corona virus - obecna diskuze

Veškeré provozní záležitosti, dotazy a návrhy k fungování fóra a členů
Zamčeno
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2020, 7:06

Me ty predikce pripadaji presne. Tedy ty z covid19.cz od flegra atd... Ale samozrejme ty modely se prubezne zdokonaluji takze uz i ty v zasade obsahuji nejake korekce. Ale z kratkodobeho hlediska vyhled na nekolik tydnu dopredu je dost presny. Jinak uz nejaky patek se neresi exponenciala sle polynom protoze uz to mirne brzdi. To je jedna z tech korekci.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

11. 11. 2020, 7:10

robokop píše: 11. 11. 2020, 7:06 Me ty predikce pripadaji presne. Tedy ty z covid19.cz od flegra atd... Ale samozrejme ty modely se prubezne zdokonaluji takze uz i ty v zasade obsahuji nejake korekce. Ale z kratkodobeho hlediska vyhled na nekolik tydnu dopredu je dost presny. Jinak uz nejaky patek se neresi exponenciala sle polynom protoze uz to mirne brzdi. To je jedna z tech korekci.
No tady zase pro změnu moc nesouhlasím.
Nejsou to modely, jsou to spíš extrapolace.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2020, 7:10

Pravdu dis
Mart_68
Trol

11. 11. 2020, 8:29

nerozumím jakou recou to hovorite, ale asi osud narození a úmrtí člověka se neřídí technikaliemi, něco se rodí a něco zaniká, to neřídí nějaký počítačový algoritmus. To prostě nikdo neochcije, smrt nepotřebuje volební lístek.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2020, 1:42

Vidis a preci to jde
lapa
medaile za lepsi forum

12. 11. 2020, 8:48

Model extrapolací ... to je zase slovicek - ale ustupujici to prece neda zadarmo :-) ...
I ta nejblbejsi linearni zavislost je prece model - jen je ponekud ... jednoduchy ... trebas i bez zpetne vazby (a at jiz s ucitelem nebo ne) ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
aleshonsa

12. 11. 2020, 9:26

No když chsi dělat extrapolaci, nebo vlastně i interpolaci, tak musím mít model jakým se data popisují. Tj. jestli je to lineární závislost, kvadratická, nebo dokonce exponenciální.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Mex

12. 11. 2020, 11:34

aleshonsa píše: 12. 11. 2020, 9:26 No když chsi dělat extrapolaci, nebo vlastně i interpolaci, tak musím mít model jakým se data popisují.
Extrapolaci jednoduchých průběhů umí i naše Elina. Když jí hodím létající talíř, tak ví, kam má s předstihem skočit aby byla ve správný čas na správném místě a ve vzduchu ho chytla do zubů. A to letí po deformované balistické křivce.
Až ji půjdu zítra venčit, tak se jí musím na ten model zeptat.
aleshonsa

13. 11. 2020, 3:43

Mex píše: 12. 11. 2020, 11:34
aleshonsa píše: 12. 11. 2020, 9:26 No když chsi dělat extrapolaci, nebo vlastně i interpolaci, tak musím mít model jakým se data popisují.
Extrapolaci jednoduchých průběhů umí i naše Elina. Když jí hodím létající talíř, tak ví, kam má s předstihem skočit aby byla ve správný čas na správném místě a ve vzduchu ho chytla do zubů. A to letí po deformované balistické křivce.
Až ji půjdu zítra venčit, tak se jí musím na ten model zeptat.
Tak to je zvláštní, že když je to tak všechno triviální, že to tu dopadlo tak jak to dopadlo.

