Nova CNC frezka
Zrovna tak náchylná na uložení kuličkového šroubu je i kuličková matice. V blízkosti ložiskových domečků se jedná řádově o setiny podle typu a konstrukce matice.
Z výpočtů pro volbu krokového motoru pouze ze statického momentu patrně učiníte chybné závěry. V příloze posílám jako příklad typickou charakteristiku motoru 2.7Nm (příliš se neliší od uvažovaných 3Nm). Z ní je patrný průběh závislosti kroutícího momentu na otáčkách. Zrovna tak je z charakteristiky patrné, že jakmile se motor již pouze pohne, neposkytuje již zdaleka nominální kroutící moment.
Aby to nebylo úplně jednoduché, tak na tvar momentové charakteristiky má vliv i kvalita řídících driverů a případná volba mikrokroku. Mikrokrok obecně kroutící moment snižuje zhruba na 70% oproti běhu v plném kroku.
Z výpočtů pro volbu krokového motoru pouze ze statického momentu patrně učiníte chybné závěry. V příloze posílám jako příklad typickou charakteristiku motoru 2.7Nm (příliš se neliší od uvažovaných 3Nm). Z ní je patrný průběh závislosti kroutícího momentu na otáčkách. Zrovna tak je z charakteristiky patrné, že jakmile se motor již pouze pohne, neposkytuje již zdaleka nominální kroutící moment.
Aby to nebylo úplně jednoduché, tak na tvar momentové charakteristiky má vliv i kvalita řídících driverů a případná volba mikrokroku. Mikrokrok obecně kroutící moment snižuje zhruba na 70% oproti běhu v plném kroku.
hmmm..ja som stale myslel, ze pridrzny moment je moment pri nulovych otackach, ale charakteristiky mojho motoru su podobne. Pokial dobre viem, tak hodne na napati drivera (pri PWM), takze ten zlom charakteristiky sa moze posuvat do vyssich frekvencii/otacok.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jojo rampy jsou samozrejmosti ale rampa ktera zrychluje na 200 mm/min po dobu jedne minuty neni uplne idealni pro rychlou praci
ve finale treba vyjde takoveto zrychleni
ve finale treba vyjde takoveto zrychleni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Moment který motor vyvine v klidovém stavu tj. při nulových otáčkách je skutečně maximální. Pro stejnou veličinu se používá přívlastek přídržný, jmenovitý, nominální či statický. Správně je asi statický moment. Důležité je nezapomenout, že to je moment při napájení všech fází motoru jmenovitým proudem a hlavně (!!!) při plném kroku.
Velmi pěkný popis principu činnosti krokových motorů je zde: http://www.geckodrive.com/photos/Step_motor_basics.pdf.
Velmi pěkný popis principu činnosti krokových motorů je zde: http://www.geckodrive.com/photos/Step_motor_basics.pdf.
caute, takze konecne som skusil tu svoju Z-os, s trapezom 16x4 to dvihlo nejakych 90kg. Motor ale siel na 120% menoviteho prudu asi, co by snad nemalo vadit. Predpokladana vaha suportu bude cca 50kg, len otazka je,ci tych zvysnych 400N bude stacit na obrabanie...co vy na to?
V ose Z support typicky vykonává pohyb dolů. Budete tedy moci vyvinout řeznou sílu vycházející z kroutícího momentu při daných otáčkách a složky tíhové síly Z supportu. Výsledná řezná síla bude tedy výrazně vyšší než Vámi uvažovaných 400N.
Jinak na obrábění dřeva se počítá kolem 200N, pro obrábění oceli stopkovou frézou 12mm (zavrtání) se počítá kolem 1000N. Barevné kovy dle typu resp. druhu slitiny někde mezi.
Jinak na obrábění dřeva se počítá kolem 200N, pro obrábění oceli stopkovou frézou 12mm (zavrtání) se počítá kolem 1000N. Barevné kovy dle typu resp. druhu slitiny někde mezi.
praveze ja som zacal stavat tak,ze Z os bude dole, takze ja hlavu nebudem mat na Z-osi, ale na pozdlznej, takze stol sa bude pohybovat hore a dole.. Je to mozno trochy nelogicke, ale sa mi to zda lepsie kvoli pohonu vretena, v tomto pripade sa l;ahsie riesi pohon klinovym remenom. Mame jeden taky stroj vo firme, ktory to ma takisto riesene osi. V pripade,ze je to totalna somarina, samozrejme si necham poradit od mudrejsich a skusenejsich.
Popsanou konstrukci si netroufám hodnotit. Při jakých otáčkách jste došel k naměřeným hodnotám resp. jaký typ krokového motoru míníte použít? S jakými drivery, napájecím napětím a krokováním uvažujete?
Pokud máte o velikosti kroutícího momentu pochybnosti, zvažte převod. Jak jsem již uvedl v jiném příspěvku, rychlost posuvu v ose Z nebývá vzhledem k délce dráhy kritická.
Pokud máte o velikosti kroutícího momentu pochybnosti, zvažte převod. Jak jsem již uvedl v jiném příspěvku, rychlost posuvu v ose Z nebývá vzhledem k délce dráhy kritická.
rychlost sa mi zdala celkom normalna..aspon pre zaciatok...tipujem takych 5-10mm/s,zajtra pomeram presnejsie.
motor: KL23H286-20-8B (www.kelinginc.net)
driver: L297 + L6203 (domaca vyroba)
krokovanie bude full-step, tam je najvacsi moment.
napajanie: cca 33V
najprv som postavil cely suport zvislo, kamarat sa na to postavil (85kg), a na hriadel som primontoval paku, a silomerom sme zmerali potrebnu silu na pootocenie hriadela. Vysledok niekolkych merani daval cca rovnake vysledky - 2.6Nm.
samozrejme tento vysledok je orientacny a motor musi pri rozbehu vyvinut vacsiu silu.
motor: KL23H286-20-8B (www.kelinginc.net)
driver: L297 + L6203 (domaca vyroba)
krokovanie bude full-step, tam je najvacsi moment.
napajanie: cca 33V
najprv som postavil cely suport zvislo, kamarat sa na to postavil (85kg), a na hriadel som primontoval paku, a silomerom sme zmerali potrebnu silu na pootocenie hriadela. Vysledok niekolkych merani daval cca rovnake vysledky - 2.6Nm.
samozrejme tento vysledok je orientacny a motor musi pri rozbehu vyvinut vacsiu silu.
Ok. Uvedené motory používám také, je to Číňan, ale velmi dobrý o ceně nemluvě. Používám ještě i silnější KL23H2100-30-4B, který má vysoký kroutící moment při nízkých otáčkách. Je velmi vhodný právě po řešení typu "osa Z".
Lepší by bylo znát otáčky, ale budiž. Při uvedených rychlostech a daném šroubu se stoupáním 4mm vychází otáčky zhruba mezi 75 a 150 ot./min. Z charakteristiky motoru vyplývá, že v uvedeném rozmezí otáček má motor kroutící moment mezi 2.6 a 2.0Nm. Při hmotnosti Z osy 100kg budete pro vyvinutí síly:
200N potřebovat kroutící moment 2.2Nm, pro
500N .... 2.68Nm, pro
1000N .... 3.47Nm.
Ve výpočtu je již zahrnutý nenulový vliv zrychlení (2m/s2).
Předpokládám, že rezonance se (s ohledem na zvolený full step) doposud nevyskytly.
Obávám se, že se bez převodu neobejdete. Jiné řešení je volba jiného krokového motoru (např. viz výše uvedeného) nebo přejít do kategorie mororů NEMA34 a celou úvahu opakovat.
Lepší by bylo znát otáčky, ale budiž. Při uvedených rychlostech a daném šroubu se stoupáním 4mm vychází otáčky zhruba mezi 75 a 150 ot./min. Z charakteristiky motoru vyplývá, že v uvedeném rozmezí otáček má motor kroutící moment mezi 2.6 a 2.0Nm. Při hmotnosti Z osy 100kg budete pro vyvinutí síly:
200N potřebovat kroutící moment 2.2Nm, pro
500N .... 2.68Nm, pro
1000N .... 3.47Nm.
Ve výpočtu je již zahrnutý nenulový vliv zrychlení (2m/s2).
Předpokládám, že rezonance se (s ohledem na zvolený full step) doposud nevyskytly.
Obávám se, že se bez převodu neobejdete. Jiné řešení je volba jiného krokového motoru (např. viz výše uvedeného) nebo přejít do kategorie mororů NEMA34 a celou úvahu opakovat.
dakujem,toto su pre mna velmi cenne info, tie motory ma tiez milo prekvapili, mam doma jednu vextu s podobnymi rozmermi a prudom a jeho moment je neporovnatelne nizsi.
co sa tyka rezonancie, zatial som s tym nemal problemy, neviem ci to suvisi s pouzitymi koncakmi, ale zatial fakt ziaden problem.
Asi dam na Vasu radu a pokusim sa zohnat nejaky nema34, snad by som aj bol ochotny vymenit ten co mam + este nejake krokace atd.
Este sa mi povaluje doma jeden berger-lahr, 5 fazovy s nema34 prirubou, ale s takymto nemam skusenosti, neviem ci sa oplati stavat/zhanat nanho nejaky driver.
Ak sa mozem opytat,Vy aku frezu mate, na ktorej pouzivate tie cinske motory?
co sa tyka rezonancie, zatial som s tym nemal problemy, neviem ci to suvisi s pouzitymi koncakmi, ale zatial fakt ziaden problem.
Asi dam na Vasu radu a pokusim sa zohnat nejaky nema34, snad by som aj bol ochotny vymenit ten co mam + este nejake krokace atd.
Este sa mi povaluje doma jeden berger-lahr, 5 fazovy s nema34 prirubou, ale s takymto nemam skusenosti, neviem ci sa oplati stavat/zhanat nanho nejaky driver.
Ak sa mozem opytat,Vy aku frezu mate, na ktorej pouzivate tie cinske motory?
Způsob řízení krokových motorů samozřejmě může potlačit nebo omezit výskyt rezonancí. Můžete mít pravdu.
Pokud se nemýlím, tak 5 fázové motory Berger-Lahr používají PLC řízení. Je to drahé.
Zcela shodné motory jako Keling Inc. v Evropě prodává:
http://www.motioncontrolproducts.com/index.html. Stejný distributor má na eBay někdy ještě o něco výhodnější ceny: http://stores.ebay.de/Motion-Control-Pr ... esstQQtZkm.
Obě firmy mají v nabídce i cenově velmi dobré motory NEMA34.
Sám používám upravené a konvertované Opti BF20 a KAMI FKM 350 PD. Frézek jsem již na zakázku (pro různé účely a různých rozměrů) postavil relativně dost. Příklad jsem zveřejnil v konkurenčním tématu: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=511.
Pokud se nemýlím, tak 5 fázové motory Berger-Lahr používají PLC řízení. Je to drahé.
Zcela shodné motory jako Keling Inc. v Evropě prodává:
http://www.motioncontrolproducts.com/index.html. Stejný distributor má na eBay někdy ještě o něco výhodnější ceny: http://stores.ebay.de/Motion-Control-Pr ... esstQQtZkm.
Obě firmy mají v nabídce i cenově velmi dobré motory NEMA34.
Sám používám upravené a konvertované Opti BF20 a KAMI FKM 350 PD. Frézek jsem již na zakázku (pro různé účely a různých rozměrů) postavil relativně dost. Příklad jsem zveřejnil v konkurenčním tématu: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=511.
dakujem za link,
ked sa mi nepodari zohnat nieco od ruky, tak asi kupim odtial nieco, najskor to bude ten 8.5Nm kus...to uz bude poriadne silne.
Inak ako pisete,mate za sebou uz par postavenych masin, chcel by som sa opytat ake vretena ste pouzivali. tuto cast este totalne nemam doriesenu. Ja by som chcel nieco bud na kuzel/kliestiny (ISO 30) alebo aj bez kuzela s nejakymi standardnymi klestinami.
Obzeral som sa po motoroch id ISELU, alebo este pripada do uvahy vreteno od Radeka-B (ked bude ochotny vyrobit). Obe alternativy su pre hobby celkom financne narocne. Ake su este moznosti?
ked sa mi nepodari zohnat nieco od ruky, tak asi kupim odtial nieco, najskor to bude ten 8.5Nm kus...to uz bude poriadne silne.
Inak ako pisete,mate za sebou uz par postavenych masin, chcel by som sa opytat ake vretena ste pouzivali. tuto cast este totalne nemam doriesenu. Ja by som chcel nieco bud na kuzel/kliestiny (ISO 30) alebo aj bez kuzela s nejakymi standardnymi klestinami.
Obzeral som sa po motoroch id ISELU, alebo este pripada do uvahy vreteno od Radeka-B (ked bude ochotny vyrobit). Obe alternativy su pre hobby celkom financne narocne. Ake su este moznosti?
Používám vřetena Kress pro běžnou práci se dřevem, pro práci s kovem a pro přesné frézování obecně či gravírování potom vřetena Elte. S těmi jsem velmi spokojen. Vyrábějí se v několika řadách a provedeních variantně mj. se standardními kleštinami ERxx či SK30 (ISO 30). Elte ale rovněž patří k dražším výrobcům.
Motory od ISELu Vám příliš nedoporučuji. Nezkoušel jsem je, ale rozmluvil mi to sám jednatel společnosti. Obchodní politika ISELu v ČR je navíc taková, že jejich prvky jsou v porovnání se stejnými v Německu předražené. Někde bych ještě našel ceník. Vřetena Elte vycházela kupodivu levněji.
Takže patrně zbývá zhotovit svépomocí. Zakoupit vhodný motor, frekvenční měnič a vřeteno vyrobit sám (či si jej nechat vyrobit).
Motory od ISELu Vám příliš nedoporučuji. Nezkoušel jsem je, ale rozmluvil mi to sám jednatel společnosti. Obchodní politika ISELu v ČR je navíc taková, že jejich prvky jsou v porovnání se stejnými v Německu předražené. Někde bych ještě našel ceník. Vřetena Elte vycházela kupodivu levněji.
Takže patrně zbývá zhotovit svépomocí. Zakoupit vhodný motor, frekvenční měnič a vřeteno vyrobit sám (či si jej nechat vyrobit).
zasa raz sa Vam musim podakovat,
mozno ste mi usetrili plno starosti a penazi, keby som bol kupil toto od ISELu. Su k dispozicii aj nejake cenniky s tymi vretenami Elte? znie to celkom zaujimavo, v kazdom pripade ak sa mi podari pozvarat dost tuhu konstrukciu, tak uz do dobreho vretena sa oplati investovat.
mozno ste mi usetrili plno starosti a penazi, keby som bol kupil toto od ISELu. Su k dispozicii aj nejake cenniky s tymi vretenami Elte? znie to celkom zaujimavo, v kazdom pripade ak sa mi podari pozvarat dost tuhu konstrukciu, tak uz do dobreho vretena sa oplati investovat.