Problem s LPT

presne typove oznaceni celych PC nebo komponent na kterych spolehlive chodi mach
Dade
Příspěvky: 78
Registrován: 25. 8. 2016, 3:31

14. 11. 2020, 1:33

Zdravim! Dal som do mojho PC Lpt Pci kartu
imagess.jpg
imagess.jpg (6.76 KiB) Zobrazeno 3126 x
cnc frezka mi niekedy zastavila a musel so restartovat ( Mach 3)...niekde som cital ze to moze byt LPT portom na zakladnej doske..a tuto krtu odporucali vraj aj na Linux cnc.....ale ked som pustil cnc tak ziadny pohyb ani koncaky neukazovalo v diagnostickom okne...treba menit nastavenie pinov??mal som kedysi problemy s lpt kablom boli rozne a teraz mam iba jeden kabel..Neviete kde by mohol byt problem?? ..mimo odpovede '' prejdi na linux cnc" Dakujem !
Mex
Příspěvky: 9872
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 11. 2020, 11:35

A máš správně nastavenou I/O adresu LPT na té nové kartě? Nic dalšího přehazovat nemusíš (pořadí pinů atd.).
Nicméně nevěřím, že by problém byl s LPT na mainboardu, a že by to vyřešila PCI verze LPT. Ten problém se zasekávám bude v něčem jiném, řekl bych.

Jo - a přejdi na LinuxCNC.
Dade
Příspěvky: 78
Registrován: 25. 8. 2016, 3:31

15. 11. 2020, 7:12

Mex píše: 14. 11. 2020, 11:35 A máš správně nastavenou I/O adresu LPT na té nové kartě? Nic dalšího přehazovat nemusíš (pořadí pinů atd.).
Nicméně nevěřím, že by problém byl s LPT na mainboardu, a že by to vyřešila PCI verze LPT. Ten problém se zasekávám bude v něčem jiném, řekl bych.

Jo - a přejdi na LinuxCNC.
Linux ..bez netu problem....
r4cv
Příspěvky: 2477
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

15. 11. 2020, 8:10

Dade píše: 15. 11. 2020, 7:12 Linux ..bez netu problem....
ak chceš linuxcnc na parporte, tak ti stačí livecd a ide to. nepotrebuješ žiadny net, lebo konfiguráciu stroja, kde stačí parport spravíš z hlavy.

sám mám jeden komp s parportom na základnej doske na skúšanie stroja pri oživovaní a ide to bez problémov.
Mex
Příspěvky: 9872
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 11. 2020, 10:54

Dade píše: 15. 11. 2020, 7:12 Linux ..bez netu problem....
To byl samozřejmě jen pokus o vtip v reakci na poznámku, aby Ti to nikdo nedoporučoval.

A tu adresu máš nastavenou dobře? Na Windows by se to asi mělo dát najít ve Správci zařízení v záložce Prostředky.
chb
Příspěvky: 3575
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

15. 11. 2020, 11:24

nemyslím, že by další LPT port pomohl, jen málo přídavných LPT karet funguje s běžnými oddělovacími deskami.

pokud původní port funguje - tak zapojení je asi OK

pokud Mach zastavuje - tak by měl něco ohlásit. Mach má spoustu nastavení a horkých kláves, které při nevhodném doteku / rušení jakoby něco spustí / zastaví.

Nejčastější problémy Machu ... je špatné časování LPT portu kdy stroj ztrácí kroky,
a rušení, kdy Mach přijme nějaký vstupní falešný signál na který reaguje.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Monteg
Příspěvky: 1431
Registrován: 30. 10. 2006, 5:37
Bydliště: LOUNY

15. 11. 2020, 3:49

Proč když máte na desce port používáte přídavnou kartu?

Když používáte kartu máte v biosu zakázaný port?
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7988
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

16. 11. 2020, 11:47

chb píše: 15. 11. 2020, 11:24 nemyslím, že by další LPT port pomohl, jen málo přídavných LPT karet funguje s běžnými oddělovacími deskami.
Ví se proč?

Máte někdo vyzkoušen čip MCS9835CV (ideálně s LinuxCNC)?

Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
chb
Příspěvky: 3575
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

16. 11. 2020, 12:00

nižší napětové/proudové úrovně ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7988
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

16. 11. 2020, 12:07

Zvláštní.. Věřím, že by se mohla najít nějaká problematická kombinace, ale že by to mělo být pravidlem mi přijde hodně divné. Na co by takové LPT desky byly? A součástky na oddělovacích deskách jsou typicky buffery, které by takové problémy také měly spiš řešit než způsobovat. Ty jsi někdy měl tento problém?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
chb
Příspěvky: 3575
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

16. 11. 2020, 12:55

prakticky jsem neřešil - jen jsem posbíral informace někdy před 6 lety - kdy většina nových PC/notebooků standardně už LPT neměly (u PC nebyl vyveden a dokupoval se konektor) = LPT se stalo nepodstatnou věcí
už tehdy na webech k Mach byly informace, že to chce starou dobrou základovou desku přímo s LPT - žádné doplňkové karty - občas s konkrétní informaci ... tyto jsem zkoušel a jen tato jedna s čipem xxx fungovala.
Ta informace mi stačila abych šel jinou cestou (+ známé problémy Winxx s časováním na LPT)

(dnes s odstupem mohu říci, že vůbec nejdražší na celém CNC systému ... je jeho spolehlivost - to na materiálu, nástrojích a času ušetří výrazně víc, než stojí třeba ESS, nebo Mesa)

viz ... někomu stačí o tom slyšet, jiný to musí vidět a jsou i tací, kteří se na ten drát musí vymočit sami :-)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7988
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

16. 11. 2020, 1:23

To, co jsem napsal, se týkalo čistě toho nižší napětové/proudové úrovně ?. Dovedu si snadno představit jiné problémy (např. odlišná topologie vyřešená pro běžné periferie softwareově v driverech), ale zrovna toto moc smysl nedává, elektrické signály by měly být stejné.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex
Příspěvky: 9872
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

16. 11. 2020, 3:01

Thomeeque píše: 16. 11. 2020, 11:47 Máte někdo vyzkoušen čip MCS9835CV (ideálně s LinuxCNC)?
Jasně.
Pokud ho chceš používat v běžném režimu jako I/O linky, tak samozřejmě funguje. Stejně jako novější MCS9865.
Ale pokud bys to chtěl použít v automatickém EPP režimu (např. pro připojení Mesa karty 7i90, která se připojuje přes LPT), tak tam to nejede.
MCS9835 nejede vůbec. Pro MCS9865 jsem upravoval driver právě pro tu Mesu 7i90, s ním už to jede.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7988
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

16. 11. 2020, 3:21

Díky! Teď koukám, že je to asi MCS9805CV, našel jsem konečně čitelnou fotku..

Obrázek

Někdo tu prodává tuto kartu (St Lab I-112 Pci 1P), tak jestli jí vzít (na normální LPT řízení, ohne MESA).

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex
Příspěvky: 9872
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

16. 11. 2020, 3:58

Tipnul bych si, že to normálně pojede.
MCS9805/15/20/35/45 jsou z jedné rodiny. 9805 má jen LPT, 9535 má LPT+serial.
Navíc NetMos/MosChip/Asix (jak se průběžně kupovali) nikdy nedělal nic vyloženě nepovedeného.
Odpovědět

Zpět na „hardware na kterem skutecne chodi mach“