Ano, je to IgH master.
Základ jsem vzal odtud, je tam do původního kódu od IgH Etherlab přidáno pár patchů pro jádro 4.x:
https://github.com/synapticon/Etherlab_EtherCAT_Master
Celé jsem to zatím dělal jako technologický pokus, jestli tudy vede cesta. Jestli je to vůbec možné na něčem podobném plnohodnotně provozovat.
To se ukázalo, že ano. Takže v tom budu po drobné mezihře (viz dále) pokračovat.
Jinak už mi to při běhu pod LinuxCNC neztrácí synchronizaci. Je tam ale ještě jedna drobná vada na kráse, že občas to do logu zapíše, že přišel nějaký poškozený paket. Ale přitom to stále jede OK. Tak to bude chtít prozkoumat, co to vlastně znamená.
Ale předtím udělám úkrok stranou. Napřed ten EtherCAT master rozjedu na novém jádře 5.4.x, ale na PC. Zkusím to dostat na některou z předvařených distribucí LinuxCNC na Linux Mint 64bit. Ty doufám používají nová jádra.
Chci to udělat proto, abych v případě nejakých problémů mohl zjistit, jestli to souvisí s během na ARM/PC, nebo s během na nových jádrech. A taky na tom PC můžu spustit provoz přes speciální bez-IRQ drivery. Na desce OPi musím jet přes driver "generic", ten ale prý i na PC některým lidem dělal problémy. Tak když to spustím na PC, tak budu moct experimentovat se speciálním nebo generic driverem a hledat rozdíly.
Je nepříjemné, že ty speciální drivery pro novější jádra (od 4.x dál) už nejedou s kartama RTL8139. Těchto karet je všude spousta a jsou vpodstatě zadarmo. Zkusím prozkoumat, proč podporu zrovna pro ně ukončili.
Jsem teď pár dní mimo, ale po návratu se do toho zase pustím. Líbilo by se mi mít malou krabičku s EtherCAT masterem. Ta by se pak dala používat i mimo prostředí LinuxCNC pro obecné řízení technologií. Dneska už je ten EtherCAT v ledasčem. Zrovna minulý víkend jsem rozbíhal takový pěkný kompaktní servopohon i s převodovkou a absolutním enkodérem od firmy Lika.