Házivost frézy ve vřeteni

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
kunty.8

27. 8. 2020, 10:15

Zdravím, máme frézovacího robota, na kterém se měnilo vřeteno, jelikož ve starém odešla ložiska.
Z technologických důvodů obrábíme dlouhými nástroji (L=200) a po výměně jsem zjistil, že nástroj (D=6) neběží souose, když se mi při roztočení ulomil a odletěl. Měřil jsem indikátorem odchylku vřetene těsně nad upínací matkou, to dělalo cca 0.002-0.003. Při měření na nástroji v délkách 100mm a 150mm se odchylka zvětšovala, což je pochopitelné. Ale dost neúměrně. Napadlo mě jestli nemůže být nesprávně vyrobený nástroj, zkusil jsem to tedy na dalším stejném a odchylka byla jiná. Tak jsem zkusil nástroj pouze povolit v kleštině a pootočit. Odchylka se opět změnila. Objednal jsem tedy novou kleštinu, ale chová se to stejně. Z toho mi vychází, že by to asi mohla být chyba ve vnitřním kuželu, což mi přijde velice nepravděpodobné. Myslíte, že by to mohla způsobit upínací matka? Popř. nějaký návrh na vyřešení hádanky kde je problém?
Monteg

27. 8. 2020, 10:59

Kužel ve vřetenu můžete oměřit hned uvidíte jestli je chyba tam.

Matice mi přijde dost nepravděpodobná jen tlačí kleštinu do kuželu.

Pokud máte novou kleštinu nepíšete jakou kleštinu používáte nezaručuje to přesné upnutí při takhle dlouhých nástrojích musíte použít přesnou kleštinu se zaručenou tolerancí házení.

Třeba ER kleštiny se dodávají s tolerancí 20 mikronů ale také 2 mikrony
kiko01
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2020, 1:58

suhlas s predch. prispevkom, a zaroven ak pouzivate nastroje s napr. Naletovanym TK britom tak tiez telo medzi upinacou stopkou a platkom nemusi bezat presne, ideal je odmerat to dlhou TK stopkou. co sa tyka ER upinania tak ked vlozkujem napr vystruznik tak aj pri presnej kliestine musim obcas pootocit 1-2 krat kliestinu s nastrojom kym sa mi podari hadzanie ustavit pod 2mikrony na hodinkach.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“