rychloupínací nožová hlava

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
JLo

3. 10. 2020, 8:58

Zdravím vespolek,
používate na soustruhu klasickou nožovku nebo rychloupínací hlavu? Zajímaly by mě zkušenosti z praxe a fotky. Co se třeba dá použít na mašinách typu SV 18, S 28, apod. Jaké jsou výhody x nevýhody. Vyhledávání jsem zkusil, ale většinou se to týká menších soustruhů. Díky za příspěvky.
Klimbik

3. 10. 2020, 9:07

Taky jsem premyslel pro svou s28cku o rychloupinaci hlave. Myslim ten americky typ, rybina a ma drzaku posuvny klinek, ktery drzak noze s rybinou zajisti. Uvazoval jsem nad tou verzi co zacina dvojkou. Mozna i trojkou.
Ale pak jsem si rekl, ze to stoji dost penez a jeste spousty drzaku k tomu, tak ted mam v planu udelat jeste jeden klasicky nozovy drzak a budu tak mit nachystano vic nozu nez ctyri, mozna ze i osm, ctyri kolmo a ctyri podelne.
A vymena celeho drzaku bude jednim tim upinacim sroubem v pohode a rychle. A cena bude nizka pokud na to dokazu sehnat spravny matros (kdo vi jaky bude nejlepsi? Nebo jaky bude stacit?) a jestli to zvladnu udelat
Youtube - "klimbíkova bastlírna" :twisted:
Dawe

3. 10. 2020, 9:37

Na S28 sedi nejlip velikost AXA, tzn. Drzaky 250-1xx.
Zde najdes par obrazku co jsem udelal a taky diskusi:
viewtopic.php?p=370162#p370162
viewtopic.php?p=372240#p372240
viewtopic.php?p=343871#p343871
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
titovit

5. 10. 2020, 7:47

Dobrý den,
touto cestou hledám někoho, kdo by poradil, natočil video návod ke kleštinovému upínání na soustruh S28. Tatínek zakoupil soustruh ale nemůže zprovoznit. přikládám foto jak to má namontované. Za konzultaci ráda zaplatím.
Předem děkuji
Přílohy
WhatsApp Image 2020-10-05 at 17.16.32 (1).jpeg
WhatsApp Image 2020-10-05 at 17.16.32.jpeg
WhatsApp Image 2020-10-05 at 17.16.33.jpeg
Mílap

5. 10. 2020, 9:32

Pěkný večer,
Podle obrázků tam chybí jenom ovládací páka a pero s nosem, kuličky pr.8mm musí být tři, (při montáži se přilepí do výřezů hustou vazelínou).

Postup upínání:
-do kuželové dutiny ve vřetenu narazit pouzdro pro kleštiny
-do pouzdra vložit kleštinu (pozor na kolíček proti pootočení, ale někdy tam není)
-nasunout tažnou trubku, našroubovat ji na závit kleštiny a dotáhnout tak, aby při zatažení za páku rychloupínání se kleština dostatečně sevřela na upínaný díl, a pak zůstala v sevřeném stavu zajištěna
-opačným pohybem se musí kleština dostatečně rozevřít

Upínání funguje tak:
-zatažením za páku se posouvá pouzdro se třemi šikmými výřezy
-přes kuličky tlačí na kroužek s kulovou plochou
-kulová plocha prostředního kroužku rozpíná rozříznutý kroužek a jeho pružnost tvoří potřebné předpjetí pro upnutí dílu v kleštině
-zároveň se kuličky vzepřou proti kuželové dutině v pouzdru upínače a tím samosvorností zajistí kleštinu v sevřeném stavu
To lze provést pouze s upínaným dílem v kleštině, jinak se kleština v sevřeném stavu nezajistí.
Upnutí lze provést i ručním dotažením tažné trubky za klidu stroje. K tomu účelu byla v příslušenství tažná trubka s ručním (hladkým) kolem.
V hlavě tažné trubky býval odpružený kolíček, ktery aretoval polohu dotažení za vnitřní drážkování v upínači.
Nos na peru zajišťuje proti povolení pouzdro zašroubované v konci vřetena.
Obrázky upínání jsou v manuálu na www.tumlikovo.cz
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“