Čínský Co2 laser, problém s gravírováním

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
Odpovědět
koudelka88
Příspěvky: 5
Registrován: 1. 8. 2020, 9:17

2. 8. 2020, 10:16

Ahoj všem,
trošku bojuji se svým laserem z Číny. Hlavní problém je skrze gravírování a jeho umístění dle programu, ani gravírovaní není souměrné. Dělal jsem pokus gravírování v rámci osy X a Y v různých rychlostech, problém setrvává u obou os i u všech rychlostí. Tento problém je pouze u gravírování, u samotného řezání to není. U řezu je vše absolutním pořádku, u řezaní kruhu o průměru 90 je finální výsledek velmi uspokojivý. Naměřené hodnoty byly maximálně o 0,3mm do mínusu. Což považuji za velmi dobré u takového stroje. U čtverců jsou pravé úhly, takže taky dobrý. Jen jediná vada na kráse je to gravírování.
Budu rád za jakoukoliv radu a nápad.
Předem díky.
Přílohy
IMG_20200802_094949.jpg
IMG_20200802_101611.jpg
IMG_20200802_101608.jpg
IMG_20200802_101646.jpg
IMG_20200802_101658.jpg
IMG_20200802_095004.jpg
IMG_20200802_101540.jpg
lubbez
Příspěvky: 1703
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

2. 8. 2020, 7:27

Moc jsem nepochopil, kde máš problém. Sice v gravírování nemáš pravděpodobně kompenzované vůle řemenu, ale to není podstatné. Ty rozdílné vzdálenosti levé a pravé strany jsou ale i na obrázku. Jinak nejlepší je gravírování připravit jako bmp třeba v corelu a do stroje pouze importovat.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18144
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2020, 8:46

To vypada na chybu software, vyptej si nejnovejsi verze jak firmware tak software
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
koudelka88
Příspěvky: 5
Registrován: 1. 8. 2020, 9:17

3. 8. 2020, 5:41

Přikládám pokus třech kružnic v jednom programu, k objasnění mého problému, kde jsou následovně:
První kružnice průměr 10 mm na střed (řez), vše naprostém pořádku.
Druhá kružnice o průměru 50 mm na střed (gravírování), absolutně mimo středovou osu a ani to není kružnice.
Třetí kružnice o průměru 80 mm na střed (řez), opět všechno v pořádku.

Použitá rychlost pro gravírovaní byla 300 mm/s a 100 mm/s (výsledek vždy absolutně stejný)
Přílohy
IMG_20200803_182906.jpg
IMG_20200803_183031.jpg
IMG_20200803_183351.jpg
IMG_20200803_183231.jpg
prcek
Příspěvky: 378
Registrován: 31. 10. 2016, 2:26

3. 8. 2020, 8:24

Prd tomu rozumim, ale je to u stejneho obrazku, nebo u vsech obrazku ujete stejne - na stejnou stranu o stejnou absolutne/proporcionalne (treba 5 %) vzdalenost?
Muj prvni dojem z toho byl, ze se to snazi udelat imitaci perspektivy, nebo se to snazi gravirovat a korigovat sikmy povrch.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
lubbez
Příspěvky: 1703
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

3. 8. 2020, 8:49

Udělej si kolečko v corelu, nejlépe 1bit BMP a zkus to
koudelka88
Příspěvky: 5
Registrován: 1. 8. 2020, 9:17

4. 8. 2020, 6:26

Pokus přes Illustrator:
čtverec ve čtverci je OK
kružnice opět jsou mimo.
Přílohy
IMG_20200804_185441.jpg
IMG_20200804_185435.jpg
rawen
Sponzor fora
Příspěvky: 1159
Registrován: 15. 3. 2008, 12:22
Bydliště: Prostějov

4. 8. 2020, 10:02

Zkus na té špatné gravírované kružnici udělat střed nové malinkaté kružnice, a tou jí přerušit- vykousnout dovnitř nebo ven. Je potřeba odmazat její kousek.
Jde o to, aby nebyla vedena rovnicí kružnice, ale jako obecný útvar.

Pak to zkus vygravírovat znovu. Zjistíme, zda to má co dělat s kruhovým tvarem...
BTW: Zkoušel jsi to samé se čtvercem nebo jiným měřitelným útvarem?

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
koudelka88
Příspěvky: 5
Registrován: 1. 8. 2020, 9:17

5. 8. 2020, 3:58

Další pokus a opět to stejné.

Čtverec jsem zkoušel a ten je v pořádku.
Přílohy
IMG_20200805_165335.jpg
IMG_20200805_165331.jpg
IMG_20200805_165324.jpg
IMG_20200805_165314.jpg
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18144
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

5. 8. 2020, 4:05

Co ta nova verze?
Tohle fakt vypada na to co jsem psal v 10ti bodech z 10ti
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
koudelka88
Příspěvky: 5
Registrován: 1. 8. 2020, 9:17

5. 8. 2020, 6:39

@robokop
Nový firmware je trošku problém. Nikde se mi nepovedlo sehnat na RD6442S. Všude je pouze na RD6445. :-(
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“