bobik píše: ↑15. 11. 2020, 6:30
Mě ty přírůstky nějak nesedí. Předpokládám, že přírůstek počtu mrtvých by měl být 1% z přírůstku nakažených. Dále platí, že průměrný čas mezi úmrtím a nakažením je 30 dní, alespoň takto se to uvádí. Tak za těchto podmínek mi vychází řádově menší počty mrtvých, než je ofiko udávaných. Ale mezi ofiko maximem přírůstků a ofiko maximem mrtvých je zhruba 14 dní. Tak jestli je mezi nakažením a prohrou 14 dní, tak tam mi už řádové rozdíly nevychází je to tak polovina třetina ofiko udávaných počtů. Takže Aleši, vysvětluj, kde to mám blbě, když to podle tebe perfektně vychází a oficiální údaje jsou v souladu a plně důvěryhodné.
Data jsem bral odtud.
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
A z čeho usuzuješ, že jsou tvé předpoklady správné?
Já hlavně zpochybňuju těch 30 dnů - to jsi vzal kde? Co jsem našel
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kdy- ... .seznam.cz tak hospitalizace je mezi 15. a 29. dnem od nakažení. Tj. čistě hrubým odhadem průměr by měl být úmrtí 22. po nakažení - to jsou tedy 3 týdny. To by souhlasilo s pozorováním, že špička zemřelých je o 14 dnů opožděná za špičkou nakažených.
Nicméně je třeba si uvědomit, že datum nakažení se nerovná datum provedení testu (dle kterého se pak dotyčný započítává do počtu positivních testů) - tady bych odhadoval posun tak 5 dnů. Co si pamatuju, tak už jenom metodicky se má dělat test 4 - 5 den aby nebyl falešně negativní. Dnes to může být celkově ve skluzu, takže to by pak hrálo (úmrtí v průměru 3. týden od nakažení a vůči reportu nakažených zpoždění 2 týdny).
Pak tu procentuální smrtnost jsi sebral kde? Už jen když si vydělím počet úmrtí (kde ještě za poslední dny navíc budou chybět započtený mrtví) vůči sumě potvrzených případů, tak mi vychází 1,34%. Ty ale uvažuješ jen 1% - proč? Nemluvě, že se s časem tahle hodnota mění, ale budiž, berme jí konstantní.
Už jenom když udělám tyhle 2 změny, tj. posun bude 15 dnů a smrtnost 1,34% tak mi začnou vycházet podobná čísla mrtvých za den tak jako aktuálně jsou.
Co mi akorát zatím nesedí, je celkový součet od začátku pandemie. Z mého modelu my vyšlo 3 940 a reportovaných je 6 156. Na takovou hodnotu se dostanu, když nastavím smrtnost 2,1%, ale pak zase začnou být poslední dny moc velké přírůstky oproti reálu.
Jenomže to je právě to, že jednak smrtnost není v čase konstantní a další věc je a nakonec ani ten posun vůči reportu nakažených nemusí být konstantní. A vzhledem k tomu, jakým tempem na začátku října se zvyšovali počty nakažených tak to tam pak může dělat velkou chybu.
Pak jde o to, jak se započítávají zemřelí doma, kde to souviselo s covid ale dotyčný nebyl vůbec na testech – nevím, jestli jsou to desítky nebo stovky případů, jen vím, že jich má být taky už poměrně dost.