Co jste dneska bastlili?
Myslim ze to mas chlazene pekne a s velkou rezervou.
Moduly LED pole (COB chip) vetsiho obdelnikoveho formatu pouzivam taky. Mam je na strope v dilne jako takove silnejsi ambientni osvetleni neco pres rok. V mem pripade jsou to moduly DOB-6040A,barva studena bila, relany prikon 40W (prodavany jako 50W) . Svetelny tok kolem 3500lm.
Chlazene jsou jenom pasivne, umistene na extrudovanem AL profilu viz foto pro predstavu o velikosti. Teplota jde v lete nekam k 46 nebo 48degC max.
Predesle generace podobnych 230VAC modulu LED pole (prevazne tvaru ctverec) nebyly rozhodne tak ucinne a nejspis by takoveto chlazeni pro natolik vykonne moduly nestacilo. Ale tyhle nejnovejsi jsou uz imho vazne dobre, spolehlive . Prikladam pro porovnani schvalne fotku asi 5-6 let starou, kdy frcely LED moduly s diskretnima SMD LEDkama. Navrzeno to bylo tak, ze teplota dosahovala na tom stejnem chladici taky tesne pod 50degC. Jenze to ty "paskove" LED vydrzely asi jen dva nebo tri roky a pak hromadne odchazely. Foto tedy ukazuje dva identicke 17W korejske moduly kruhoveho tvaru po tech cca 2 letech provozu. Bystry pozorovatel si muze vsimnout, ze jeden z nich je trosicku poskozeny

Bylo to za rotace vretena soustruhu fakt jako pozorovani stroboskopem, napeti pro COB je tak silne pulzujici. Tak at neudelate stejnou chybu jako ja, prikladam foto toho konkretniho nevhodneho 50W modelu osazeneho na malem heatsink telese pro patici E27. Urcite se daji sehnat lepe usmernene resp. nepulzujici alternativy.
Naposledy upravil(a) Dawe dne 12. 11. 2020, 5:41, celkem upraveno 7 x.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
S těmi profily to máte pěkné.
Já to dělám hobíkovsky - ohnu z plechu široké 'U'. Funguje to současně i jako stínítko, a dá se to udělat na míru.
Protože jsem materiálově nevybavený hobík, tak tam dávám kousek hliníkového plechu, který to teplo rozvede na větší plochu, a pak to i s ním našroubuju na velký kus pozinkovaného plechu.
(Ten pozink je jediný materiál, kterého mám téměř neomezené množství, protože soused strhával plech ze střechy
)
Já to dělám hobíkovsky - ohnu z plechu široké 'U'. Funguje to současně i jako stínítko, a dá se to udělat na míru.
Protože jsem materiálově nevybavený hobík, tak tam dávám kousek hliníkového plechu, který to teplo rozvede na větší plochu, a pak to i s ním našroubuju na velký kus pozinkovaného plechu.
(Ten pozink je jediný materiál, kterého mám téměř neomezené množství, protože soused strhával plech ze střechy

Mex> To mas pravdu, !00Hz. Ale snad si rozumime, ne?
edit: jo a jeste jsem zapomnel dodat, ze ze zadni strany profilu mam prisroubovany 230VAC/10A NC termostat, myslim ze jen 60°C. U tech starych modulu to byla nutnost, stejne jako silikonove privodni vodice.
edit: jo a jeste jsem zapomnel dodat, ze ze zadni strany profilu mam prisroubovany 230VAC/10A NC termostat, myslim ze jen 60°C. U tech starych modulu to byla nutnost, stejne jako silikonove privodni vodice.
Ty profily byla z nouze ctnost. Taky bych raději použil ohnuté účko, ale není na čem ohnout. Za cca 10 nařezaných kusů délky 1m jsem včetně dopravy dal 1200 korun. LED modul stojí pakatel a ventilátorky ve velkáči 40 i 50 mm 36 korun. Návrh plastového držáčku 15 minut a tisk půl hodiny. Tak mě kompletní svítidlo vyjde na cca 220 korun.
Co se týká strojů, ale třeba i práce s drobnými věcmi, tak tady všude používám žárovku (tedy tepelnou kouli) na 24V nebo klasickou halogenku na 12V. Oboje žárovky mají obrovskou tepelnou setrvačnost, ale mě osobně vyhovuje stará komunistická klasika 24V, neb má teplejší světlo.

