Díry do plexiskla
-
prochaska
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nemáte někdo nějakou fintu jak vrtat díry do plexiskla? Teď jsem se několik hodin mořil s dírou 6 x 32, pořád to praskalo, tavilo se, mělo hnusný povrch... Nakonec jsem to nějak zvládnul se spoustou vrtáků, výstružníků a oleje, ale moc mě to neuspokojuje, co když třeba budu potřebovat takovou díru ještě jednou
a nebudu to chtít hodinu vrtat a hodinu čistit od oleje 
Aleš Procháska
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
6x32 je jako průměr 6 a délka 32? Mé zkušenosti říkají ostrou 6ku vrták, s příčnými břity na špičce, celobroušený pro lepší odvod špony, a malé otáčky a velký posuv. Tipuju to tak na 1000/min a 0.3 mm/ot. A vrtání tak po 10 mm přerušit, vrtákem vyjet a vyhodit ze šroubovice šponu. Starým zubním kartáčkem nebo stlačeným vzduchem. Kápnout do díry olej taky hodně pomůže.
Pokud by šlo o díru průměr 32 do 6-ky plexi, tak to bys asi neměl problém vyfrézovat na CNC.
Pokud by šlo o díru průměr 32 do 6-ky plexi, tak to bys asi neměl problém vyfrézovat na CNC.
Petr Spáčil
- Jojanisberg
já to normálně chladim emulzí a vrtáky, frézy na hliník, nebo grafit
ale doma sem to vrtal vrtákem na dřevo, stříkal jsem na to emulzi nějakou flaškou od Jaru
štípání žádný, ale dobře podložený a upnutý, tak aby při vyjíždění vrtáku to mělo vedení
ale doma sem to vrtal vrtákem na dřevo, stříkal jsem na to emulzi nějakou flaškou od Jaru
Johanisberg
Vem na to jako první vrták HSS fí 5,8mm a potom 6mm + emulze a olej a s tím posuvem moc nespěchat
Rosta
-
prochaska
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, šlo o dlouhou díru. Průměr 32 do šestky desky by byl brnkačka. Už jsem se naučil, že na frézování plexi se musí použít brutálně vysoké posuvy a pak se to nespečeKrutor píše:6x32 je jako průměr 6 a délka 32?
Aleš Procháska
hm ked som stretol veci rezane laserom . nikdy som nestretol naozaj hladku plochu, nejaku velku presnost atd.
obavam sa ze 6mm dieru do 32-ky plexiskla sa da laserom rozumne "vyvrtat" .. (jo pri 6mm plexi a 32-ke diere by to mozno bolo akceptovatelne ...)
obavam sa ze 6mm dieru do 32-ky plexiskla sa da laserom rozumne "vyvrtat" .. (jo pri 6mm plexi a 32-ke diere by to mozno bolo akceptovatelne ...)
Nevím, jak CO-čkovýmlaserem, ale NdYAg-em to nešlo při 7O W.Já píše:plexi se dá dobře řezat na laseru (50watt) ty hrany jsou pak leskly.
Teda aspoň mě to tvrdil prodejce laseru.
Plexi praskalo, jak se mu zachtělo.
-
prochaska
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Neměl jsem tak dlouhou. Pak jsem těch děr dělal ještě několik a ustálil se mi postup: navrtat, průměr 4.2, průměr 5.8, výstružník 6H7. Všechno po 5 mm, chladit a mazat olejem. Díra je přesná, hladká, průhledná (i když ne úplně lesklá).
Aleš Procháska