Ubuntu 9.04 _ problemy se zvukem

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
Odpovědět
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2009, 10:55

Zdravim,

po automaticke instalaci na muj aspire 8920 se jevi vse OK. U grafiky (nvidia Geforce9500M GS) je nutne povolit nesvobodny ovladac. Pripojeni k siti a na internet bez problemu , bluetoth taky OK.
Ovsem zvuk , byt se na prvni pohled zda ze funguje , nevyda ani hlasku.

Tak jsem poguuglil a opravdu jsem nasel na jinych forech navos jak instalovat namisto ALSA , OSS pro spravnou fci zvukove karty.

Prptoze se mi to nepodarilo , tak jsem se vratil k ALSA, na jejich strankach jsem zjistoval jestli je muj HW podporovan a pokousel jsem se delat podle navodu jine ruzne zasahy do systemu , ale neuspesne.

Prosim poradi nekde znaly (ja jsem zacatecnik, linux pouzivam cca pul roku), co stim provest ??

Urcite delam i spoustu veci spatne.

RADEK
Přílohy
Snímek obrazovky.png
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
k

24. 10. 2009, 11:50

do /etc/modules dopis na volny riadok

snd_hda_intel

Toto vynuti pri boote loadnut "spravny" (mozno spravny driver) .. a nebude sa pokusat autodetekcia

Reboot ..

potom si pozri obsah /proc/asound/cards napr takto:

$ cat /proc/asound/cards

Teraz ak tam nei je nic mame probs .. pretoze ten modul co som poradil zapisat do /etc/modules kartu nenasiel .. v takom pripade bude treba hladat iny vhodny modul.. ale o tom az neskor ..

Ak tam bude nieco rozumne t.j. nazov karty atd .. skusit nieco prehrat ..
ak sa to prehrava ale nie je nic pocuit .. skusit este ci to nejde nahodou cez sluchatka..

kusok polaborovat s programom alsamixer ...

Ak to sice pise v /proc ... ze to kartu a ale pri pokuse prehrat to skonci nejak divne .. please sem s tou hlaskou ..
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2009, 12:26

Nemuzu najit prislusnou slozku ani soubor. Ono se to tvari vzdy ze to hraje. Ale ani ze sluchatek nic ..

RADEK
Přílohy
Snímek obrazovky-1.png
automatizace/konstrukce
k

24. 10. 2009, 12:46

takto . OSS by som uz neskusal . proste treba to rozbehat s alsou .. k oss sa vratit len keby to alsa naozaj nedokazala ..

takze najprv skusist vsetko co sa oss tyka vyrazit ..

adresar /proc/asound sa vytvara az naloadovanim alsa veci .. takze este skontrolovat ci mas na stroji potrebne veci pre alsu ..

naopak /proc/opensound je vec oss-ka ..

mam teraz po ruke len debiana ale ubuntu ma zhruba to iste t.j. mal by si mat urcite nainstalovane alsa-base a alasa-utils (pripadne alsa-oss, co je emulacia oss-ka na alse..)

Inac, prezri si ake moduli ti natiahlo jadro .. napr cez prikaz lsmod ..

Dalej pozri ci existuje /dev/audio /dev/snd adresar (v nom pri koretkne nahodenej alse su veci rpe konkretnu zvukovku napr taketo:

controlC0 pcmC0D0c pcmC0D0p pcmC0D1c seq timer
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2009, 9:20

Vyreseno.

Jak si rikal vratil jsem se k ciste instalaci ALSY. Ale zvuk nesel. Nasel jsem pomoc sice urcenou pro upgrade z 8.10 na 9.04 ale funguje to a je to oproti jinym navodum kdy sem i nekolikrat kompiloval jadro naprosto jednoduche.

do terminalu jsem zadal:
gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

na konec vypisu jsem dopsal:
# Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard
options snd-pcsp index=-2
alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias sound-slot-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=auto

Ihned po restartu se ozval zvuk. Tak ze jestli jsem to spravne pochopil , tak jsem ho opravdu donutil pouzit "snd-hda-intel".

dik

RADEK
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2009, 2:07

Nejde mikrofon :(

RADEK
automatizace/konstrukce
vladosk

25. 10. 2009, 4:56

Napiš v konzole alsamixer a koukni jestli je vytažený. Já tam mám přední i zadní mikrofon + boost (+20db).
Přílohy
alsamixer.png
vlado
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2009, 6:47

To mam vytazene. A tobe mikrofon jede ? mel si problem se zvukem ? Pri vytazeni "micboost" a zaznamu zvuku se zaznamena sileny sum, takze si myslim ze potrebuju jen bud presmerovat front mic a mic boot , anebo zprovoznit front mic. Ale netusim jak.
Přílohy
Snímek obrazovky.png
automatizace/konstrukce
vladosk

25. 10. 2009, 7:52

Já jsem se taky trápil hlavně se skype, mikrofon mi jede, u některých zařízení se dá volit odkud to bere (zatím mi to nebere mikrofon z usb kamery), ale když je třeba jít do systému, jsem vedle. Holt Widle z nás udělaly klikače, a když jdu do konzoly, připadá mi to jako návrat k dosu. Tento víkend jsem řešil kameru pod skype a rada kamaráda byla: gůgluj,gůgluj,gůgluj. Sice měl pravdu, ale než se člověk probere tím marasem co mu gůgl najde, uteče moře času.
vlado
Avenger

26. 10. 2009, 6:37

Hlavně si ten postup zprovoznění HW komponent někam piště, jinak jedete po reinstalu třeba za půl roku nanovo. :D
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2009, 12:24

Tak jsem presel na verzi 9.1 a mikrofon zacal fungovat , objevily se oba vstupy , kazdy jde nastavit, ale.......

Nejdriv to fungovalo , pak ne , sem tam se to sekne , proste nejde vytahnout hlasitost.
Pak to zase chvilku funguje a pak zase ne a tak dokola a obvzlaste ve SKYPE.

RADEK
automatizace/konstrukce
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“