mel jsem verzi 3.042.020 bez odinstalace jsem spustil instalovat verzi 3.042.029 a od te doby se nemuzu se strojem domluvit, nekomunikuje s pc. i opetovne odistalovani a nove nainstalovani podle predchozich postupu nefunguje, muzete mi nekdo poradit postup jak znovu nainstalovat fungujici ovladace a take jak postupovat pri update na novou verzi ?
Dekuji
instalace nove verze
Doporučuji kompletně odinstalovat Mach3 a pak ručně odinstalovat ovladač Machu (návod na to je v manuálu - přes ovládací panely atd.). Když takto úplně vyčistíš systém, nainstaluj znovu Mach3 včetně ovladače. Bude dobré, když si někde ponecháš soubor nastavení, jestli jsi ho již nesmazal.
Ještě vkládám příslušný odstavec z návodu
Ovladač může být podobně jednoduše odinstalován.
- otevřete Ovládací panely a poklepejte na ikonu System
- vyberte kartu Hardware a klikněte na tlačítko/ikonu "Správce zařízení"
- zobrazí se seznam všech zařízení a ovladačů, kde naleznete položku Mach1 Pulsing engine. Klikněte na + k rozbalení a klikněte pravým tlačítkem myši na položku Mach3 Driver. Vyberte "Odinstalovat". Tím odinstalujete ovladač z adresáře Windows, ale kopie zůstane v adresáři
Machu pro případnou následnou instalaci ovladače.
Poslední důležitou informací je, že i po odinstalování ovladače si Windows pamatují všechny informace týkající se konfigurace Machu. Tato informace se nesmaže ani odinstalováním ovladače, ani celého balíku programů a zůstane v PC navždy i po aktualizaci Machu. Avšak v případě, že potřebujete skutečně totálně smazat všechna nastavení, musíte ručně smazat .XLM soubory profilu.
Ještě vkládám příslušný odstavec z návodu
Ovladač může být podobně jednoduše odinstalován.
- otevřete Ovládací panely a poklepejte na ikonu System
- vyberte kartu Hardware a klikněte na tlačítko/ikonu "Správce zařízení"
- zobrazí se seznam všech zařízení a ovladačů, kde naleznete položku Mach1 Pulsing engine. Klikněte na + k rozbalení a klikněte pravým tlačítkem myši na položku Mach3 Driver. Vyberte "Odinstalovat". Tím odinstalujete ovladač z adresáře Windows, ale kopie zůstane v adresáři
Machu pro případnou následnou instalaci ovladače.
Poslední důležitou informací je, že i po odinstalování ovladače si Windows pamatují všechny informace týkající se konfigurace Machu. Tato informace se nesmaže ani odinstalováním ovladače, ani celého balíku programů a zůstane v PC navždy i po aktualizaci Machu. Avšak v případě, že potřebujete skutečně totálně smazat všechna nastavení, musíte ručně smazat .XLM soubory profilu.
dekuji, stale se mi ale nepodarilo NC rozjet, po spusteni machu zmacknu start tlacitko, ktere zustava zapnute a pri zmacknuti reset tlacitka v machu mi to hlasi External Estop request, je to sice ta sama hlaska jako kdyz jsem najety v koncaku, ale se strojem se neda hnout, navic se to stalo v parkovaci poloze pri instalaci software za klidu stroje
Tak si zjisti, jak máš konfigurovaný vstup External EStop (nebo jak se to jmenuje). Je možný, že máš koncáky přímo hardwarově připojený na EStop, pak je možné zkusit následující (ale bez záruky, Mech nepoužívám, pouze si něco málu pamauju):
Za normálního chodu, kdy Mach3 řídí pohyb osy, a indikuje, že byl sepnut koncový spínač, zastaví pohyb (obdoba EStopu) a zobrazí hlášení, že byl sepnut koncový spínač. Nebudete moci pohybovat s touto osou dokud:
1. Nebude zapnuta funkce Auto Limit Override (tlačítkem na obrazovce Settings). V tomto případě stiskněte Reset a ručně sjeďte z koncového snímače. Následně můžete spustit zreferování stroje (najetí všech os na referenční snímače)
2. Stiskněte tlačítko Override Limits. Červeně blikající LED oznamuje, že jste v dočasném režimu. V tomto případě je opět nutné resetovat Mach3 a ručně odjet z čidla. Jakmile "spadne" signál z koncového čidla, automaticky se režim vypne a kontrolka zhasne. Opět musíte zreferovat stroj. V této souvislosti je příhodné podotknout, že lze libovolný vstup Machu3 nakonfigurovat na potlačení signálů z koncových snímačů.
Za normálního chodu, kdy Mach3 řídí pohyb osy, a indikuje, že byl sepnut koncový spínač, zastaví pohyb (obdoba EStopu) a zobrazí hlášení, že byl sepnut koncový spínač. Nebudete moci pohybovat s touto osou dokud:
1. Nebude zapnuta funkce Auto Limit Override (tlačítkem na obrazovce Settings). V tomto případě stiskněte Reset a ručně sjeďte z koncového snímače. Následně můžete spustit zreferování stroje (najetí všech os na referenční snímače)
2. Stiskněte tlačítko Override Limits. Červeně blikající LED oznamuje, že jste v dočasném režimu. V tomto případě je opět nutné resetovat Mach3 a ručně odjet z čidla. Jakmile "spadne" signál z koncového čidla, automaticky se režim vypne a kontrolka zhasne. Opět musíte zreferovat stroj. V této souvislosti je příhodné podotknout, že lze libovolný vstup Machu3 nakonfigurovat na potlačení signálů z koncových snímačů.
ano, tyto postupy znam, jenze stroj a mach se ted chovaji jinak, pri vjeti do koncaku mi to vzdy vyhodilo tlacitko start, ktere neslo znovu sepnou dokud jsem z koncaku s pomoci soucasneho drzeni tlacitka start a reset manualne nevyjel, ted mi tlacitko start drzi zapnute a pri zmacknuti reset se objevi hlaska o najeti do koncaku, reset stale blika ale start tlacitko svyti zelene ze je vse v poradku