corona virus - obecna diskuze

Veškeré provozní záležitosti, dotazy a návrhy k fungování fóra a členů
Zamčeno
fmodel
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2020, 5:44

Myslím že budeš ukamenován za vlastní názory :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora

16. 12. 2020, 6:06

aleshonsa píše: 16. 12. 2020, 2:39
testone píše: 16. 12. 2020, 7:06 hlavně si najít nějakého nepřítele
to se člověku hned uleví
a společný nepřítel taky velmi dobře stmelí tlupu/kolektiv
Koukám u tebe jakákoliv informace o lyžařích v souvislosti s covid-19 vzbuzuje podobné emoce jako u liboušů informace o migrantech v souvislosti s kriminalitou.
ano
protože nebejt covidu bych teď jako každej rok touhle dobou seděl s kamarádama v hotelovým baru v Dolomitech, popíjel předvečeřový pivo, vedl řeči o autech, ženskejch a motorkách, vykládali bychom jestli to bylo lepší dneska na 2m prašanu nebo minule na technickým, že Frantovi chutnal i ten poslední panák hruštičky, jestli zejtra pojedeme užít lidupráznejch sjezdovek a azurra do Val Gardeny, do Alta Badie nebo jestli se zastavíme na Colfoscu mrknout na tréning SP sjezdu mužů, že mají v hotelu zrekonstruovanej bazén a nový welness a že voda v bazénu mohla bejt o chlup teplejší, přemejšlel bych jestli si mám dát ke čtyřem chodům večeře Barollo, Marzemino nebo Trentinskej Merlot a jestli si dáme stejk nebo rybu
Závidíš?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa

16. 12. 2020, 6:42

Mex píše: 16. 12. 2020, 5:32
pafik píše: 16. 12. 2020, 8:56
Mex píše: 15. 12. 2020, 5:53 Když je někdo proti EU, automaticky se o něm říká, že je proruský. Je to standardní nálepkující "argument", aby bylo možné dotyčného snadno morálně odsoudit.
Nemyslím si. Vezmi si třeba Okamuru, co hlásá. Nebo mladej Klaus. nekritickej přístup k Rusku.
No a to je právě hned hezká ukázka "odsouzení onálepkováním".
Když o někom řekneš "Karel je vůl", tak se o tom nedá nijak diskutovat a polemizovat.
Ale když řekneš "Karel je vůl, protože udělal X, a to bude znamenat Y", tak je to něco jiného. Pak můžeš oponovat: řekl to proto, protože ... a důsledek bude úplně jiný, protože ...

Já se dost zajímám o jadernou energetiku. Nechybělo moc a byl to můj životní osud. Ale já jsem chtěl do Brna (jsem původně ze Severní Moravy) a určitě ne do Prahy (kde jedině byla jaderka). A navíc mě tehdy v dané chvíli stejně nebo i víc lákala elektronika, tak to dopadlo jako to dopadlo. A dneska jsem rád.

No a na Internetu je pořád spousta názorů, že za žádnou cenu nesmíme připustit do tendru na Dukovany a Tlemelín Rusy, případně Číňany. Že je to hrozné bezpečnostní riziko.
Dokonce volební koalice ODS+TOP+Lidovci si to vetkla do štítu pro další volby (a tím se pro mě stali nevolitelnými, ale to by asi byli kvůli TOP tak jako tak).

Ruské reaktory by pro nás byly pravděpodobně nejlepším řešením. Nebo dokonce "zdaleka nejlepším". Píšu "pravděpodobně", protože třeba se mezitím pochlapí i Amíci nebo Frantíci, ale nevěřím tomu.
Rusové toho dneska na světě stavějí nejvíc. A asi sami z vlastní zkušenosti víme, že když něco děláme ve velkém, tak to pak zvládáme líp než první kus.
Ale kromě toho nám Rusové nabídli i největší zapojení našich lidí do stavby, což je (podle mě) mimořádně důležitý argument. Navíc stavějí po celém světě, takže jsou zvyklí a rovnou nabízejí, že řídící systémy nebudou od nich, ale od námi vybraných západních firem.
A protože u jaderek je extrémně důležitý způsob financování, tak i tady dali předběžné parametry dost výhodně.

