Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Milan199
Příspěvky: 765
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

29. 6. 2020, 10:00

Charon píše:
29. 6. 2020, 8:41
Ahoj mohu poprosit zdejší brusiče o radu? Dodělávám svoji rusandu magnetku a cyklování stolu rus vymyslel elektricky snímači a elektroventily v hydraulice. Já to překopal na plc a řeším zatím bez zapnutého čerpadla princip. Ruční posun osy X, jestli je názvosloví jako na frézce, je kolečkem které se vysunuje do záběru, pokud je mimo jeho koncák, povolí pohyb hydraulikou. Ale musí být zajištěno šroubem, takže operativní posun je problém.
Jde mi o tohle, seřídím oba koncáky a dám start cyklování. Stůl pojede vždy zprava doleva, brousí se nejspíš vždy v tomhle směru. Je potřeba někdy začít brousit opačně, pohybem zleva doprava?
Nemám automatické přidávání na ostatních osách, na Z mi nechybí, ale posun obrobku v ose Y asi bude chybět, ale to dořeším až bude strojek v chodu.
Ptám se, protože musím napsat do plc logiku cyklování a už vím že jsem zapomněl na zastavení cyklování, nemám tlačítko... Moc díky za rady, ptám se jako trotl, protože zatím jsem sice pár magnetek předělal elektricky pro kamarády, ale mimo jejich zkoušek nikdy nebrousil :D
Nejsem si jist jestli chápu správně tvoji otázku, takže možná budu plácat nesmysly. Mám brusku postavenou plně na elektro, tedy :

Základním pohybem brusky je cyklický pohyb osy X mezi dvěma koncáky. Měla by jít regulovat rychlost za chodu a na každém koncáku zreverzuješ. Je jedno zda začínáš brousit sousledně či nesousledně. Pohyb mohu zreverzovat i tlačítkem na panelu.

Jakmile dojede X osa na koncák / úvrať / přitáhne osa Y. Je dobré mít možnost přitahovat v jedné / druhé / nebo obou úvratích. Velikost přítahu //boční posun // musí jít regulovat od 0 mm do cca 5 mm //platí pro menší brusky//. Nejmenší přítah je tak asi 0,5 mm.

Jakmile reverzuje osa Y přitáhne osa Z - zase to musí jít za chodu regulovat. Velikost přítahu je od 0,005 do 0,05.

Mám tam ještě tlačítka na rychloposuv Z nahoru / zároveň zastaví vřeteno / a rychloposuv Z dolu. Ten jde pouze při zastaveném cyklu.

No a pak chlazení, odsávání ...

Na všech třech osách jsou asynchrony asi 60W a jsou ovládány jedním FM, který se přepíná dvěma relátky na jednotlivé osy. /// v době dostavby /asi 2000 / stál měnič tak moji měsíční výplatu /// Řízené je to PIC.

Tahle bruska má rozjezdy 300x200x200.

Druhá bruska je přestavba BPH20NA - podélný posuv / X / je asynchron 550 W na ose Y a Z jsou krokáče 6Nm. Místo hydrauliky X osy je tam kuličkáč 25 x 20 mm. Ovládání je přes PLC Simatic 1200.
Charon
Příspěvky: 701
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

29. 6. 2020, 10:29

Milan199 moc diky! Ja princip chapu jak by to melo chodit, s ttim jse problem nemel. Ted uz vim diky Tobe ze muzu zacit libovolne, sousledne a nesousledne chapu, i kdyz jsem nevedel ze se to pouziva i na brusce. Skvela je informace o kroku osy y, to bych tapal az budu dorabet pohon, mista tam je dost. Zablokuju v programu rychloposuv zka dolu, kdyz cykluje, to me nenapadlo. K cemu je obraceni pohybu Y tlacitkem kdyz cykluje?
Az pokrocim, budu asi jeste otravovat, moc diky za rady.
Milan199
Příspěvky: 765
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

29. 6. 2020, 11:05

Charon píše:
29. 6. 2020, 10:29
K cemu je obraceni pohybu Y tlacitkem kdyz cykluje?
Když budeš brousit plochu k nějakému osazení / rybina /, tak to pustíš tam a zpátky až to "vyjiskříš" a potom ručně Y brousíš tu kolmou plochu.

Nebo jedeš přes plochu a už jenom "vyjiskřuješ" / tedy nepřitáhneš v Z / a cykluješ zpět. No a když to přejede stiskneš jenom ten reverz Y.

