Přestavba frézky FB 32

Odpovědět
Givo

18. 11. 2009, 10:09

Prosím o radu s přestavbou frézy FB 32 je to cnc, ovládaní magnetickými spojkami. Původně i děrnými štítky.
Odkoupili jsme ji z jedné fabriky, kde byla funční, bohužel k demontáži kabelů použil nějáký umělec flexu. Při nutnosti předělání kabeláže ovádání bych chtěl zrušit releovou logiku a nahradit nějákou procesorovou. Můžete mi prosím někdo poradit, jaký systém použít..?
Moc díky za případné rady.
Ferda

18. 11. 2009, 8:02

Ahoj,
TO FB32 v CNC neznám. Taky píšeš o děrných štítkách. Jestli to není jen řízeno narážkama a pak přez relé logiku :?: Na to je ŘS pak zcela zbytečný. Já jich pár nechal předělat na řízení pomocí programovatelného automatu s malým displejem (Amit) ale nyní je těch automatů kopa cca. 8 vstupů a 8 výstupů většinou stačí. Na pohybový šroub jsem dal IRC z Larmu Netolice . Ale přestnost je tak +- 2 mm. Já z toho udělal jednoúčeláky. Je to najeté na výšku a pak se to pohne v 1 nebo ve 2 osách. Přesně dělá jen ta 1osa co se nepohybuje. Ty spojky nikdy nemohou zastavit přesně. :!: Dřív se tomu říkalo rámování. Spolehlivost toho amitu je vynikající. Má to za sebou již 100.000ce cyklů. Nahradilo to systém NS261 CNC (fréza FC36H) to bylo na mrtvici bedna za 150 litrů v tvrdé BOLŠEVICKÉ měně a program to byla kapitola sama pro sebe. Dále mám přestavenu frézu FB40H a jiné.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

18. 11. 2009, 9:43

NS261 fuj ,,

Spredelavkou na CNC rizeni budes mit problem , protoze to ma jen jeden centralni pohon a na jednotlive osy je to rozvedeno pres ty spojky s cehoz vyplyva ze to umi jezdit pouze pravouhle a spolehlive vzdy jen jednou osou.
S tim bych se osobne vubec nezaobiral , to chce poridit tri pohony , tu silenou prevodovku vyhodit a nahradit to komplet.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Givo

18. 11. 2009, 10:57

Moc diky za reakce. Ja zvazuju spis jakym smerem se do opravy pustit. Z meho pohledu je jednodussi pustit se do zruseni cele releove logiky a predelat to na nejaky procesor, bo jsem z toho minimalne maturoval a i programovani minimalne pouzivam doted. Bohuzel nemam zkusenosti na aplikace v zarizeni tohoto druhu. Podle mne tech vstupu a vystupu musi byt vic. Ja predpokladam, ze pri magnetickych spojkach jen na zvoleni pohybu potrebuju sest vystupu(zaroven vstupy) potom rychlosti, ty podle ovladaciho panelu jsou tri. (Predpokladam, ze se voli na prevodovce rychlost a potom teprve se vybere posuv se smerem, pokud to umoznuje pouze jeden posuv in time) Potom ve vstupech dva koncaky na posuv a jestli to chapu dobre, tak se automaticke rizeni resilo zarazkami na posuvech. Jsou tam tri paralelni drazky se tremi koncaky, do kterych se podle mne davaly nejake zarazky, ktere davaly impulz na dalsi krok programu na stitku. Tudiz dalsi tri vstupy na posuv, ktere ovsem nejsou povinne. Jestli je tato uvaha spravna, tak jde o to, jestli mam na jednotlive osy pridelat snimani polohy a snazit se resit nejaky ovladaci sw, nebo se na celou automatiku vykaslat a resit pouze ovladani posuvu s koncaky..) V kazdem pripade vidim mensi problem v predelani logiku procesorovou nez opravu releove. Moc a moc diky za pripominky a namety.
Givo

18. 11. 2009, 11:04

Jeste jsem zapomnel na brzdeni posuvu, na ktere budu potrebovat taky nejake vstupy a vystupy.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2009, 6:01

taky jsem zastancem trech novych pohonu
jinak to nema smysl za nejakou elektroniku budes nekomu muset dat vetsi ranec penez nez za tri motory a system
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ferda

19. 11. 2009, 6:26

Ahoj
To Givo: Je dobré zjednodušit ůlohu. Já vůbec neřešil řazení otáček a posuvů. Nepřepokládám že budeš mít výměnu nástrojů :D . Takže nástroj pracuje 1ma otáčkama a 1nim posuvem optimálně . Tak do toho jsem nehrabal řadím mechanicky. Takže musíš sepnout jen otáčky a posuv + směrový spojky 3 a k nim předloha pro obrácení směru. +1rychloposuvová a to je asi vše. Narážky jsem zrušil tím ircem mám SW osu . Brzdění neřeš elmg spojka je nevyspytatelná podle zahřátí přesnost +-mm. Samo že tam pak mám i referenční koncáky podle potřeby. A to je vše :wink: Já řešil jen 1 popřípadě 2 osy maximálně 16 vstupů výstupů musí stačit bohatě. Má-li fréza elmg spojky tak může jezdit současně 3mi směry a mužeš řadit kdykoliv jsou tam přece spojky.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2009, 7:08

On jako brzdeni mozna myslel prepinani razeni dojezdovych rychlosti. Ono kdyz to ma clovek pustene rychle , tak aby to dokazalo presneji zastavit , tak si to podle nastavene delkove konstanty samo prepinalo 2 dojezdove rychlosti. A pak to i tim IRC co tam byl dokazalo zastavit i v setinach. ALe to bylo silene pomale pak to obrabeni trvalo.(sam sem tam ty konstanty nekolikrat psal bo to byl tupy stroj kde casto odchazely baterky)

Urcite by to slo udelat s jednoduchym PLC , ale jak chces vyresit cteni nejakeho programu ?
Mne to pripadne jako moc prace pro nic.

16 vystupu bude asi malo jen ta prevodovka mela tusim 9 spojek.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Ferda

19. 11. 2009, 11:46

Ahoj,
Radek-B píše:On jako brzdeni mozna myslel prepinani razeni dojezdovych rychlosti. .....
RADEK
Jasně zpomalovací body a jejich konstanty :lol: . Akorát se měnily s ročním obdobím (teplotou okolí a oleje podle produktivity) to fakt byla mrtvice to naladit. Hlavně když vypadl z toho svýho přesnostního intervalu. Tak jsem mu tam vrznul asi 15mm a vyklidil všechny havárie z cesty a bylo to OK :lol:
Givo

20. 11. 2009, 10:59

Ahoj,
Díky za reakce a náměty :)
Podařilo se mi sehnat alespoň část originální dokumentace. Z dokumentace vyplývá, že spojek je tam opravdu devět. Tři volby rychlostí a šest na volbu pohybů. Bržděním jsem myslel fixaci os při obrábění. Bohužel se mi ani z dokumentace nedaří zjistit, jestli je to řešené též nějákým elektromagnetem, či jinak. (dokumentace je dost nečitelná několikanásobná kopie) Nedaří se mi ani přečíst, či jsou tam opravdu ty dva koncáky na posuv. Dospěl jsme po vašich námětech k variantě řešení pouze základního ovládání spojek, koncáků posuvů a fixace stolů. Předpokládám, že je to v dané situaci nejrychlejší a nejelegantnější řešení, které se dá kdykoliv rozšířit. Zapomněl jsem na něco? Moc díky :)
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“