Konstrukce viz obrázek: pořádná traverza jako sloup, po ní jezdí saně s klínem, píst je uchycený v klínu i nahoře pomocí čepů. Počítejme sílu pístu 10 tun. Dole fest plotna s výztuhami ve tvaru trojúhelníku mezi sloupem a plotnou.
Teoreticky prosím uvažujme, že plotna se díky výztuhám neohne, horní uchycení pístu také ne. Dám špalek tak, že síla pístu působí 300 mm od sloupu, tedy přesně na konci sekyry a kolmo dolů, to je asi nejméně příznivá situace, která může nastat.
Otázky:
Jaká síla bude působit na sloup? Jak tuto situaci převést na ohyb sloupu?
Jakou traverzu od Ferony si na to vybrat a podle čeho? (pozn. Íčko není moc vhodné, protože díky úzké přírubě neposkytuje dobré vedení pro saně. Je mi jasné, že díky délce stojiny by mělo lepší poměr pevnost vs. hmotnost.)
Originál má HEB 120 a funguje to dobře. Lze použít něco lehčího?
Dále, pokud bych chtěl horní (do kříže vyšrafovanou) polovinu sloupu vyvařit po bocích plechem a využít ji jako nádrž na hydr. olej, budu moci použít traverzu slabší, nebo musím volit naopak silnější? Dejme tomu, že po vystužení by horní polovina sloupu byla dokonale tuhá = nepružná.
Chci sem naskenovat učebnici mechaniky, ale zatím jsem ji ani pořádně nečetl a už vůbec ne pochopil. Nejsem ani od fochu, takže mě nebijte