Zdravím vespolek,
používate na soustruhu klasickou nožovku nebo rychloupínací hlavu? Zajímaly by mě zkušenosti z praxe a fotky. Co se třeba dá použít na mašinách typu SV 18, S 28, apod. Jaké jsou výhody x nevýhody. Vyhledávání jsem zkusil, ale většinou se to týká menších soustruhů. Díky za příspěvky.
rychloupínací nožová hlava
Taky jsem premyslel pro svou s28cku o rychloupinaci hlave. Myslim ten americky typ, rybina a ma drzaku posuvny klinek, ktery drzak noze s rybinou zajisti. Uvazoval jsem nad tou verzi co zacina dvojkou. Mozna i trojkou.
Ale pak jsem si rekl, ze to stoji dost penez a jeste spousty drzaku k tomu, tak ted mam v planu udelat jeste jeden klasicky nozovy drzak a budu tak mit nachystano vic nozu nez ctyri, mozna ze i osm, ctyri kolmo a ctyri podelne.
A vymena celeho drzaku bude jednim tim upinacim sroubem v pohode a rychle. A cena bude nizka pokud na to dokazu sehnat spravny matros (kdo vi jaky bude nejlepsi? Nebo jaky bude stacit?) a jestli to zvladnu udelat
Ale pak jsem si rekl, ze to stoji dost penez a jeste spousty drzaku k tomu, tak ted mam v planu udelat jeste jeden klasicky nozovy drzak a budu tak mit nachystano vic nozu nez ctyri, mozna ze i osm, ctyri kolmo a ctyri podelne.
A vymena celeho drzaku bude jednim tim upinacim sroubem v pohode a rychle. A cena bude nizka pokud na to dokazu sehnat spravny matros (kdo vi jaky bude nejlepsi? Nebo jaky bude stacit?) a jestli to zvladnu udelat
Youtube - "klimbíkova bastlírna" 

Na S28 sedi nejlip velikost AXA, tzn. Drzaky 250-1xx.
Zde najdes par obrazku co jsem udelal a taky diskusi:
viewtopic.php?p=370162#p370162
viewtopic.php?p=372240#p372240
viewtopic.php?p=343871#p343871
Zde najdes par obrazku co jsem udelal a taky diskusi:
viewtopic.php?p=370162#p370162
viewtopic.php?p=372240#p372240
viewtopic.php?p=343871#p343871
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Pěkný večer,
Podle obrázků tam chybí jenom ovládací páka a pero s nosem, kuličky pr.8mm musí být tři, (při montáži se přilepí do výřezů hustou vazelínou).
Postup upínání:
-do kuželové dutiny ve vřetenu narazit pouzdro pro kleštiny
-do pouzdra vložit kleštinu (pozor na kolíček proti pootočení, ale někdy tam není)
-nasunout tažnou trubku, našroubovat ji na závit kleštiny a dotáhnout tak, aby při zatažení za páku rychloupínání se kleština dostatečně sevřela na upínaný díl, a pak zůstala v sevřeném stavu zajištěna
-opačným pohybem se musí kleština dostatečně rozevřít
Upínání funguje tak:
-zatažením za páku se posouvá pouzdro se třemi šikmými výřezy
-přes kuličky tlačí na kroužek s kulovou plochou
-kulová plocha prostředního kroužku rozpíná rozříznutý kroužek a jeho pružnost tvoří potřebné předpjetí pro upnutí dílu v kleštině
-zároveň se kuličky vzepřou proti kuželové dutině v pouzdru upínače a tím samosvorností zajistí kleštinu v sevřeném stavu
To lze provést pouze s upínaným dílem v kleštině, jinak se kleština v sevřeném stavu nezajistí.
Upnutí lze provést i ručním dotažením tažné trubky za klidu stroje. K tomu účelu byla v příslušenství tažná trubka s ručním (hladkým) kolem.
V hlavě tažné trubky býval odpružený kolíček, ktery aretoval polohu dotažení za vnitřní drážkování v upínači.
Nos na peru zajišťuje proti povolení pouzdro zašroubované v konci vřetena.
Obrázky upínání jsou v manuálu na www.tumlikovo.cz
Podle obrázků tam chybí jenom ovládací páka a pero s nosem, kuličky pr.8mm musí být tři, (při montáži se přilepí do výřezů hustou vazelínou).
Postup upínání:
-do kuželové dutiny ve vřetenu narazit pouzdro pro kleštiny
-do pouzdra vložit kleštinu (pozor na kolíček proti pootočení, ale někdy tam není)
-nasunout tažnou trubku, našroubovat ji na závit kleštiny a dotáhnout tak, aby při zatažení za páku rychloupínání se kleština dostatečně sevřela na upínaný díl, a pak zůstala v sevřeném stavu zajištěna
-opačným pohybem se musí kleština dostatečně rozevřít
Upínání funguje tak:
-zatažením za páku se posouvá pouzdro se třemi šikmými výřezy
-přes kuličky tlačí na kroužek s kulovou plochou
-kulová plocha prostředního kroužku rozpíná rozříznutý kroužek a jeho pružnost tvoří potřebné předpjetí pro upnutí dílu v kleštině
-zároveň se kuličky vzepřou proti kuželové dutině v pouzdru upínače a tím samosvorností zajistí kleštinu v sevřeném stavu
To lze provést pouze s upínaným dílem v kleštině, jinak se kleština v sevřeném stavu nezajistí.
Upnutí lze provést i ručním dotažením tažné trubky za klidu stroje. K tomu účelu byla v příslušenství tažná trubka s ručním (hladkým) kolem.
V hlavě tažné trubky býval odpružený kolíček, ktery aretoval polohu dotažení za vnitřní drážkování v upínači.
Nos na peru zajišťuje proti povolení pouzdro zašroubované v konci vřetena.
Obrázky upínání jsou v manuálu na www.tumlikovo.cz