EMC-Soustruh

Odpovědět
sysel
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2009, 10:09

Tak od středy mám doma CNC soutruh o kterém jsem psal zde: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=3490 a dneska jsem začal zjištovat co a jak je vevnitř a co je případně použitelné... Vykoumal jsem jak funguje revolverová hlava, jak ji připojitk EMC (zatím pouze teoreticky) a zkoušel jsem Spindle encoder. Připojil jsem ho k EMC jako fázi A, fázi B a index. Nastavil 2500 impulzů na otáčku a vřetenem rukou zatočil a nic... Tak jsem zkoumal a zjistil že musím nastavit 1 aby to ukazovalo tak nějak pravdivě. Roztočil jsem rukou a objevilo se +-40 otáček, což by tak odpovídalo... Ale... Když jsem vřeteno roztočil na 200 otáček podle starého řidícího systému tak EMC ukazovalo 25-35 a hodně to poskakuje, při zvyšování otáček vřetena EMC ukazuje méně a méně a při 1000ot/min ukazuje 5-7. Tak se chcu zeptat, je možné že to nestíhá počítat? Nebo je to snad moc impulzů na otáčku? Mám tam Celerona 450MHz, takže nic extra... a hlavně mi to připadá jako kdyby EMC to počítalo z index pulzu...
Poradíte někdo?
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2009, 10:17

No nic proti , ale nic o EMC nevedet a pustit se do takove veci je sebevrazda.

http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/emcinf ... ed_Control
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/emcinf ... ed_Control

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
sysel
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2009, 11:05

Když jsem začal s PC tak jsem o nich taky nic nevěděl, naučil jsem se zkoušením, o webech jsem taky nic nevěděl a naučil jsem se... CNC jsem viděl pár hodin ve škole a začal jsem jej stavět a věděl jsem o tom prd... A učit se EMC když ho nemám na čem zkoušet je trošku blbost, když je na čem zkoušet je to uplně něco jineho... Já se jen tak nevzdávám a "Každá překážka je výzvou" :wink:
Nicméně stejně jsem se nic nového nedozvěděl... Samozřejmě až budu chtít vřeteno řídit tak si to nastuduju kompletně a nebudu se vyptávat na blbosti... Pokud mi někdo řekne at toho Celerona zahodím že to je kvuli něho tak to bude jednoduché a já si ušetřím nervy a vás ušetřím otázek....

Sypu si popel na hlavu... :oops: EMC2_Getting_Started.pdf a Minimum Requirements :?
Fizol

14. 11. 2009, 7:44

sysel píše:Tak od středy mám doma CNC soutruh o kterém jsem psal zde: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=3490 a dneska jsem začal zjištovat co a jak je vevnitř a co je případně použitelné... Vykoumal jsem jak funguje revolverová hlava, jak ji připojitk EMC (zatím pouze teoreticky) a zkoušel jsem Spindle encoder. Připojil jsem ho k EMC jako fázi A, fázi B a index. Nastavil 2500 impulzů na otáčku a vřetenem rukou zatočil a nic... Tak jsem zkoumal a zjistil že musím nastavit 1 aby to ukazovalo tak nějak pravdivě. Roztočil jsem rukou a objevilo se +-40 otáček, což by tak odpovídalo... Ale... Když jsem vřeteno roztočil na 200 otáček podle starého řidícího systému tak EMC ukazovalo 25-35 a hodně to poskakuje, při zvyšování otáček vřetena EMC ukazuje méně a méně a při 1000ot/min ukazuje 5-7. Tak se chcu zeptat, je možné že to nestíhá počítat? Nebo je to snad moc impulzů na otáčku? Mám tam Celerona 450MHz, takže nic extra... a hlavně mi to připadá jako kdyby EMC to počítalo z index pulzu...
Poradíte někdo?
co tak pouzit osciloskop? myslim, ze hned by si prisiel na to v com je chyba
Pupik
Kontaktovat uživatele:

21. 11. 2009, 6:58

to sysel: dulezite je mit soft-encoder nastaveny na base-thread, ne na servo-thread a update LPT ktere pouzivas pro encoder taky na base-thread.
I tak je soft-encoder nevhodny pro vreteno, je tam prilis velky impulsni-fofr. Tady potrebujes HW-Encoder a nejlepe vse pres RS422 proti ruseni. Tady by pomohla treba nejaka MESA karta (7i43 nebo 5i20) + prevodnik na rs422 treba 7i33.
V kombinaci s 7i33 v modu rs422 ti to pak ustiha az 10MHz (tj. 40MHz surovych impulsu) ! :)
sysel
Kontaktovat uživatele:

21. 11. 2009, 11:06

Nakonec jsem to musel vyresit HW delickou a posilam tam nejakych 40 impulsu na otačku a to stiha krasně i při 2000rpm. Při 200 otačkach to kolisa asi +-10 otaček a při maximu 2000 asi +-80otaček... Ale vše bude rušenim z měniče, mam to hrozne vrabčí hnízdo, vše zatím testuju... Teď bojuju s PWM, ale dneska to vypadalo že jsem ho zdolal :) Teprve se seznamuju se starým systemem jak to fungovalo a co bude použitelné... Škola mně zaměstnává tak, že nemám čas na to se do toho pořádně pustit, takže asi až přes Vánoce...
A ta Mesa.... Pomalu na mně, ještě neumím ani EMC a vy už na mně s Mesou.... Ale už jsem o ní uvažoval :roll:
vladosk

