Uvažoval jsem nad obložením soklu. Viděl jsem dlouho tomu inzerát na faceboku na takové nestandartní rozměry a myslel že to byla nějaká jednorázovka, teď koukám že je to k dispozici pořád .Budu nad tím vážně uvažovat. Super tip!picom píše: ↑9. 12. 2020, 9:30 V létě jsem si svařil pracovní stůl na zahradu a na desku jsem použil CETRIS
Může být trvale na dešti, dá se na něm svařovat, natírat, ... Má už pár zářezů od pily, ale při té ceně není co řešit.
Kupuji u výrobce v Hranicích. Cena za 22mm kolem 20Kč . Občas mají desku i za 1 korunu, ale musel se vzít celý kamion.
https://www.cetrishobby.cz/#cetris-hobby
Magiho výzkumný ústav
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Per aspera ad astra
Akce trvá několik roků. Občas je drobná změna.
Dříve měli 8-10mm na fasádu a pod. za 10 kč, ale už rok nemají.
Desky prodávají i různé stavebniny, OBI, ... , ale cena je několikanásobně vyšší.
Je to děsně těžký a dost křehký, ale snadno se to obrábí.
Dříve měli 8-10mm na fasádu a pod. za 10 kč, ale už rok nemají.
Desky prodávají i různé stavebniny, OBI, ... , ale cena je několikanásobně vyšší.
Je to děsně těžký a dost křehký, ale snadno se to obrábí.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jak řešíte broušení truhlářských hoblovacích nožů na magnetce? Je tady na mě neustále tlak toto řešit a proto se na to ptám.
Kdysi dávno v práci jsme na toto měli lištu s vyfrézovaným lůžkem pod určitým úhlem a dlouhou upínkou přes celou délku na několik šroubů.
Je to takto správně? Kolik má být ten správný úhel? (Rojek píše 40st.) Je ten úhel vždy stejný? Má smysl vyrábět něco vyklápěcího s měnitelným úhlem?
Ideální by byla sinusová elmag deska, ale tu nevedu.
Kdysi dávno v práci jsme na toto měli lištu s vyfrézovaným lůžkem pod určitým úhlem a dlouhou upínkou přes celou délku na několik šroubů.
Je to takto správně? Kolik má být ten správný úhel? (Rojek píše 40st.) Je ten úhel vždy stejný? Má smysl vyrábět něco vyklápěcího s měnitelným úhlem?
- Přílohy
-
- 29083_68__vyr_67schema_noze.gif (1.3 KiB) Zobrazeno 2792 x
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Pokud jsem viděl továrně vyráběné brusky na hoblovací nože, tak měly naklápění pro změnu úhlu ostří. Třeba na této fotce je to také vidět:
https://www.sbazar.cz/pavelkoumar/detai ... a-nastroje
https://www.sbazar.cz/pavelkoumar/detai ... a-nastroje
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
-
- Kontaktovat uživatele:
BRHáčky sa robili v prevedení s rímskou dvojkou a tá znamenala, že má zvislé pridávanie. Skús zohnať výkresovku, prípadne celé vreteno s týmto mechanizmom a máš o dosť starostí menej.
Inak ja to použijem tak cca raz za 3 roky pri jednozmennej prevádzke.
BalazKovo.sk
Kdysi mi nějakej truhlář říkal že se to brousí podle materiálu kterej převažuje ve výrobě ,úhel si dávno nepamatuju ,tak že tam asi budou drobné rozdíly.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Ten přípravek jak popisuješ mám, ale nerad ho používám.
Raději ty bože brousím na starém dřevěném přípravku kde je udělané dubové prizma.
Dříve jsem s Tátou hodně truhlařil a mám to i od několika truhlářů kterým občas brousím. Takto v tom přípravku nabroušený nůž je naprd.
Je potřeba aby tam byl vybroušenej žlábek "velký radius" . Lépe to potom hobluje, to mám i osobně vyzkoušeno.
Raději ty bože brousím na starém dřevěném přípravku kde je udělané dubové prizma.

Dříve jsem s Tátou hodně truhlařil a mám to i od několika truhlářů kterým občas brousím. Takto v tom přípravku nabroušený nůž je naprd.
Je potřeba aby tam byl vybroušenej žlábek "velký radius" . Lépe to potom hobluje, to mám i osobně vyzkoušeno.
To co popisuješ se nazývá "břitvové ostří". To chce po mě truhlář na nože na fajnovou práci. Chce to bohatě chladit jinak to snadno spálíš a i tak je to docela pracné. Rozhodně při tom platí "netlačit na pilu.HonzaHorka píše: ↑12. 12. 2020, 9:17 Je potřeba aby tam byl vybroušenej žlábek "velký radius" . Lépe to potom hobluje, to mám i osobně vyzkoušeno.
Na protahovačku "čtyřstranku" chce naopak ostří rovné - méně štíhlé. Úhel mu dělám jeden a nevím jaký - je to dáno přípravkem.
Zásadně je na magnetce nebrousímemagi píše: ↑12. 12. 2020, 12:58 Jak řešíte broušení truhlářských hoblovacích nožů na magnetce? Je tady na mě neustále tlak toto řešit a proto se na to ptám.

Když už nutně musím, tak je brousím na polské parodií DURD (vytočeným hrncem, tak aby byl ten akorát žlábek a nebrousil jsem podél). Prostě podél, obvodem plochého kotouče (magnetka) je opruz, prasárna a výsledek přesně odpovídající metodě. Na pikaču.
Mj, kdysi na průmyslovce jsem brousil (byla to radost) na historické brusce JK Chudý (týniště) - původně byla transmisní, ale předělaná na motor, a ta brousila obvodem velkého kotouče takže to šlo super a dělalo to ten žlábek.
Vypadala jako velké elko, stul s nožem upnutým a nastaveným nožem (dlátama, čímkoli) jezdil podél kotouče - jakoby mezi obsluhou a kotoučem - zleva a doprava.
Jo a správný úhel je ten co chce konkrétní zákazník - pokud neví co chce, je to obvykle jistý signál.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
naobtahovat rádius na kotouči kolíbkou??HonzaHorka píše: ↑12. 12. 2020, 9:17 Je potřeba aby tam byl vybroušenej žlábek "velký radius" . Lépe to potom hobluje, to mám i osobně vyzkoušeno.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Dokážeš si představit, jak zkuxxxněmagi píše: ↑12. 12. 2020, 10:36naobtahovat rádius na kotouči kolíbkou??HonzaHorka píše: ↑12. 12. 2020, 9:17 Je potřeba aby tam byl vybroušenej žlábek "velký radius" . Lépe to potom hobluje, to mám i osobně vyzkoušeno.

Milan: podobnou brusku jsem potkal. Ten upínací stůl byl metr dlouhý. Kotouč tak 400mm, šířka 40 mm. Možná tam leží ještě v kopřivách
. Vím určitě, že to bylo na hoblovací nože, podle štítku jsem to dohledával. Bylo vidět, že to bylo taky předělaný z transmisáka. Mělo to tak odhadem 400-500 kg.

jo a ještě má to broušení na magnetce jeden, pro mě zásadní problém.
Pokud ty nože jsou truhláře (ne truhlíka) tak když je pak dostane, tak je vezme do ruky a když uvidí stopy podél, tak akorát procedí mezi zuby "a který kxxxxt to takto zxxxxxil" ?.
Netoužím být zařazen do jasné