Ono to ve skutečnosti je triviální - exponenciála se učí už na SŠ a možná i na některých lepších ZŠ. Není to žádný komplikovaný popis, kde by bylo potřeba používat diferenciální počet, nebo pokročilé partie z matematiky jako je třeba funkcionální analýza, atd. A i kdyby někdo nevěděl co to exponenciála je, tak se to dá snadno zjistit a pochopit (protože když někdo umí násobit, musí pochopit i exponenciálu). Dokonce je to mnohem snadnější na zjištění než přečíst desítky stránek různých konspiračních idiotovin. Ale možná je to o tom, že je pro plno jednoduchých lidí děsně sexy si honit triko s různými pseudoznalostmi, ještě k tomu přidávat fráze jako ovce nebo ovčan a cítit se přitom děsně osvíceně, než použít rozum (protože ho mají nedostatečný).

Jinak mi nějak začíná unikat smysl téhle debaty. Co vlastně rozporuješ - že se vývoj epidemie popisuje exponenciální funkcí, když to evidentně souhlasí?
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Mex

13. 11. 2020, 6:12

Nerozporuju vůbec nic.
Robokop napsal, že ten současný pokles je podle nějakých modelů a polynomů. Tak jsem mu stručně odpověděl, že na to stačí extrapolace.
No a lapa začal mít chytré poznámky. I Ty ses pak přidal, že pro extrapolaci musíš mít model atd.
Tak jsem jenom zmínil, tak to dělá naše Elina. Ptal jsem se jí pak na ten model, ale nechce mi to říct. Prý je to její know-haf.

A smysl téhle debaty? Absolutně žádný. Stejně jako téměř celého tohoto vlákna. Pár postů bylo zajímavých, ale bylo jich možná ještě míň, než je smrtnost Covidu, tedy někde kolem 1%. ;-)
filla
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2020, 6:23

dopadlo to tak, jak bylo planovano, cilem nebyla zachrana obyvatel, je na case si to priznat
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2020, 6:54

Ty mas jeste iluze ze vlada dela neco pro lidi?
Mart_68
Trol

13. 11. 2020, 7:24

když mi bylo fakt moc zle cca 2roky zpět po té co jsem chodil po doktorech od čerta k dablu a nakonec se dobelhal jeste po svých na urgent, byl jsem skoro vykázán, nebo že si dlouho počkám. Nakonec to bylo vše vysokým tlakem, koho by to napadlo, že? Až úplně nejaka šmudla mi změřila tlak, rok jsem se trápil s bolestmi hlavy a krční páteře. Všichni na tebe serou pokud nejsi kulich. Ale konečně se to změnilo, vládě na zdraví občanů opravdu záleží, určitě dojde i na povinně nepovinnou vakcinaci a jiná opatření k záchraně prostého člověka. Nasrat, když jste na mě prdeli do teď, tak já si to už nějak doklepu do hrobu sám, starejte se o sebe to vám jde nejlíp.
lapa
medaile za lepsi forum

13. 11. 2020, 8:02

Panove citujte, takhle neni jasne, na koho reagujete. Nebo alespon napiste, koho oslovujete :-).

Model - no jasne - reknu si, ze zavislost je linearni, pripadne s nejakym pocatecnim offsetem.
Tim mam model a jeho realizace je ta linearni rovnice :-).

To jsem jen absurdne reagoval na jiste absurdni reakce - napr. Mexe - coz je mi to lito, protoze zrovna jeho elektronicke prispevky hltam s velkym nadsenim ba obdivem ...
To jeho pouziti zajecio krivky, nebo verze zajeci krivky je taky ponekud mimo misu :-).

Toz tak ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
filla
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2020, 9:07

robokop píše: 13. 11. 2020, 6:54 Ty mas jeste iluze ze vlada dela neco pro lidi?
ja je nemel nikdy, ovsem je potreba pocitat s tim, ze zacnou velke zmeny, soucasny stav se bude dobre hodit ke zmenam v sociani oblasti, danove, zdravotni, pocitejme s tim, ze do budouna nam soucasne zdravotni pojisteni bude stacit akorat na zmereni tlaku
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Zamčeno

Zpět na „Provozní záležitosti“