Co se týká strojů, ale třeba i práce s drobnými věcmi, tak tady všude používám žárovku (tedy tepelnou kouli) na 24V nebo klasickou halogenku na 12V. Oboje žárovky mají obrovskou tepelnou setrvačnost, ale mě osobně vyhovuje stará komunistická klasika 24V, neb má teplejší světlo.
lubbez> jasny, zarovka je prijemne svetlo. U me je to ale tak, ze kdyz chci na soustruhu fakt dobre videt, tak tam potrebuju minimalne 75W nebo i 100W zarovku..a lampicka je myslim delana na max 60W . No a ja uz si o to zasr*ne kovove stinitko lampicky tolikrat spalil prsty, jak je po nejake dobe horka.... ze tam chci nejakou LEDku aby to bylo studene a presto dobre svitilo.
Naposledy upravil(a) Dawe dne 12. 11. 2020, 11:29, celkem upraveno 1 x.
tak v tom pripade pouzi LED a k tomu driver, a nie led priamo napajanu sietovym napatim, ako je na fotke vyssie
na vyber mas driver na 220V, 12V a ine
gekonko>Ja uz tam prave jednou mel 10W takovy ten starsi typ, mensi ctvercovy DC modul LED pole , myslim 12V a to bylo hodne slaboucke, tak jsem pak poridil 30W vetsi ctvercovy (30V, 1A) a ten dlouho nevydrzel viz foto.I kdyz byl dost chlazeny tak mu postupne pohasinaly jednotlive ty bondovane ledky v poli az zhasnul uplne. Tenhle AC byl uz treti pokus. Taky jsem tam mel integrovane SMD led ve forme zarovky viz foto jedne takove co mi taky odesla- ty "kukurice" ale ty jsou pri slusnem vykonu nesmyslne dlouhe a couhaji ze stinitka a nebo zase moc slabe.
edit: prikladam foto aby bylo jasne o cem pisu.
edit: prikladam foto aby bylo jasne o cem pisu.
Naposledy upravil(a) Dawe dne 12. 11. 2020, 12:22, celkem upraveno 4 x.
Já jsem také řešil osvětlení, blbě vidím a potřebuji silné, a vyřešil jsem to nakonec použitím LED reflektorů (asi 10 W???), nakoupil jsem je před lety na AliExpressu, jeden přišel něco přes 100,- Kč, upravil jsem je, instaloval na lampy místo původního světla a naprostá spokojenost. Mám to samé i u frézky...
Je to přímo na 230 V, uvnitř je měnič na asi 12 V. Nebliká a velmi málo to hřeje.
Tady je něco už modernějšího, ale v zásadě je to asi to samé https://www.aliexpress.com/item/4000125 ... hweb201603_
Je to přímo na 230 V, uvnitř je měnič na asi 12 V. Nebliká a velmi málo to hřeje.
Tady je něco už modernějšího, ale v zásadě je to asi to samé https://www.aliexpress.com/item/4000125 ... hweb201603_
Naposledy upravil(a) pavlík dne 12. 11. 2020, 12:07, celkem upraveno 1 x.
No třeba v tom, co jsem uvedl je v zadní části měnič (driver) a tak není problém ho případně vyndat, umístit jinam a do lampy táhnout jen ten výstup, to je myslím 12 V DC. Jinak existují i tzv. step-down moduly, které umějí převést 24 V na třeba 12 V, ale vše DC (stejnosměrné, u soustruhu bude zřejmě 24 V střídavých?).
Ja mam v dielni len LED osvetlenie, a ziadny problem, su to ale led moduly z poulicnych lamp, ktore kamionisti obcas pri otacsni tuninguju v logistickom parku, takze sa casto vymienaju. Na pcb ktore ma hlinikovy podklad su samostatne 1W ledky, da sa to pekne opravit.
AC led som zavrhol, blikaju, a radio ich tiez nema rado - pouzil som pred ne filter a zlepsilo sa to.
Moje odporucanie je pouzit 30w led a k tomu 20w driver, resp driver ktory ma max 2/3 vystupny prud LED-ky a aspon 2/3 vykon.
LED potom bude menej prudovo/ tepelne namahana a vydrzi dlhsie.
Takisto som si kupil 10w led floodlight s tym, ze ich prerobim na 12/24v ale problem je ten ze v nutri boli tiez ac led(1x led je na cca 19v). Takze som vyhodil aj led a pouzil len puzdro.
AC led som zavrhol, blikaju, a radio ich tiez nema rado - pouzil som pred ne filter a zlepsilo sa to.
Moje odporucanie je pouzit 30w led a k tomu 20w driver, resp driver ktory ma max 2/3 vystupny prud LED-ky a aspon 2/3 vykon.
LED potom bude menej prudovo/ tepelne namahana a vydrzi dlhsie.
Takisto som si kupil 10w led floodlight s tym, ze ich prerobim na 12/24v ale problem je ten ze v nutri boli tiez ac led(1x led je na cca 19v). Takze som vyhodil aj led a pouzil len puzdro.
Nad soustruhem mám klasickou zářivku a pak ještě toto
https://www.gme.cz/led-bodovka-mini23a-4nw
na suportu, na husím krku ze staré lampičky. Napájeno původním trafem co bylo pro žárovkovou lampu 24V, dal jsem tam navíc jen usměrňovací můstek. Nesvítí to moc, ale je to MALINKATÉ, takže to nezavazí a dám si to přesně kam potřebuju a suprově se s tím dá svítit do díry. To je s klasickou lampou vyloučené. Další budu dávat na brusku. Jen nemám husí krky, tak chci zkusit nerez vlnovcovou trubku. Dám report jak to dopadlo.
https://www.gme.cz/led-bodovka-mini23a-4nw
na suportu, na husím krku ze staré lampičky. Napájeno původním trafem co bylo pro žárovkovou lampu 24V, dal jsem tam navíc jen usměrňovací můstek. Nesvítí to moc, ale je to MALINKATÉ, takže to nezavazí a dám si to přesně kam potřebuju a suprově se s tím dá svítit do díry. To je s klasickou lampou vyloučené. Další budu dávat na brusku. Jen nemám husí krky, tak chci zkusit nerez vlnovcovou trubku. Dám report jak to dopadlo.
Připrav se, hrajem...
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc