Výroba příslušenství k strojním bruskám

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Meki

1. 11. 2020, 9:08

Na základě předchozí debaty v sekci prodej
( viewtopic.php?t=28035&e=1&view=unread#unread ) bych měl pro zájemce možnost výroby přírub, vyvažovacích trnů, vybrušovacích nástavců atd...

Mám možnost si zapůjčit příruby a možna i vyvažovací trn na brusku BPH20, pokud se mi podaří sehnat i přírubu na BPH20N nebo výkres, tak vyrobím i je.

Mám sice brusku 2ud a taky si plánuju vyrábět příruby, ale s přírubama od rovinných brusek jsem se zatím moc seznámit nestihl, tak bych měl pár technologických dotazů:
  • Materiál přírub na mé 2ud je nějaká třída 11, mám možnost sehnat za dobrý peníz 11523 a myslím že by mohl být dostačující, co myslíte?
  • Na zkoušku kuželovitosti by bylo asi nejlepší sehnat vřeteno nebo přímo kalibr, takové štěstí asi mít nebudu a tak si budu muset vystačit s přiměřením na vyvažovací trn, to by ale mohlo stačit, nebo se pletu?
  • Další věc je jak moc má být příruba přesná na kuželu v axiální délce?, stačilo by +-0.1mm ?Počítám že všechny kotouče stejně po nahození orovnáváte, ale pokud někdo používá speciální kotouče které se neorovnávají (diamantové) a brousí v přípravku tak by mu možna mohla rozdílná výška vadit.
Až se dostanu k přírubě tak ji nakreslím a výrobní výkres sem hodím pro kontrolu.

Budu rád za každý postřeh/názor pokud bude někdo vědět jiný "chyták", problém který může nastat nebo jednoduchou vychytávku třeba pro zjednodušení stahování z vžetena brusky :wink: .
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2020, 6:11

Ja som si robil príruby z 14220, predsa je to trochu lepší materiál ako 11523, ale myslím že môže byť.
Brúsenie kužeľov musíš robiť na farbu na vyvažovací trn, teda ak nemáš po ruke vreteno z brúsky.
Nejaká extra brutálna presnosť nemusí byť dodržaná, keď to budeš mať vysústružené, odporúčam kužeľ brúsiť na magnete a indikátorom ho nastaviť podľa najväčšieho priemeru na prírube. Alebo opačne, ak to chceš mať super presné, tak najskôr urobiť kužeľ, nasadiť na trn a obrúsiť vonkajšky.
Nezabudni na drážku na vyvažovacie telieska + vyvažovacie telieska.

PS: aj DIA a CBN kotúče sa musia orovnať
BalazKovo.sk
HellGrip

2. 11. 2020, 7:19

Bude to aj tepelne upravené?
Milan199

2. 11. 2020, 8:11

jergus.balaz píše: 2. 11. 2020, 6:11 Ja som si robil príruby z 14220, predsa je to trochu lepší materiál ako 11523, ale myslím že môže byť.
Dotaz : tu 14220 jsi cementoval / kalil nebo zušlechtil nebo jsi to nechal "syrové" ?
Meki

2. 11. 2020, 8:54

Ja
jergus.balaz píše: 2. 11. 2020, 6:11 Ja som si robil príruby z 14220, predsa je to trochu lepší materiál ako 11523, ale myslím že môže byť.
Brúsenie kužeľov musíš robiť na farbu na vyvažovací trn, teda ak nemáš po ruke vreteno z brúsky.
Nejaká extra brutálna presnosť nemusí byť dodržaná, keď to budeš mať vysústružené, odporúčam kužeľ brúsiť na magnete a indikátorom ho nastaviť podľa najväčšieho priemeru na prírube. Alebo opačne, ak to chceš mať super presné, tak najskôr urobiť kužeľ, nasadiť na trn a obrúsiť vonkajšky.
Nezabudni na drážku na vyvažovacie telieska + vyvažovacie telieska.

PS: aj DIA a CBN kotúče sa musia orovnať
Na moji brusce mám právě přítuby tepelně neupravené, a podle stavu bych to viděl na nějakou třídu 11 (jak jsem se zmínil výše) ale pro fajnšmekry klidně udělám pár přírub z 14220 a dám to na cement :D cenově to ale bude někde jinde.

Co se týká přesnosti, mám v plánu nejdříve brousit kůžel a pak přírubu nahodím na vyvažovací trn který upnu mezi hroty a budu brousit upínací plochy příruby na něm.

Ty diamantové kotouče jsem vidě i verzi, kde byla na kotouči nanesená tenká vrstvička diamantového prachu (jako např na diamantových pilnících) ale na ty musí asi být speciální příruba.
Meki

2. 11. 2020, 9:04

Ještě k těm materiálům, někde jsem se dočetl o přírubách i s Al slitiny, jaké to má výhody?
fmodel
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2020, 9:30

Meki píše: 2. 11. 2020, 8:54
Na moji brusce mám právě přítuby tepelně neupravené, a podle stavu bych to viděl na nějakou třídu 11 (jak jsem se zmínil výše) ale pro fajnšmekry klidně udělám pár přírub z 14220 a dám to na cement :D cenově to ale bude někde jinde.

No já osobně bych určitě nic necementoval ,hřídel vřetena je tvrdá tak kužel příruby by měl bejt měkčí .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
HonzaHorka

2. 11. 2020, 11:00

A hlavně není důvod to cementovat. Přesně jak píše František. Vždy by měla být jedna část měkká a druhá tvrdá.
Originál jsou také měkké.
Milan199

2. 11. 2020, 12:06

Určitě necementovat ! Jenom budeš ničit hřídel a zbytečně se to prodraží.

Příruby z hliníku mi nepřijdou nijak mimo. Možná budou víc problémy s chabrajzem z brusiva v závitech. Já jsem to dělal z 12050 a nechal měkké.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2020, 12:26

já jsem je dělal stejně tak jak píše Milan, dělal jsem i na dvoupalcové průměry a kdysi jsem je dokonce nabízel, no za ty cca dva roky, jestli se sešlo dva tři lidi? Osobně to nevidím jako zajímavý podnikatelský záměr, ale pokud nemáš do čeho píchnout proč ne, ale je s tím prcačka, však uvidíš. Na vyvažovací trn moc nespoléhej, začal bych nabroušením 1:5 kalibru, já si například kvůli tomu dělal i výstružník, nedávno jsem to tady popisoval jak jsem bojoval s úhlama na pětiúhelníku :D

Hliníkové mám na nástrojové brusce vesměs na cbn a dia kotouče, které tam mám přišroubované, na tom bépéháčku proč ne, ale musel bys tam vymyslet nějakou kovovou vložku pro to nešťastné stahování, to je lepší to udělat přímo z oceli
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Meki

2. 11. 2020, 2:07

tumlik píše: 2. 11. 2020, 12:26 já jsem je dělal stejně tak jak píše Milan, dělal jsem i na dvoupalcové průměry a kdysi jsem je dokonce nabízel, no za ty cca dva roky, jestli se sešlo dva tři lidi? Osobně to nevidím jako zajímavý podnikatelský záměr, ale pokud nemáš do čeho píchnout proč ne, ale je s tím prcačka, však uvidíš. Na vyvažovací trn moc nespoléhej, začal bych nabroušením 1:5 kalibru, já si například kvůli tomu dělal i výstružník, nedávno jsem to tady popisoval jak jsem bojoval s úhlama na pětiúhelníku :D

Hliníkové mám na nástrojové brusce vesměs na cbn a dia kotouče, které tam mám přišroubované, na tom bépéháčku proč ne, ale musel bys tam vymyslet nějakou kovovou vložku pro to nešťastné stahování, to je lepší to udělat přímo z oceli
Pracné to jistě je, hlavně pro konvenční soustruh ale já vlastním velký cnc i s poháněnýma stanicema takže to musí ocejpat :wink: Nedávno jsem ten soustruh zprovoznil a pořád na něm dělám malé věci do Ø30 tak chci i zkusit pořádnou šponu pokud mi to jistič dovolí :lol:

Drbačka bude spíš s tím broušením, tím pětiůhelníkem myslíš tvar toho kuželu po výstružníku? proto kůžel chci brousit, výstružník je nejistota, na druhou stranu by možná udělal hladší povrch. Kalibr bych si vyrobit mohl, šlo by to pomalu ,zbrousit/poslat na 3d, třeba 4x než se povede. To je na tom ten vyvažovací trn tak špatně? nebo má mít jinou kuželovitost než příruba?
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2020, 3:23

Príruby z 14220 som nechal bez tepelného spracovania. Po cementovaní / kalení by som si narobil len kopu roboty naviac, dokrútilo by to a musel by som všetko brúsiť.
Na tej prírube okrem kužeľa nevidím dôvod niečo brúsiť. Keď dobre navrhneš sústruženie a všetky dôležité plochy dáš na jedno upnutie, tak je to bez starostí. Myslím, že brúsené sa robili väčšie príruby (otvor na kotúč 203mm) aby kotúč nehádzalo do strán resp aby ho hádzalo čo najmenej do strán.
DIA a CBN majú vrstvy cca 3-10mm, pod tým je nosič, oceľový, keramický, hliníkový...
A mám aj jednu hliníkovú prírubu na BPHáčku, ale netuším kde som ku nej prišiel :lol:
BalazKovo.sk
Meki

4. 11. 2020, 4:43

Objevil se celkem problém, Šel jsem na jisto za kolegou a našel jsem jen to, co je na foto. Všechny příruby k té brusce si vyráběl ale stylem že kužel soustružil a vyvažování řešil věšením matek na šrouby. Trn je sice asi origo, ale v takovém stavu že ho taky asi nepoužiju :oops: .

Kdyby se našla nějaká dobrá duše tak bych potřebovla změřit délku (ø příruby bph20 je podle návodu k brusce 120mm, délka polotovaru vypadá odhadem 70mm na jeden díl a 25mm na druhý, ale chci se ujistit) aď už můžu objednat polotovary. Taky by se hodily fotky vyvažovacího trnu a pár rozměrů abych se pro následující výrobu ujistil, že se podobá trnu na moji fotce.

Zkusím se ještě po těch přírubách poptat, jinak budu muset koupit něco z bazaru. Na ten kůžel si budu muset vyrobit kalibr.
Přílohy
P_20201104_164706_vHDR_On.jpg
Dawe

6. 11. 2020, 11:07

Meki> ahoj, posilam nacrtek tech vybrusovacich nastavcu pro SBMT-2 o kterych jsme si psali drive. Ma to fakt divny upinaci kuzel. Cekal bych 1:5 nebo 1:10, ale kuzelovitost je 1:6.15. Takze to bohuzel nejsou stejne nastavce jako ma fortuna IBC typB, jenom podobne.
Chtel bych udelat jeden kus od kazde modifikace, krome "originalu" viz nacrtek. Takze celkem 3ks nastavcu. Co by to stalo? Mozna ze se i nekdo dalsi s SBMT prida?
Přílohy
Upinac Brusky SBMT pro vnitrni brouseni.print.pdf
Nastavce SBMT
(63.43 KiB) Staženo 357 x
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2020, 11:27

Dawe píše: 6. 11. 2020, 11:07 Meki> ahoj, posilam nacrtek tech vybrusovacich nastavcu pro SBMT-2 o kterych jsme si psali drive.
V rýchlosti som si to prebehol, koľko to má otáčok? Pokiaľ to nebude celobrúsené, budú ti vznikať vibrácie.
BalazKovo.sk
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“