Skenování 3D křivky
Ahoj, mám portálku a potřebuji naskenovat 3D křivku po které budu posílat nástroj. Sondu mám, ale nevím jak na to. Sondu mám nastavenou v Input sinal na Probe - 15.pin
Představuji si, že pojedu krok v X, k tomu přejedu ručně v Y tak, abych byl nad křivkou a zde spustím sondu aby se dotkla křivky, zapsat nějak někam souřadnice xyz a vrátit se nahoru.
A znovu ručně krok X, doladit v Y a spustit sondu v Z, zapsat ........ atd.
Je to tak možné, nebo jsem někde úplně mimo. Mě stačí těch bodů na celou křivku opravdu jen málo, řekněme 50, max možná tak 200.
Když odhaduji asi 15 sec/bod, tzn. křivka za 10 až 60minut. propojit body přímkama nabo radiusama už je sranda. Pokud by to takhle šlo, jsem spokojenej.
Představuji si, že pojedu krok v X, k tomu přejedu ručně v Y tak, abych byl nad křivkou a zde spustím sondu aby se dotkla křivky, zapsat nějak někam souřadnice xyz a vrátit se nahoru.
A znovu ručně krok X, doladit v Y a spustit sondu v Z, zapsat ........ atd.
Je to tak možné, nebo jsem někde úplně mimo. Mě stačí těch bodů na celou křivku opravdu jen málo, řekněme 50, max možná tak 200.
Když odhaduji asi 15 sec/bod, tzn. křivka za 10 až 60minut. propojit body přímkama nabo radiusama už je sranda. Pokud by to takhle šlo, jsem spokojenej.
Mam dojem ze pro mach existuje plugin primo pro digitalizaci, tam se zada rozsah v XY vyska Z od ktere to ma zacinat sjizdet dolu a krok v XY a ono si to naradkuje samo a vytvori soubor s xyz souradnicema.
Rozhodne bych to nepropojoval obloukama nebo primkama. Lepsi je ty body dat do CADu a protahnout to splyne krivkou a pak camem vygenerovat g kod na obrabeni.
Rozhodne bych to nepropojoval obloukama nebo primkama. Lepsi je ty body dat do CADu a protahnout to splyne krivkou a pak camem vygenerovat g kod na obrabeni.
Třeba Surfcam umí načítat takhle naskenovaná data.
Musíš tomu dát příponu *.asc a při načítání se tě zeptá jestli to chceš propojit line, spline ...
Musíš tomu dát příponu *.asc a při načítání se tě zeptá jestli to chceš propojit line, spline ...
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se najde iniciativní blbec, který neví, že to nejde a udělá to.
dík, ale tohle je na mě zatím moc, to vyžaduje delší čas na orientaci v dalších programech.
Neporadí mi někdo jak vypadá takovej prográmek v Machu? Určitě o tom bude něco v návodu, ale zatím jsem to nenašel. Nějakej příklad mnohdy vypoví víc než mnoho stran v návodu.
Neporadí mi někdo jak vypadá takovej prográmek v Machu? Určitě o tom bude něco v návodu, ale zatím jsem to nenašel. Nějakej příklad mnohdy vypoví víc než mnoho stran v návodu.
http://www.machsupport.com/plugins/Probing.m3p timhle bych zacal
stahni a nainstaluj si tenhle plugin pro mach.
Tipuju ze tam bude nastaveni kde musis nastavit pin kde spina sonda.
Potom to urcite bude probihat tak ze se tam nastavi v tabulce krok v X a Y, Z min a Z max(pro prejezdy v X a Y ), potom max rozmer X a Y a nakonec rychlost posuvu az to bude jezdit v Z
Nakonec by to melo nekam ulozit soubor se souradnicema X Y Z
stahni a nainstaluj si tenhle plugin pro mach.
Tipuju ze tam bude nastaveni kde musis nastavit pin kde spina sonda.
Potom to urcite bude probihat tak ze se tam nastavi v tabulce krok v X a Y, Z min a Z max(pro prejezdy v X a Y ), potom max rozmer X a Y a nakonec rychlost posuvu az to bude jezdit v Z
Nakonec by to melo nekam ulozit soubor se souradnicema X Y Z
Tak jsem to vyzkoušel, je to přesně jak jsi psal. Nastvím rozměrXY, krok scanu, Z nula je nejvyšší bod obrobku, nastavím Z+ pro přejezd nad obrobkem, rychlost najetí sondy, Z- max hloubku scanu. Po nastavení nabídku odsouhlasím, objeví se test sondy, vyzkouším sondu (funguje - zobrazuje) a odsouhlasím. Zobrazí se nabídka kam a pod jakým názvem soubor uložit - zadám odsouhlasím. V Machu se objeví hláška "Press CycleStart to Run Job.."
Stisknu tedy START ...a nic se neděje.
Nevíte kde dělám chybu, nebo kde by mohlo být něco špatně nastavené???
Stisknu tedy START ...a nic se neděje.
Nevíte kde dělám chybu, nebo kde by mohlo být něco špatně nastavené???
Nekde na netu kdyz sem hledal info k tomu pluginu sem narazil ze byvaly problemy aby ta sonda byla spravne nastavena (slo to to aby nejaka ikonka svitila/nesvitila podle sepnuti/rozepnuti kontaktu sondy) zkus si pohrat s tim treba to je ono.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=186 ... c&start=30
z teto stranky si stahni RADEK_1024.ZIP
Mne to fungovalo, ale z Machu sem byl ponekud na rozpacich.
Kdyz ti to zas nepude , dej sem kus kodu.
RADEK
z teto stranky si stahni RADEK_1024.ZIP
Mne to fungovalo, ale z Machu sem byl ponekud na rozpacich.
Kdyz ti to zas nepude , dej sem kus kodu.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Tak mám stažíno, ale nevím kam to mam v Machu nahrát. To mám o stejných složek v Machu nakopírovat obsahy složek RADEK ?
Omlouvám se za moji neznalost, ale postavit frézku pro mne není problem. Oživit ji už problem byl, ale už šlape a vyrábí. Programy si zatím pracně píšu ručně (zatím jsou naštěstí krátké).
Omlouvám se za moji neznalost, ale postavit frézku pro mne není problem. Oživit ji už problem byl, ale už šlape a vyrábí. Programy si zatím pracně píšu ručně (zatím jsou naštěstí krátké).
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Rozbal do adresáře Mach3.
pak v horni liste:
View > Load Screens a vyber radek_1024.set
(uz si to moc nepamatuju ale snad je to tak)
RADEK
pak v horni liste:
View > Load Screens a vyber radek_1024.set
(uz si to moc nepamatuju ale snad je to tak)
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce