když se nedaří :-(
Moderátor: sysel
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Mě se osvědčil dřevěný hranolek upnutý napříč do čelistí a 2 kg kladivo, kterým jsem párkrát jebnul do jednoho konce hranolku za současného přidržování vřetene. A když to jo opravdu nejde, tak nahradit hranolek železnou tyčí, nebo trubkou - ale to už je dost prasárna.
Nahrievanie ani chladenie nevyrieši nič, vyskúšať to môžeš, ale je to strata času, keďže vreteno aj príruba majú podobný koeficient tepelnej rozťažnosti a nahriať iba prírubu sa ti nepodarí, lebo teplo pôjde cez prírubu rovno do vretena.
Najskôr si sprav prípravok, ktorý zozadu nasadíš na vreteno, aspoň s 0,5m rúčkou. Vyraď všetky rýchlosti a vreteno aretuj iba tým prípravkom. Ver mi, bude sa ti to hodiť aj do budúcnosti, keď budeš medzi sebou prehadzovať príruby. Ja to teraz robím tak, že si podložím kus silónu pod čeľusť, s tým prípravkom vzadu na vretene sa vrátim asi 1/4 otáčky a potom zaň celou silou šklbnem smerom proti tomu silónu - a univerzála je povolená

A keď sa ti to podarí povoliť, tak nikdy nesprav tú chybu, že zapneš sústruh s povolenou prírubou - prvú sekundu sa nebude nič točiť, zrazu budeš počuť ranu a príruba sa zotrvačnou silou pritiahne tak, že to hádam ani nie je možné. Raz sa mi to podarilo s 320mm lícnou doskou, potom som ju pol dňa dával dolu.
Tos C45-2000
Myslím, že tu původní událost, při které se to kouslo, jsem v opačném směru překonal několikanásobně a už se docela bojím o ložiska a převodovku. Ještě možná zkusím ten turnigyho přípravek s půlmetrovou ručkou, ale možná spíš rovnou upíchnu tu přírubu, je to cesta nejmenšího rizika (on i ten konec vřetena u mého soustruhu není až taková masa, abych ho chtěl vystavovat přílišnému násilí), možná půjde i pak použít.
Díky, T.
EDIT: Právě mi tu cinkl pošťák se dvěma krabičkami upichovacích plátků, tak to můžu brát jako znamení
Díky, T.
EDIT: Právě mi tu cinkl pošťák se dvěma krabičkami upichovacích plátků, tak to můžu brát jako znamení

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
-
No to ale nieje celkom pravda, pretože príruba sa vďaka väčšiemu priemeru roztiahne viac. Dával som tak dole liatinovú prírubu na MN80, ktorá sa za 60 rokov "scvrkla" zhruba o desatinu. Po nahriatí PB horákom sa pohla.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Niekomu to možno funguje, ja som to tiež nahrieval a bez úspechu. Tým švajcom by to mohlo ísť, ten by mohol prírubu ohrievať tak rýchlo, že vreteno sa nestihne zohriať. Ale pomalým ohrevom to podľa mňa nemôže fungovať. Navyše oceľ sa rozťahuje o niečo viac ako šedá liatina.
Tos C45-2000
chb radí univerzálu z příruby sundat, což by šlo. Na utahovák jsem dostal tip i v SZ, ale nevím, jestli ho seženu, sám ho nemám. Vidím to na ten úpich. Teď mne čeká nějaké cestování, 2-3 týdny se k tomu nedostanu, tak mám dost času si to promyslet. Díky všem, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino