HW pro LinuxCNC s výstupem step na 400kHz za 15 dolarů
Ahoj všem,
našel jsem tento projekt:
https://cnc32.ru/orangecnc/
je to Armbian s Machinekitem a úpravami na Orange PI (zobrazena deska Orange PI PC ale mělo by to fungovat i na jiných s procesorem Allwinner H2+ a H3).
Díky koprocesoru A100 uvnitř chipu bylo možné dosáhnout 400kHz frekvence impulsů step/dir na GPIO. Dle diskuze uživatelů na foru LinuxCNC to asi opravdu funguje.
Co si o tom myslíte?
našel jsem tento projekt:
https://cnc32.ru/orangecnc/
je to Armbian s Machinekitem a úpravami na Orange PI (zobrazena deska Orange PI PC ale mělo by to fungovat i na jiných s procesorem Allwinner H2+ a H3).
Díky koprocesoru A100 uvnitř chipu bylo možné dosáhnout 400kHz frekvence impulsů step/dir na GPIO. Dle diskuze uživatelů na foru LinuxCNC to asi opravdu funguje.
Co si o tom myslíte?
To je celkem zajimave pro minialturni systemy. Myslim ze rozdil mezi Allwinnerem H2+ a H3 tu nebude patrny, lisi se jen ve video vystupu (fullHD vs. 4K). Ale zkousel nekdo realny rozdil sviznosti mezi treba Orange Pi One s 512MB RAM a Orange Pi PC plus s 1GB ?
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Psal jsem tvůrci dotaz, zda-li bude stačit pro spolehlivý provoz systému s jeho úpravami 8GB na microSD (TF) kartě nebo eMMC (o tu mi šlo). Dále, zda mohou být nějaké problémy při běhu z eMMC na typu Orange PI PC plus (8GB eMMC).
Odpověď:
8GB-minimum, 16GB-doporučeno.
Druhá část dotazu bez odpovědi, domýšlím (nevím) že má vyzkoušen jen typ Orange PI PC (bez eMMC, se slotem na microSD).
Odpověď:
8GB-minimum, 16GB-doporučeno.
Druhá část dotazu bez odpovědi, domýšlím (nevím) že má vyzkoušen jen typ Orange PI PC (bez eMMC, se slotem na microSD).
Mate s tim OPi nekdo realne dlouhodobejsi zkusenosti?
Ja jen ze jich tu par typu mam a dlouhodobou stabilitou ani jeden kus neoplyva.
Ale je mozne ze je chyba u mne
Kazdopadne na rizeni stroje bych to ja osobne nepouzil ani zadarmo.
Ja jen ze jich tu par typu mam a dlouhodobou stabilitou ani jeden kus neoplyva.
Ale je mozne ze je chyba u mne

Kazdopadne na rizeni stroje bych to ja osobne nepouzil ani zadarmo.
Thomeegue:
SD karta může být dobré řešení, asi záleží i na tom, jaká se použije a celkově na požadavcích uživatele. Mě trochu vadí kontakty navíc. Druhým důvodem je, že jsem kdysi kontaktoval vývojáře z REX controls, kteří se zabývají vývojem softu pro Raspberry PI a ti kartu definovali jako slabý článek řetězce.
Oscar:
Zajímalo by (si nejen mne), jaké konkrétně negativní zkušenosti máte a v jaké konfiguraci, při jakém použití, s jakými aplikacemi. Díky.
SD karta může být dobré řešení, asi záleží i na tom, jaká se použije a celkově na požadavcích uživatele. Mě trochu vadí kontakty navíc. Druhým důvodem je, že jsem kdysi kontaktoval vývojáře z REX controls, kteří se zabývají vývojem softu pro Raspberry PI a ti kartu definovali jako slabý článek řetězce.
Oscar:
Zajímalo by (si nejen mne), jaké konkrétně negativní zkušenosti máte a v jaké konfiguraci, při jakém použití, s jakými aplikacemi. Díky.
Snaha byla ridit tim 3D tiskarnu - takze OPi stale zapnute, a ukolovane pres web rozhrani posilajici GCode do arduina.
Zapnute vydrzelo par dnu, pak konec. Po restartu nestartuje ani z SD karty ani z vnitrni flash.
Vyzkouseno nekolik modelu OPi, nekolik druhu napajecich zdroju, nekolik druhu SD karet.
Proste sance ze to OPi nabootovalo po takovemhle padu byla vzdy tak 20%.
Prestalo mne bavit to demontovat a stale pripojovat na serial monitor a zjistit ze v debugu nic nevidim. Dioda svitila a konec.
Proti tomu atomovska deska za 500,- bezi jako miniNAS 4 mesice a nevim o ni.
Zapnute vydrzelo par dnu, pak konec. Po restartu nestartuje ani z SD karty ani z vnitrni flash.
Vyzkouseno nekolik modelu OPi, nekolik druhu napajecich zdroju, nekolik druhu SD karet.
Proste sance ze to OPi nabootovalo po takovemhle padu byla vzdy tak 20%.
Prestalo mne bavit to demontovat a stale pripojovat na serial monitor a zjistit ze v debugu nic nevidim. Dioda svitila a konec.
Proti tomu atomovska deska za 500,- bezi jako miniNAS 4 mesice a nevim o ni.