No a pak přijde nálepkář, který o problematice ví naprosté hovno. Ale zato má jasno v tom, že Rusové nikdy, protože je to bezpečností riziko. Ale už neřekne v čem to riziko vidí (protože to samozřejmě neví). Ale nálepky umí rozdávat na všechny strany, to nic nestojí. A když se ho zeptáš na argumenty, nebo nedejbože řekneš, že to ti Rusové umí dodat za lepších podmínek, tak okamžitě dostaneš obrovskou nálepku "rusofil".

Ještě krátce k prezidentovi a jeho "rusofilnímu" požadavku na BIS. Jistě se to dá brát tak, že je Zeman děsný rusofil a hned to půjde vyslepičit Putinovi.
Nebo to brát trochu rozumněji. Zemana nemusíme mít rádi, ale stále je nejvyšším představitelem země. A samozřejmě má tedy i nejvyšší možné prověrky. Kdyby Koudelka (pro lidi ze Slovenska - to je šéf BIS) chtěl, tak jistě může udělat selekci živých/neživých věcí, případně tam zakomponovat i nějaký honeypot a podobně. Ale protože nemá Zemana rád, tak je lepší to řešit nálepkou a v podstatě pomluvou, že to chce prozradit.

Tohle téma je mi trochu blízké kvůli jednomu mému podnikatelskému selhání. Když jsem v devadesátkách rozjížděl svou firmu, tak jsem tam měl jednoho člověka, který stále řešil "velké a důležité věci". Navíc v oblasti, do které jsem tehdy já osobně moc neviděl. A nejen já, ale i jeho přímý nadřízený jsme mu to dlouho žrali jak řeší zásadní problémy. Dokonce v hodnocení lidí jsme ho dávali za vzor.

Až jsem si jedou řekl, že musím udělal důkladnou prověrku a chtěl jsem podrobně vědět, co a jak vlastně řeší. Já se poměrně rychle umím dostat do nějaké problematiky, tak jsem se na to připravil a předem si to nastudoval.
No a dopadlo to tak, že ten člověk roky dělal hovno. Jenom uměl kolem sebe šířit aureolu odbornosti, nepostradatelnosti atd. Přitom maximálně udělal nějaký kompilát z cizích zdrojů.

No a tím se vracím k prezidentovi a Koudelkovi: Koudelka taky roky tvrdí, jak tady kolem náš šíleně rejdí špióni všech barev, jak jenom díky jeho agentuře jsme ještě nebyli připojení jako další svazová republika SSSR a nebyly nám ukradeny korunovační klenoty. Takže proto samozřejmě potřebuje pořád víc a víc peněz, lidí a pravomocí.
A na každou cílenou otázku typu "tak ukaž, co jsi skutečně dokázal" odpoví, že to je samozřejmě tajné. Vždy když ho vidím mluvit, tak mám dejavu, že tohle už jsem v devadesátkách zažil ze svým zaměstnancem.
Kamenovat tě nebudu, odpovím ti normálně.

Já jsem sice FJFI udělal, ale nikoliv katedru reaktorů - jinou katedru a jiný obor co nemá s jaderným inženýrstvím nic společného.

U ruských reaktorů já třeba nevidím problém v technické stránce. Vidím ho v mocenské. Ještě tak před řekněme 2 nebo 3 lety bych řekl bez váhání chtějme ruské reaktory. Dnes bohužel řeknu jednoznačně ne, bohužel nepřichází v úvahu. A může za to aparátčík KGB Putin a jeho neoSSSR politika. Prostě mocenské navážení se do ČR ze strany Ruské federace přerostlo všechny meze - viz. ruská dezinformace ohledně covid-19, viz. ruské hackerské útoky, atd. Zjednodušeně je to o tom, že nevěřím, že pak na nás Ruská strana neudělá nějaký podraz, něco nezneužije atd.
A to píšu jako člověk, kterého právě taky plno liboušských blbečků onálepkovalo jak Putinova kamaráda atd. - čistě na základě že nemam rád EU a nenadávám na Rusko při každé příležitosti. Já jsem to i svého času shrnul, že EU je pro mě větší hrozba než Rusko, protože Putin mě momentálně nenutí se podřizovat nějakým direktivám z Moskvy (i když by hrozně rád chtěl), kdežto buzeraci z Bruselu se musím podřizovat čím dál víc.
Ať se Rusové nejdřív zbaví toho jejich kreténa a jeho oligarchických kumpánů, přestanou mít nějaké mocenské a nadřazené manýry, a pak se můžeme bavit o nějakých velkých kšeftech.
Ohledně čínské jaderné techniky nemam žádné detailní informace. Nicméně Čína je pro mě silně nedůvěryhodný stát. Prolhaní šizunkové že to nemá obdoby. Mam jasné obavy ohledně kvality, a že na nás nebudou věčně zkoušet nějaké podrazy (už i Penta si stěžovala, že co na ně Číňani při jednáních zkouší je často dost přes čáru). Celkově je to pro mě stát na úrovni nacistického Německa (ono v celku mi režim v Číně víc připomíná nacismus než komunismus - je tam povolené soukromé podnikání, ale firmu vám v podstatě řídí stát, silný nacionalismus, a už tam začínají mít i koncentráky). O jejich navážení do ČR a pokusech nás komandovat co smíme nebo nesmíme ani raději nemluvě. Proč dělat kšefty s někým takovým??? Prostě nevidím důvod kupovat nějaké krámy pochybné kvality od nějakého šišlavého nácka …

