Nolový bod
Pokud máte někdo na soustruhu dig.odměřování, poraďte jak nastavit po uložení nože nulový bod pro vynulování na displeji. Myslím tím stranu Y.
Mě napadlo udělat si takový odměřovač např. ocel prům.40mm a konec jednu půlku fréznout na 20mm, takový jakoby půlměsíc a podle toho to nastavovat abych nožem najel přesně na střed sklíčidla a pak si vynulovat displej.
Mě napadlo udělat si takový odměřovač např. ocel prům.40mm a konec jednu půlku fréznout na 20mm, takový jakoby půlměsíc a podle toho to nastavovat abych nožem najel přesně na střed sklíčidla a pak si vynulovat displej.
Mám nabastlenou jen digišupleru na suportu. Osoustružím libovolný průměr, ten změřím. Vynuluju šupleru, dojedu do fyzický nuly tak, že točím tak dlouho dokud šuplera neukazuje hodnotu co jsem změřil/2 (samozřejmě mínus). Znovu vynuluju a měl bych být přesně na středu.
Kdybych měl ten půlměsíc, pro mě by to vyhovovalo. Myslel jsem, že máte nějakou pomůcku. Jinak na suportu mi to rovnou odečítá 2x
Jak vypadá ten středohled?tumlik píše:Dělal bych to jako Milan![]()
pokud bys trval na tom půlměsíci tak si sežeň středohled a máš to na jakejkoli průměr ,jen to přiložíš
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já tomu říkám středohled
,ale jinak je to tuším centrorys nebo tak nějak se tomu nadává a je to normálně kovový úhelník a na něm si představ další pevné rameno,které je oproti těm dvoum přesně ve středu jejich úhlu,začíná na vnitřním rohu spojujícím ramena a leží na těch dvou ramenech no a jak to přiložíš na kulatinu jakéhokoli průměru tak to prostřední rameno je vždycky v ose kulatiny
otoč to třikrát dokola a orýsuj podle toho prostředního a máš nejpřesněji narýsovaný střed kulatiny jaký znám
ale existují i jiné mutace na podobném principu
tobě to nahradí ten půlměsíc a můžeš ládovat přímo polotovar ale myslím že v tom hledáš zbytečně vědu to co napsal Milan je OK

ale existují i jiné mutace na podobném principu

tobě to nahradí ten půlměsíc a můžeš ládovat přímo polotovar ale myslím že v tom hledáš zbytečně vědu to co napsal Milan je OK

- Zdenek Valter
To jak psal Milan mi asi nepůjde. Vše mi odměřují dig.posuvky a data přenášejí do zobr.panelu, což nastavím pouze jak víte 0,00. Něco jiného by bylo pokud bych si mohl zadat rozměr jaký potřebuji, dle skutečné míry obroku, pak by to bylo OK.
Já jen tak laboruju, protože jsem právě dodělal odměřování X, Y a pouštím se do Z(koník). Vymýšlím jak si vše ulehčit při osazení nože a nastavení 0,00 na suportu. Na dýlce obroku konec zarovnám nastavím 0,00 a je to OK.
Jirka...
Já jen tak laboruju, protože jsem právě dodělal odměřování X, Y a pouštím se do Z(koník). Vymýšlím jak si vše ulehčit při osazení nože a nastavení 0,00 na suportu. Na dýlce obroku konec zarovnám nastavím 0,00 a je to OK.
Jirka...
- Zdenek Valter
Jirko já jsem asi míň chápavej tak se mnou měj prosím trpělivost.potraviny píše:To jak psal Milan mi asi nepůjde. Vše mi odměřují dig.posuvky a data přenášejí do zobr.panelu, což nastavím pouze jak víte 0,00. Něco jiného by bylo pokud bych si mohl zadat rozměr jaký potřebuji, dle skutečné míry obroku, pak by to bylo OK.
Jirka...
Rád bych věděl jak ti to správně odečítá průměr ?
Když Ti to tedy správně odečítá průměr tak jedeš na naměřenou hodnotu a tam vynuluješ - nebo to takhle nejde ?
Co ty posuvky vyfotils ?
- Zdenek Valter
Ještě mne napadlo kdyby sis pořídil tu měrku dal jí svisle a najel na ni nožem a pak vynuloval.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Bez zajetí do materiálu není možné přesně nastavit odměřování. Dokonce záleží i na tom, jakou šponu jsem naposledy bral - pruží stroj, pruží nůž. Pokud chcete soustružit přesný průměr, musíte se k němu přibližovat po dobře promyšlených krocích.
Ještě bych upozornil, že na digi odměřování průměru (ale i na klasický nonius) se lze spolehnout jen v případě, že mám hrot nože výškově přesně v ose obrobku. Což často není pravda hlavně při soustružení malých vnitřních průměrů.
Ještě bych upozornil, že na digi odměřování průměru (ale i na klasický nonius) se lze spolehnout jen v případě, že mám hrot nože výškově přesně v ose obrobku. Což často není pravda hlavně při soustružení malých vnitřních průměrů.
Petr Spáčil