stanik84 píše: ↑15. 11. 2020, 10:30
Chtěl jsem to teď vyfotit, ale neumím to, tak nic

. Zrovna jsem brousil nějaký podložky.
Je tam jen trafo, můstek (Graetz), přepínač - mezipoloha, zapnout a odmagnetovat (nedrží polohu - stačí jen cvaknout) a dvoulinka do magnetu. Tam mám spojený dvě cívky do série - ten můj Jungáckej je z r. 44 z Berlína, tak tam to asi Křižík neelektrizoval jako Písek

. Mimojiné je tam krásná vodní elektrárna
Tak to máš nějakej inovovanej,já mám na v týhle kŕabici na Jungu ještě lampy:-) nevím,jak dlouho tam jsou,já to takhle přivezl z hitlerovska někdy před dvaceti lety..a chodí to.Ono je to vůbec hrůza,jak jim to fšechno po těch letech šlape.. ta mašina ještě nemá ani generálku štětkou,pořád je to v takový tý elektrikářský šedivý farbě.
'Jinak na mašinách jsou vždycky někde navrch přidělaný takový ty krabice s nápisy tuším Elektropřístroj Modřany ,pak je tam ,,Usměrňovač 220/110V 2A,nebo tak něco,myslím,že jsou dvě velikosti. Teď mě nějak napadlo,že v jedné téhle krabici možná mám seleny.. musím to prozkoumat:-)-Na novějších mašinách jsou takové velké oranžové krabice s černým panelem a bílým popisem(jinou barvu jsem nikdy neviděl ) TOM01 , vyráběl to elektroplast Nitra. V tom je zdroj i odmagnetovač. Když to funguje,je to báječná věc. Když ne,,starost..Je to už polovodičová konstrukce a opět(jako třeba brusky BRH) překombinovaná,tudíž nepříliš spolehlivá.Ještě dřív,někdy v šedesátých letech vznikla u nás konstrukce odmagnetovače,který v sobě neměl zdroj,bylo tam jen takové to relé,co bývalo v telefonních ústřednách ,baterie kondíků a nějaký odpory.. Popravdě jsem nezkoumal funkci,ale mám tu jeden spálený,který asi někdo nahulil napřímo do zásuvky,tak bych to mohl pro ev. zájemce prorýpat.Opět,když to funguje,je to fajn věc,to si člověk neorve magnet (čemuž se u samotného přepínače někdy neubrání)a když věc z magnetu sundá,nelepí se na ni už ani špony..