20. 12. 2009, 8:39

Tento víkend jsem se trápil s řízením vřetena na soustruhu. Jako první jsem už před týdnem oživoval převodník PWM na 0-10V. Sestrojil jsem převodník s LM331 z polských stránek www.akcesoria.cnc.info.pl spindle control. Chtěl jsem dosáhnout linearitu převodu, ale nerozchodil jsem to v EMC. Tak jsem sestrojil obyčejný převodník s optočlenem a LM358 který chodí. Tento víkend jsem namontoval homo-domo enkodér 36 imp na otáčku + 1 impulz index. Kanál A mám na parporte pin 10 a index na pin 15. Spustil jsem program se závitem (funkce G76) program běží, když odpojím snímání otáček program stojí. Až potud je vše v pořádku (zatím bez obrábění).

Problém je bargraf Spindle Speed v panelu pyvcp. Nevím totiž jaké jsou skutečné otáčky, protože mi ukazuje od 0 do 0,2 ot. Někde mám chybu na kterou nemůžu přijít. Spustil jsem Hal meter ale signál pyvcp spindle-speed má hodnotu 0,xxx což je asi málo. Zatím mi unikají souvislosti konfigurace. Mohl by mi prosím někdo nastínit co je potřebné v konfiguraci pro tuto funkci? Bez snímače otáček bargraf ukazoval otáčky z programu - teda požadované. Chtěl bych znát ale skutečné otáčky.
V souboru custom_postgui.hal se mi nelíbí položka setp scale.0.gain 0.01667. Když tam dám hodnotu 100, otáčky ukazují, ale nemám s čím porovnat jestli správně. Dá se to nastavit bez pomoci otáčkoměru?
vlado
sysel
Kontaktovat uživatele:

20. 12. 2009, 8:55

Vidím že pracuješ uplně stejně jako já.... Sice jsem se ještě nedostal k pokusům s řezáním ale otáčky jsem měl naprosto stejný problém....
Pokud nastavíš wizardem encoder jak má být podle počtu impulsů a tu položku gain na 60 tak by to mělo ukazovat v otáčkách za minutu... Teda jestli si dopře vzpomínám, teď to nemám jak zjistit, protože jsem si ten systém přeinstaloval a navíc soustruh mám "trošku" rozebraný.
Ale našel si správně kde je chyba, ale asi budeš ten otáčkoměr potřebovat... Nebo využij INDEXu a nastav nějaké otáčky, stopni si minutu a zjisti kolik přišlo index impulsů :wink:
vladosk

21. 12. 2009, 5:55

Asi máš pravdu, na fórech jsem našel tu konstantu 60, ale šla do čítače a ten když vložím do souboru hal, vždy mi start emc skončí chybou. Zatím jsem nenašel lék na můj problém. Připojit venkovní otáčkoměr k takové mašině a hledat správnou konstantu mi připadá jako zpětné inženýrství. Když má 1 impulz na otáčku a realtime čas, musí umět ty otáčky vypočítat - ale musí mít správné konstanty. Wizard napojuje bargraf nějak zle. Pokud mu nedám snímač na parport, ukazuje ok. Konstanta 0.01667 je dělení šedesáti.
vlado
sysel
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2009, 8:43

Když jsem to dělal tak jsem viděl EMC podruhé v životě tak to byl pokus omyl... Přes wizard jsem nastavil parametry encoderu a připojil ten panel otáček. Pak v souboru upravil tu konstantu na 60 a šlo to bez problémů. Nepíšeš tam něco blbě? Mi se už několikrát stalo že jsem na klávesnici místo nuly napsal o.
Určitě to musí spočítat dobře, ale jako kontrolu bych ten otáčkoměr udělal... Nebo aspoň tam dal čítač index impulsů pro přibližnou kontrolu.
Víc bohužel nemůžu radit, jsem EMC začátečník. :?
vladosk

21. 12. 2009, 9:34

S tou konstantou 60 to jede, dal jsem tam 60 otáček, a počítal jsem index pulzy za minutu. Je to přesně. Wizard vždy přepíše správných 60 na 0.01667.
Teď řeším linearitu. Maximální otáčky sedí, dole to jde tak, že vždy skutečné otáčky jsou vyšší jak nastavené.
vlado
vladosk

28. 12. 2009, 5:25

Tak jsem narazil na další malý problém. Emc2 v konfiguraci lathe (soustruh) bere z programu x jako poloměr. Já jsem ale zvyknutý programovat x v průměru. Tady funguje funkce G7.

Dalším bodem je závitový cyklus G76. Je tam na můj vkus příliš mnoho parametrů. Některé jsem už pochopil. Jaký je význam těch parametrů? Pochopil jsem že:
P je stoupání závitu
Z bod kde končí závit v ose z
I vzdálenost od pozice nástroje k vrcholu závitu?
J první tříska
K hlouba závitu
R tu se zadává buď 1.0 nebo 2.0 ale nevím proč
Q úhel náběhu nože do třísky - 29-30
H počet třísek
E náběh do závitu ?
L výběh ze závitu ?
vlado
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“