Ohledně Zemana. Asi zásadní problém je, že je taková figurka v takové funkci. Ať si říká kdo chce co chce tak jeho řiťolezectví vůči Rusku a Číně je prostě nepřehlédnutelné. O jeho pochybných kumpánech ani nemluvě.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

16. 12. 2020, 7:18

testone píše: 16. 12. 2020, 6:06
aleshonsa píše: 16. 12. 2020, 2:39
testone píše: 16. 12. 2020, 7:06 hlavně si najít nějakého nepřítele
to se člověku hned uleví
a společný nepřítel taky velmi dobře stmelí tlupu/kolektiv
Koukám u tebe jakákoliv informace o lyžařích v souvislosti s covid-19 vzbuzuje podobné emoce jako u liboušů informace o migrantech v souvislosti s kriminalitou.
ano
protože nebejt covidu bych teď jako každej rok touhle dobou seděl s kamarádama v hotelovým baru v Dolomitech, popíjel předvečeřový pivo, vedl řeči o autech, ženskejch a motorkách, vykládali bychom jestli to bylo lepší dneska na 2m prašanu nebo minule na technickým, že Frantovi chutnal i ten poslední panák hruštičky, jestli zejtra pojedeme užít lidupráznejch sjezdovek a azurra do Val Gardeny, do Alta Badie nebo jestli se zastavíme na Colfoscu mrknout na tréning SP sjezdu mužů, že mají v hotelu zrekonstruovanej bazén a nový welness a že voda v bazénu mohla bejt o chlup teplejší, přemejšlel bych jestli si mám dát ke čtyřem chodům večeře Barollo, Marzemino nebo Trentinskej Merlot a jestli si dáme stejk nebo rybu
Závidíš?
Aha, takže ty jsi asi jediný chudáček malý, který kvůli covd-19 něco nemůže. Takže teď bych měl asi taky vyprodukovat nějaký hodně dlouhý seznam co všechno kvůli covid-19 nemůžu zase já, a hlavně to zakončit "Závidíš?".
To slovo s otazníkem na konci bude asi z toho tvého projevu to nejzajímavější a dost to nejspíše vystihuje tvůj postoj. To je věc co mě dokáže poměrně dost nakrknout. Jestli se v tobě pletu a myslíš to jinak a já to nepochopil, tak se ti omlouvám. Nicméně jestli to skutečně myslíš tak jak předpokládám, tak:
1. Často tyhle výroky mají lidi, co se řídí heslem „podle tebe soudím tebe“. Takže jestli sám nejsi plný závisti a zapšklosti, a logicky prostě si myslíš to samé i o ostatních.
2. Ke svému názoru jsem dospěl analýzou na základě fakt. Nebudu ho měnit jen, že se to někomu prostě nehodí a hraje tady na nějaké nízké pudy jako závist atd.
3. Pro tvoje info - úplně stejný názor má i jedna moje kamarádka (která si tak leda kam zajela), jejíž rodina ze strany manžela je natolik finančně situovaná, že by ten hotel včetně sjezdovky i s celou tou vaší partou mohli koupit a nacpat ti ho hádej kam. Takže ta asi těžko bude někomu závidět nějaký lyžařský zájezd ...
Ale ještě jednou - jestli se pletu a špatně jsem to "Závidíš?" pochopil, tak se ti samozřejmě omlouvám.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Mart76

16. 12. 2020, 7:19

Mex píše: 16. 12. 2020, 5:32 Zemana nemusíme mít rádi, ale stále je nejvyšším představitelem země. A samozřejmě má tedy i nejvyšší možné prověrky.
Prezident republiky nemusí mít vůbec žádné bezpečnostní prověrky.
Prezident má přístup k utajovaným informacím ode dne zvolení nebo jmenování do funkce po celou dobu jejího výkonu a v rozsahu nezbytném pro výkon této funkce.

