bastl
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Pěknej bastl. Jen ten posuvovej šroub máš snad trochu předimenzovaný a konstrukcně pojezdový rám zase poddimenzovaný na tak výkonné vřeteno. No možná to zvládne do hliníku i 0,5mm hloubku u 50mm hlavičky. To uložení kolejnic na příčné ose se mi moc nelíbí.
Ten výměník by bylo dobré, kdyby vyjížděl ze zadeklované budky, jinak bude plný špon. Nebo vymyslet nějakou roletu, co se spustí před výměnou.
Ten výměník by bylo dobré, kdyby vyjížděl ze zadeklované budky, jinak bude plný špon. Nebo vymyslet nějakou roletu, co se spustí před výměnou.
ps. pojezd: jekly jsou ve skutečnosti účka svařená k sobě (jedna stěna je 8mm druhá 6mm)
samozřejmě ten vršek přijde poladit na tuhost, je to tam jen rychle naházený, abych měl představu, kam se mi vejdou šrouby a pohony ...
ps. určitě to nestavím abych vyráběl 0,5mm prach a to ještě z hliníku

*musíš si trochu představit celkové proporce (rozměry stroje) z těch obrázků to vypadá jako nějaká hračka na stole - tohle zabírá 1/4 místnosti až ke stropu
samozřejmě ten vršek přijde poladit na tuhost, je to tam jen rychle naházený, abych měl představu, kam se mi vejdou šrouby a pohony ...
ps. určitě to nestavím abych vyráběl 0,5mm prach a to ještě z hliníku

*musíš si trochu představit celkové proporce (rozměry stroje) z těch obrázků to vypadá jako nějaká hračka na stole - tohle zabírá 1/4 místnosti až ke stropu
pohon vřetena bych chtěl udělat 2 rychlostní, s převodem do pomala 3x , 0-500 ot./min(s tím že přes fr. měnič to bude rozsah 0 až 1000 ot./min / "60Nm" (pro 3Kw motor 1450 ot/min)
druhý stupeň bude do rychla 1,4x řekněme použitelný rozsah 1 až 4 tis ot/min 12Nm
nejjednodušší by bylo použít 2rychlostní motor, ale ten asi neseženu, tak budu něco muset vymyslet
(pro 4Kw motor by měl první stupeň slušných 90Nm a druhý 18Nm )
druhý stupeň bude do rychla 1,4x řekněme použitelný rozsah 1 až 4 tis ot/min 12Nm
nejjednodušší by bylo použít 2rychlostní motor, ale ten asi neseženu, tak budu něco muset vymyslet
(pro 4Kw motor by měl první stupeň slušných 90Nm a druhý 18Nm )
hmmm........ já myslel, že na tom plánuješ frézovat dřevo.

Já mám vysněný a vyhlédnutý třeba tohle:
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1260217 ... frezka.php
Už jsem se podílel na stavbě mnoha velkých CNC strojů, ale do vlastní stavby klasického CNC bych z ekonomických důvodů nešel.
I v dnešní době má smysl stavět vlastní CNC, ale jedná se speciálky. To co jsme stavěli tak bylo 2x až 3x dražší než podobný standardní stroj od konkurence. Ovšem zákazník si to zaplatil, protože ty specifika, která konkurence nenabízela, potřeboval.
No každopádně to co jsem psal již dříve, fandím Ti, ať to dotáhneš do konce. Ono to "nějak" frézovat bude a pokud se s tím naučíš, tak na tom zvládneš vyrobit i to co potřebuješ.
Ovšem nečekej, že Ti tady někdo bude chválit za konstrukci. Vyvíjíš něco, co už je mnohokrát vyvinuté a ty prostě objevuješ kolo.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
osa vřetena je aktuálně 114mm před koncem aktivní části vozíků a je to z důvodu, že jsem chtěl obrábět na konci stolu hřídele upnuté svisle k V bloku - (to na klasické CNC konstrukci není možné)
nicméně dík za postřeh - možná to posunu - uvidím
ps. (vozíky jsou na kolejnice 500mm od sebe a osová vzdálenost k druhé kolejnici je 570mm * portál je osově taková krychle 500x570x500 )