konstrukce CO2 laseru

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
peb

21. 10. 2009, 8:14

muj laicky tip je, ze do 100w musi stacit naparovana zrcatka bez problemu. 40w trubice je samozrejme uz taky chlazena - destilka zatim postacuje. laser zatim beha par hodin, takze zkusenosti zatim zadne, uvidime casem.

vsichni to prodavaji s newlyseal - raster, na vektor je treba udajne newlydraw. ja pouzivam usbcnc - neni to zadny zazrak, ale funguje to. ma to zabudovany uplne jednoduchy cam. pulsy generuje samozrejme mikrokontroler. a jakysi laser rezim tam je taky, tak by ev. problem byt nemel. a uz to hlavne ma clovek tak nejak osahane. pro me idealni kombinace s notesem, kazdy den nefrezuju :) mach neznam, to jsem pouze psal co jsem cetl - na to dotycny presel. idealni to asi neni, ale porad lepsi, nez ten original. na moje pouziti mi staci, kdyz to basti dxf nebo plt.

kdybych nebyl liny, tak bych doinstaloval do debianu x-ka a zkusil emc. chystam se na to dlouho, ale nic me netlaci - terminalove okno a prikazova radka mi staci uz nekolik let...

co jsem to tak +- pocital, tak 60w co2 vyjde na nejakych 22.000kc - komponenty. hlavne chci ovladat vykon pwm. to rucni nastavovani mi prijde jako nejvetsi slabina tech nejlevnejsich gravirek.

zivotnost je znama - maximalni katalogovy udaj, me spise zajima ta minimalni pri normalnim provozu, tj. bez vylouceni chyb lidskeho faktoru :)
Josef
Sponzor fora

22. 10. 2009, 1:17

No, ono záleží, kolik se tomu vyhulí. Pokud to pojede na plné pecky, životnost rapidně klesá. A pokud zrovna nejede delší dobu, chystání práce, je lepší výbojku vypínat, i to ji pošetří.
pipa
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2009, 3:22

Řek bych, že životnost trubky tě nijak strašit nemusí. Stejně si koupíš flašku s plnynem, a když si to sám naplníš, tak pro tebe nebude problém to přeplnit. Dobře si zvol matroš tý trubky - ideál borosilicate případně jeden druh keramiky ))
Jenom bych tě chtěl upozornit, že stavba laseru neni taková prdel, jak se zdá. Vypadá to jednoduše - trubka s plnynem, na obou koncích zrcátka, trocha toho napnelismu a jede se. Jenomže to zase tak jednoduchý, jak se může zdát, není.
www.tc-pipa.wz.cz
vlada2

22. 10. 2009, 6:10

pipa, kde jsou ukryte speky? na co dat pozor? diky
peb

23. 10. 2009, 7:40

tak to by me take zajimalo na co si dat pozor. nikdo nerika, ze to je sranda. nicmene uz jsem venoval dost casu, abych si ujasnil zda to je v mych moznostech nebo ne. asi si nevidel v detailu ty cinske gravirky. a svete div se, oni funguji. mozna ne idealne, ale funguji. nesmis zapominat, ze vse odpovida cene - rekl bych, ze se to dost podoba nakupu soustruhu, frezy ci neceho podobneho v obi, baubau,... svoje zakazniky si to najde. nemluve o tom, ze z tech 30 bylo nejakych 12 tisic postovne. toz zaverem - ver tomu, ze zase tak slozite to neni a za ty penize pro prvni seznameni to je adekvatni (muj nazor). nicmene jsem a budu rad za kazde rady ci pripominky.
pipa
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2009, 10:42

Jak už jsem psal, důležitá je např. volba materiálu trubky, kde bude výboj v plynu. Ikdyž je to chlazený vodou, musí to stejně vydržet, jelikož obyčejný sklo má blbou tepelnou vodivost. Taky zakončení trubky se musí udělat pořádně, třeba i blbý přilepení skla není jenom tak, musí to těsnit a opět vydržet nějakou tu teplotu. Ještě se naskýtá otázka materiálu a uchycení elektrod.
Další věc se soustřel rezonátoru, musí to být nastavený fakt přesně (hodně přesně), jinak okamžitě klesá výkon, případně ani žádnej na výstpu není. A můžete mi věřit, že to opravdu neni jenom tak, ikdyž je způsob, jak se toho dá docela dobře zvládnout.
Se správným tlakem je to jasný, to jsem ale nedělal, tak nevím, jak moc je to náročný. Složení plynu CO2:N:He je daný, lepší je asi koupit flašku s plynem - nevím, nedělal jsem plynovej laser.
Co jsem ale dělal, je rubínovej laser. Nejdřív špatnej rubínek, ale teď už dobrej. Všechno potřebný mam, rubínek (děkuji Alešovi), komůrku, správný zrcátka. Nic. Nejede. A už je tu problém, co s tím ? Bez trochy teorie se to neobejde, nedá se stavět laser, když se ví jenom základní pricip. Toť alespoň můj skromný názor.
Trochu teorie o laserech mám na svym webu, tak se kdyžtak mrkněte.
www.tc-pipa.wz.cz
vlada2

24. 10. 2009, 9:39

uff, ty jsi to vzal skutecne z gruntu :) ja bych vzhledem k cene urcite koupil trubici hotovou, 40W se da koupit tak od 150-250 dolaru i s dopravou.
kodl1

27. 10. 2009, 10:03

Kopi. píše:Já dělam na laseru od Trumpfa, 3,2kW, a tam jsou měděný, vodou chlazený, a pak ještě nějaký keramický... Myslim, že to měděný je asi za 20k jedno... a je jich tam ... 21??? nevim přesně. Njn, mašina za 15mega vcelku, v náhradních dílech cca jednou tolik... :lol: bez prdele
Těch zrcátek je 10, a stojí podle typu 20-25kkč...
ale to není nejdražší věc na tom stroji...
Taky dělám na Trumpfu, 5kW....
Kopi.

28. 10. 2009, 9:33

kodl1 píše:Těch zrcátek je 10, a stojí podle typu 20-25kkč...
Včetně těch v rezonátoru?
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2009, 6:07

fdundel píše:Kdysi jsem se staral o co2 laser o výkonu cca 150W, byla tam nechlazená měděná cca 1cm tlustá zrcátka, ale pozlacená. Dokonce nám potom dělali nová v Meoptě Přerov, protože originál byl neúnosně drahý.
Myslíte ten v Borovině, že ano? Před cca rokem jsem u něho stál. Byl tam na prodej.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
fdundel

28. 10. 2009, 6:23

Přesně ten myslím, na prodej je asi stále, pokud vím tak poslední cena před pár roky byla 50 000 Kč, což je asi neprodejné. Teď to zřejmě patří firmě, která koupila celou budovu včetně laseru, který tam zůstal.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2009, 6:35

Budovy koupila, pokud se nepletu TTSka (Horký).
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
kodl1

8. 11. 2009, 2:53

Kopi. píše:
kodl1 píše:Těch zrcátek je 10, a stojí podle typu 20-25kkč...
Včetně těch v rezonátoru?
ne, jen ty co tvoří optickou dráhu, rezonátor nepočítám..
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“