Reverz X se někdy hodí, ale reverz Y je nezbytný !
Uživatelský avatar
magi
Sponzor fora
Příspěvky: 2094
Registrován: 16. 10. 2006, 12:40
Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2020, 8:09

Tak po 14dnech jsem se zase začal věnovat té hydraulické pomstě
Sundali jsme dolů stůl, vodící plochy nejsou žádná hitparáda (hlavně ta rovná plocha), ta rybina celkem ujde.
Nechtělo by to tu rovnou část aspoň přeškrábat?
Všechny mazací kanály byly plné černého mazutu - myslím že je to pozůstatek oleje s grafitem vydřeným z litiny.
Když jsem to čistil tehla z toho černá sračka jako kdybych rozebral nějaký hodně starý dieselový motor.
Tzn. čítám že to nějakou dobu vůbec nemazalo - škrtící kostička mazání byla utažená nadoraz.
Napadlo mě toto mazání nahradit něčím spolehlivějším a sice dávkovacím čerpadlem - viz. foto. Jaký na to máte názor?
Dále je zajímavá věc ještě ta, že pístince co dělá oscilaci stolu v Xu není v jednom kuse - ty pístní tyče se hýbou každá zvlášť.
Tuto pístinici chci rozebrat, protože by to teoreticky mohla být příčina proč stůl v ose X jezdí tak pomalu - že to propouští olej z jedné strany pístu na druhou.
A ješte dotaz: víte někdo na co jsou dole pod stolem ty dva páry ložisek, když to celé sedí na vodících plochách? Ložiska se odvalují po dvojici ploch mezi hlavními vodícími plochami.
Přílohy
P1230104.JPG
P1230105.JPG
P1230106.JPG
P1230107.JPG
P1230108.JPG
P1230109.JPG
P1230110.JPG
P1230111.JPG
P1230112.JPG
P1230113.JPG
P1230114.JPG
P1230115.JPG
P1230116.JPG
P1230117.JPG
P1230118.JPG
P1230119.JPG
P1230120.JPG
P1230121.JPG
P1230122.JPG
P1230123.JPG
P1230124.JPG
P1230125.JPG
P1230126.JPG
P1230127.JPG
P1230128.JPG
P1230130.JPG
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 7215
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2020, 8:18

No když se na to podíváš tak ty ložiska s pružinama vypadají jako odlehčováky .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
magi
Sponzor fora
Příspěvky: 2094
Registrován: 16. 10. 2006, 12:40
Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2020, 8:20

Milan199 píše:
29. 6. 2020, 10:00

Na všech třech osách jsou asynchrony asi 60W a jsou ovládány jedním FM, který se přepíná dvěma relátky na jednotlivé osy. /// v době dostavby /asi 2000 / stál měnič tak moji měsíční výplatu /// Řízené je to PIC.

Tahle bruska má rozjezdy 300x200x200.

Druhá bruska je přestavba BPH20NA - podélný posuv / X / je asynchron 550 W na ose Y a Z jsou krokáče 6Nm. Místo hydrauliky X osy je tam kuličkáč 25 x 20 mm. Ovládání je přes PLC Simatic 1200.
Ahoj - mohl by jsi mi prosím vyfotit jak máš udělaný pohon stolu v ose X (oscilaci) prostřednictvím asynchronního pohonu?
Pořád mě ta myšlenka neopustila - protože ta hydraulika to je jedním slovem pomsta.
Měniče tady mám, klidně by mohly být na X a Y každý zvlášť.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Uživatelský avatar
magi
Sponzor fora
Příspěvky: 2094
Registrován: 16. 10. 2006, 12:40
Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2020, 8:22

fmodel píše:
6. 7. 2020, 8:18
No když se na to podíváš tak ty ložiska s pružinama vypadají jako odlehčováky .
To mě napadlo taky, ale na můj vkus jsou ty pružiny hodně měkké - v pohodě to mačkám rukou. Což bych řekl vzhledem v hmotnosti stolu nemá za mák smyslu.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Charon
Příspěvky: 701
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

6. 7. 2020, 8:40

Vitej v klubu, moje vedeni na rusande vypada podobne, v prvni chvili jsem si rikal, co jsi delal v me dilne😀
Ja jsem dospel k zaveru, ze to rozbeham tak jak to je, uvidim jak bude vypadat povrch po brouseni a pak s tim pripadne neco udelam. Ale muj stul vazi asi 40 kilco, ne jako tvuj.
Uživatelský avatar
magi
Sponzor fora
Příspěvky: 2094
Registrován: 16. 10. 2006, 12:40
Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2020, 8:48

