Už jsem tady tenhle "argument" četl víckrát.
Ale myslím, že se tak trochu srovnává nesrovnatelné.
Jednak ten doktor bude mít jednorázovku, a bude ji mít jenom chvilku. Pak ji vyhodí, protože má za sebou velkou bednu nových.
Hlavně ale ta rouška nemá chránit pacienta před viry, ale spíš přes bakteriemi. Ono se asi ani moc nepředpokládá, že by doktor vydechoval příliš moc virů, nemocný na sál nepoleze (samozřejmě v době Covidu s opožděnými příznaky je to jiná situace).
Rouška nebude chránit před viry, které jsou strhávané vydechovaným vzduchem. Na to je moc řídká. Ale bude chránit před kapénkami.
No a tady je značný rozdíl - doktor stojí nad otevřenou ránou. Takže pokud mluví a prská (dává příkazy instrumentářce), tak by ty kapénky ve velké většině skončily v té ráně. Ale při normálním mezilidském styku, kdy jsou od sebe lidi dost daleko, ty kapénky zas tolik na toho druhého nalítají. Ne, že by nelítaly vůbec. Ale stále je to něco naprosto nesrovnatelného, než případný doktor bez roušky přímo nad otevřeným pacientem.
Jinak já nejsem antirouškař. Ty roušky totiž podle mě mají i psychologický účinek, že se lidi podvědomě chovají jinak.
A navíc mi nejen rouška nevadí, naopak ji nosím i když nemusím (jezdím na kole). Zvýšený nádechový odpor mi navadí, naopak ho vítám. V mládí jsem běhával v gasmasce. Když si pak roušku nandám třeba v práci (někdo vstoupí, tak si ji nahodím), tak pak na ní často zapomenu i když už jsem tam sám. Vzpomenu si až když se chci napít kavy a ono to nejde.
Ale znám lidi, kterým ten nádechový odpor dělá opravdu problémy. I moje žena má docela problém chodit rychleji a zvlášť do kopce s rouškou. Mně je to za stejných podmínek úplně jedno.
Nicméně správná odpověď na otázku "proč mám nosit roušku" asi je: protože je to nařízeno. I když si člověk myslí, že je to blbost. To si nakonec může myslet i o jiných věcech, třeba nesmyslných daních (DPH ze spotřební daně, například). Ale stejně je musí platit.