BRZDA SERVOMOTORU

robot2
Příspěvky: 13
Registrován: 16. 10. 2020, 10:05

16. 10. 2020, 10:47

Zdravím, nemá někdo zkušenosti s řízením brzdy servomotoru? Brzda je na 24V DC a mě by zajímalo jestli by se dala napájet pomocí PWM regulace z usměrněného síťového napětí. Je mi jasné že nejjednodušší je napájet brzdu z nějakého pomocného zdroje 24V, ale zajímalo by mě jestli nějaký servoměnič na 230V umí napájet brzdu na 24V.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18465
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

17. 10. 2020, 1:54

Menic ma bezne vystupni signal pro brzdu, vetsinou nebyva silovy. V masine bezne je silovych 24V. Tj. staci pridat rele a je to. K cemu by melo byt to PWM?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Miki2t
Příspěvky: 355
Registrován: 22. 9. 2010, 9:02
Bydliště: Levice SR

17. 10. 2020, 9:40

Asi se chce vyhnout 24v zdroji
robot2
Příspěvky: 13
Registrován: 16. 10. 2020, 10:05

17. 10. 2020, 9:52

Přesně tak, chtěl bych aby si to měnič napájel sám. PWM by snížilo "výkon" který jde do brzdy. IGBT moduly mají tranzistor navíc, kterým by šla brzda ovládat. Je mi jasný že tam můžou být problémy napěťovýma špičkama a napěťovou pevností cívky, ale zajímalo by mě jestli to nějaký měnič umí.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18465
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

17. 10. 2020, 10:08

neumi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 7462
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

17. 10. 2020, 3:21

Připadne mi to trochu jako nesmysl. Poměr napětí mezi DC meziobvodem, ze kterého by to bylo napájeno, a mezi efektivním napětím na cívce brzdy by byl větší něž 13:1. Navíc by se využívala jen indukčnost cívky brzdy, která nebude moc velká a navíc u každé brzdy jiná.
Pokud by o něco takového byl na trhu zájem, tak by výrobci spíš udělali brzdu rovnou na těch 300-500V a ne na 24V.
robot2
Příspěvky: 13
Registrován: 16. 10. 2020, 10:05

17. 10. 2020, 4:20

Každý frekvenční měnič umí řídit "napětí" v podstatě od 0V. V práci máme některé dopravníky nastavené na hodně nízké otáčky. Měnič má nastaveno kolem 17Hz a napětí ukazuje 20V. Ta indukčnost je naopak obrovská, naměřil jsem 215mH na 100Hz, proto se obávám že napěťové překmity budou mít velkou energii a rekuperace s jedním tranzistorem nepůjde udělat.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18465
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2020, 6:30

Zadnej normalni menic to neumi. Nektrere vyjimky a je jich sakra malo, na to maji vystup. Patrne pod samostatnym spinanym zdrojem. Bezny menic tam ma otevreny kolektor pro rele a umi na nem pouze logicky vystup podle potreby odbrzdeni. Zadny menic ktery by umel pwm neznam. Nektere umi analog pro monitorovani treba zatizeni ale je to predem dana omezena funkce. Uprava software menice neni mozna nebot jde o interni zalezitost vyrobce. Cele je to teoreticka debata o nicem. Proste tam vraz rele a pripoj to na bezne dostupnych 24 V v masine. Pulka menicu nelze ani enablovat bez externiho zdroje 24V. Par jich umi invertovat vstup enable softwarove a sem tam nejaky ma slaboucky vystup 24V ktery lze zapojit v ramci konektoru zpet.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
robot2
Příspěvky: 13
Registrován: 16. 10. 2020, 10:05

18. 10. 2020, 10:46

Děkuji za odpovědi, to že to žádný měnič nemá pro mě znamená že v tom asi bude nějaký háček, proto jsem se ptal. Jenom pro vysvětlení, nechtěl jsem přeprogramovat hotový měnič na jinou funkci. Mám výkonovou část z frekvenčního měniče a tu řídím jednočipem. Brzdu při zkoušení napájím z reg. zdroje. A protože je to zdroj navíc a kabely navíc a IGBT modul má jeden tranzistor nevyužitý, napadlo mě toto řešení. Možná nakonec budu tím tranzistorem spínat nějaký zdroj a tím napájet brzdu.
3pajky
Příspěvky: 142
Registrován: 26. 12. 2015, 7:22

18. 10. 2020, 11:40

Vsak ked mas menic, tak sa pozri ci vedel robit s 24v brzdou. Podla typu..
Ja co mam rexroth hcs01.1 tak tam pripojim brzdu priamo do menica. menic je na 230v, brzda 24v.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1802
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2020, 11:56

Nějak tu nezaznělo proč by se to mělo nějak takto řídit.
Brzda na servu je jen a jen pro držení statického momentu když se servo vypne. Nemá brzdit výkon v otáčkách a taky nemá žádný velký brzdný účinek. Brzda u malých servo motorů lze překonat snadno, pokud mají pár Nm a kdyby někdo brzdu sepnul když se servo točí naplno je za chvilku po ní.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
robot2
Příspěvky: 13
Registrován: 16. 10. 2020, 10:05

18. 10. 2020, 12:07

Koukal jsem na ten rexroth hcs01.1 a tam je brzda napájená z 24V a vypadá to že se musí přivést z externího zdroje.
Jinak brzda se musí odbrzdit vždy, i když jí nepotřebuju. Nemůžu točit se zabrzděným motorem, to snad je jasné. Mě se navíc brzda hodí, chci motor využít jako vřeteno do malé frézky a to že bude v klidu brzděné se hodí při upínání nástroje.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18465
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2020, 12:31

Ten plonkovej tranzistor je tam k nejakemu ucelu. Ne k brzde
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Charon
Příspěvky: 1059
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

18. 10. 2020, 12:49

Prostě se smiř s nějakým zdrojem navíc. Můj dojem je, že za každou cenu vymejšlíš kočkopsa.
Řídíš to, jak píšeš, jednočipem, jeho napájení chceš taky z pwm? :mrgreen:
3pajky
Příspěvky: 142
Registrován: 26. 12. 2015, 7:22

18. 10. 2020, 12:56

Tak si sprav zdroj 24V, z toho budes napajat aj riadiacu dosku, vyuzijes to aj pre I/O, mosfetom spinat brzdu a stabilizatorom napajat MCU..
Odpovědět

Zpět na „servomotory“