Jen nechápu k čemu potřebuje Zeman znát jména ruských špionů, jak to požaduje po BIS. Nebo to mám chápat tak, že pokud je nebude znát, tak nemůže dělat prezidenta?
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Mex

16. 12. 2020, 7:28

aleshonsa píše: 16. 12. 2020, 6:42 U ruských reaktorů já třeba nevidím problém v technické stránce. Vidím ho v mocenské. Ještě tak před řekněme 2 nebo 3 lety bych řekl bez váhání chtějme ruské reaktory. Dnes bohužel řeknu jednoznačně ne, bohužel nepřichází v úvahu. A může za to aparátčík KGB Putin a jeho neoSSSR politika. Prostě mocenské navážení se do ČR ze strany Ruské federace přerostlo všechny meze - viz. ruská dezinformace ohledně covid-19, viz. ruské hackerské útoky, atd. Zjednodušeně je to o tom, že nevěřím, že pak na nás Ruská strana neudělá nějaký podraz, něco nezneužije atd.
No to je právě ten přístup "S Karlem nikdy, ten by nás určitě podrazil. Ještě to sice nikdy neudělal, ale teď by to určitě udělal."

Já bych taky v Rusku nechtěl žít. Ale to nakonec i v mnoha západních zemích.
Nicméně jako obchodní partner pro nákup je Rusko spolehlivé. To větší vydírací potenciál by mělo třeba s plynem nebo s ropu.

Ale proč by to dělali? Jednou by se jim to povedlo, možná i 2x, ale víckrát už ne. Pak už by prostě s nimi nikdo dál neobchodoval.
A díky tomu, jaký má EU a další "demokratická část" světa přednapružený pohled, tak o to víc si budou dávat bacha. Přece si nezkurví jméno s jaderkama kvůli nějakému jednomu reaktoru pro Dukovany a druhému pro Tlemelín.

Jen pro pořádek připomínám, že jsem mluvil o ochodních vztazích, kde je rusko dodavatel (a tedy příjemce peněz).
Tohle nemusí platit (a občas neplatí) u opačné role, kdy je Rusko kupující a tedy peníze vydávající. Ale opět - v této roli bývá občas problém i u jiných zemí, včetně těch z EU.

Jo - a u toho navážení Ruska tu a onde - máš předpokládám na mysli to, jak rusové zvolili Trumpa, pak zařídili Brexit, u nás zvolili Zemana a podobně. To máš pravdu, tohle všechno by se jim mělo zakázat. Nakonec za ten vítr, co mi nedávno utrhl nějaké plechy, taky určitě mohli rusové, hajzli. ;-)
testone
Sponzor fora

16. 12. 2020, 7:33

aleshonsa píše: 16. 12. 2020, 7:18 ....
nepochopils to od začátku
tak jsem si potom trošku na to konto zatrolil
už tě nebudu rozčilovat :D
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Mex

16. 12. 2020, 7:34

Mart76 píše: 16. 12. 2020, 7:19 Jen nechápu k čemu potřebuje Zeman znát jména ruských špionů, jak to požaduje po BIS. Nebo to mám chápat tak, že pokud je nebude znát, tak nemůže dělat prezidenta?
Jistě i bez toho může dělat prezidenta.
Snažil jsem se to vysvětlit na příkladu svého bývalého zaměstnance, který se tvářil strašně důležitě, chtěl velké prachy, ale dělal hovno.

Zeman jen chce, aby když Koudelka tvrdí jak jsou nepostradatelní a špióny loví jako na běžícím páse, tak aby nějaké výsledky své práce ukázal. Aby předvedl, že jako silná slova jsou podložena i nějakými reálnými výsledky.