Charon píše:
6. 7. 2020, 8:40
Vitej v klubu, moje vedeni na rusande vypada podobne, v prvni chvili jsem si rikal, co jsi delal v me dilne😀
Ja jsem dospel k zaveru, ze to rozbeham tak jak to je, uvidim jak bude vypadat povrch po brouseni a pak s tim pripadne neco udelam. Ale muj stul vazi asi 40 kilco, ne jako tvuj.
Hele s tou váhou to zas takový brutus nebude - sice jsme to zvedli kočkou (protože to záměrně máme celé pod kočkou) ale v pohodě by to šlo rukama ve dvou. Já to vidím taky tak, rozběhneme to a až se ukáže co to dělá za výbrus, tak uvidíme co s tím.
Spíš mě sere, že je to zase opakovaně pořád dokola jedno a to samé - absolutní ignorantsví obsluhy a naprosto žádná péče - jen když to hrne metry a prachy se sypou :(
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
stanik84
Příspěvky: 1363
Registrován: 3. 8. 2016, 9:29

6. 7. 2020, 9:09

Kdyby aspoň u toho vedení udělali pořádně ty mazací drážky... Tohle je pěkně napikaču... To se nedivím, že to tak vypadá.

Podobný mazání tam mám udělaný taky ... Origo byla mazací pumpička s nádobkou a za týden po naplnění olej nebyl :) . Jen to mám přes časové relé.
Uživatelský avatar
magi
Sponzor fora
Příspěvky: 2094
Registrován: 16. 10. 2006, 12:40
Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2020, 9:12

stanik84 píše:
6. 7. 2020, 9:09
Kdyby aspoň u toho vedení udělali pořádně ty mazací drážky... Tohle je pěkně napikaču... To se nedivím, že to tak vypadá.

Podobný mazání tam mám udělaný taky ... Origo byla mazací pumpička s nádobkou a za týden po naplnění olej nebyl :) . Jen to mám přes časové relé.
Já bych na té pumpě nastavil nějaké optimální dávkování (dá se plynule regulovat od 0 do 100%) a toto čerpadlo by se spouštělo společně s pojezdem stolu X.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Charon
Příspěvky: 701
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

6. 7. 2020, 10:36

U me to rus vymyslet tak, ze na boku je ovladaci ventil ktery z tlaku hydryuliky prepusti olej do zasobnicku nahore na sloupu, ma to tam olejoznak, a graviraci to steka trubickama na vsechna mazana mista. Ale stlacenim se obsluha neobtezovala, proto to vypada jak to vypada... Taky jsem uvazoval ze to predelam na elektroventil a do plc napisu radecek automatickeho mazani. Davkovaci pumpa me nenapadla, zvladne olej? Vetsinou se s tim davkuje chemie, treba v cisticce, bazenu atd.
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 4008
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

6. 7. 2020, 11:09

Než to budeš skládat, tak změř ty rovné plochy na přímost alespoň pomocí pravítka. Pokud to bude dobré, tak na opis plochy proti sobě. Pokud umíš (máš jak) změřit i ty prismy, tak je proměř též.
Uživatelský avatar
magi
Sponzor fora
Příspěvky: 2094
Registrován: 16. 10. 2006, 12:40
Bydliště: Třebíč
Kontaktovat uživatele:

8. 7. 2020, 10:45

Hlásím další dílčí úspěch - povedlo se (zatím pokusně) nahradit problémovou tekoucí překlápěcí pilotní kostku tímto elektro-hydro rozvaděčem.
Vše funguje správně jak má – krásně to přehazuje levá/pravá, nikde nic neteče - ovšem jezdí to stále dost pomalu - buď je nějaká chyba na škrťáku výkonové kostky - možná přesně ta co popisuje tady ten strejda https://youtu.be/yQQi-BzQx4I
nebo propouští manžety v pístinici.
Nyní stojím před zásadním rozhodnutím – od kterého se bude odvíjet celá další koncepce.

A) buď to udělat takto jak to mám zapojené nyní – tím pádem bych potřeboval rozvaděč stejné dimenze jako tam mám, ale bylo by dobré kdyby měl nulovou polohu uzavřenou na všechny strany a středěný pružinami. Pak by tam totiž nemusel být ten nadřazený obrovský rozvaděč ve stojanu hydrauliky, který spouští oscilaci stolu (tento co tam mám teď pokusně zapojený umí jen přímo nebo do kříže – nemá nulovou polohu). Neměl by někdo takový?

B) nebo obejít i tu výkonovou kostku a dát do stojanu hydrauliky veliký rozvaděč DN10 https://www.hydropress.cz/detail/47-353-fw-03-3c4-a220 který bude přímo řídit pístnici stolu + pochopitelně škrťák https://www.hydropress.cz/detail/56-328-l-10-g-g3/8 na regulaci rychlosti. Pak bych prostě jen vytáhnul vývody z pístnice měděnými trubkami pr. 16mm na stojan hydrauliky k tomuto novému rozvaděči. Neměl by někdo případně i takový?

Jaký na to máte názor?
Přílohy
P1230132.JPG
P1230133.JPG
P1230134.JPG
P1230139.JPG
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“