery aby nebyl pak zkrat, a jemně bacha na hrany.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
-
presne tak,modra bosch 720w za necelych 50e je idealna na pracu jednou rukou.na tazke nasadenie kazdodenne to neni ale ak mas niekolko brusieka na kazdej iny typ kotuca,co je velmi prakticke vydrzi ti dlho,kedze nerobi stale len ona