Tajnou část výroční zprávy BiS jsem samozřejmě nikdy neviděl. Ale ta veřejná mi hodně připomíná některé dnešní diplomky. Obecné fráze, kompiláty z cizích prací a nula reálných výsledků.
Tak Zeman prostě chce, aby Koudelka tu svou "diplomku" nějak obhájil.
aleshonsa

16. 12. 2020, 7:47

testone píše: 16. 12. 2020, 7:33
aleshonsa píše: 16. 12. 2020, 7:18 ....
nepochopils to od začátku
tak jsem si potom trošku na to konto zatrolil
už tě nebudu rozčilovat :D
OK omlouvám se.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Mart76

16. 12. 2020, 7:49

Mex píše: 16. 12. 2020, 7:34
Mart76 píše: 16. 12. 2020, 7:19 Jen nechápu k čemu potřebuje Zeman znát jména ruských špionů, jak to požaduje po BIS. Nebo to mám chápat tak, že pokud je nebude znát, tak nemůže dělat prezidenta?
Jistě i bez toho může dělat prezidenta.
Snažil jsem se to vysvětlit na příkladu svého bývalého zaměstnance, který se tvářil strašně důležitě, chtěl velké prachy, ale dělal hovno.

Zeman jen chce, aby když Koudelka tvrdí jak jsou nepostradatelní a špióny loví jako na běžícím páse, tak aby nějaké výsledky své práce ukázal. Aby předvedl, že jako silná slova jsou podložena i nějakými reálnými výsledky.

Tajnou část výroční zprávy BiS jsem samozřejmě nikdy neviděl. Ale ta veřejná mi hodně připomíná některé dnešní diplomky. Obecné fráze, kompiláty z cizích prací a nula reálných výsledků.
Tak Zeman prostě chce, aby Koudelka tu svou "diplomku" nějak obhájil.
Zeman může chtít plno věcí. Ale kontrola BIS mu nepřísluší. K tomu je určena Stálá komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.
Jestliže má Zeman nějaký problém s činností BIS, má se obrátit na tuto komisi.
testone
Sponzor fora

16. 12. 2020, 7:51

beru
jen bych si příště dal bacha na zevšeobecňování
lyžaři, koupáci, inženýři, soustružníci, lopaty......
Mex

16. 12. 2020, 8:14

Mart76 píše: 16. 12. 2020, 7:49 Zeman může chtít plno věcí. Ale kontrola BIS mu nepřísluší. K tomu je určena Stálá komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.
Prezident je jeden z úřadů, který má právo úkolovat BIS.
Záměrně píšu "úřad" a ne "člověk", protože to je je úřad a instituce.
filla
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2020, 8:32

Mex píše: 16. 12. 2020, 7:28
aleshonsa píše: 16. 12. 2020, 6:42 U ruských reaktorů já třeba nevidím problém v technické stránce. Vidím ho v mocenské. Ještě tak před řekněme 2 nebo 3 lety bych řekl bez váhání chtějme ruské reaktory. Dnes bohužel řeknu jednoznačně ne, bohužel nepřichází v úvahu. A může za to aparátčík KGB Putin a jeho neoSSSR politika. Prostě mocenské navážení se do ČR ze strany Ruské federace přerostlo všechny meze - viz. ruská dezinformace ohledně covid-19, viz. ruské hackerské útoky, atd. Zjednodušeně je to o tom, že nevěřím, že pak na nás Ruská strana neudělá nějaký podraz, něco nezneužije atd.
No to je právě ten přístup "S Karlem nikdy, ten by nás určitě podrazil. Ještě to sice nikdy neudělal, ale teď by to určitě udělal."

Já bych taky v Rusku nechtěl žít. Ale to nakonec i v mnoha západních zemích.
Nicméně jako obchodní partner pro nákup je Rusko spolehlivé. To větší vydírací potenciál by mělo třeba s plynem nebo s ropu.

Ale proč by to dělali? Jednou by se jim to povedlo, možná i 2x, ale víckrát už ne. Pak už by prostě s nimi nikdo dál neobchodoval.
A díky tomu, jaký má EU a další "demokratická část" světa přednapružený pohled, tak o to víc si budou dávat bacha. Přece si nezkurví jméno s jaderkama kvůli nějakému jednomu reaktoru pro Dukovany a druhému pro Tlemelín.

Jen pro pořádek připomínám, že jsem mluvil o ochodních vztazích, kde je rusko dodavatel (a tedy příjemce peněz).
Tohle nemusí platit (a občas neplatí) u opačné role, kdy je Rusko kupující a tedy peníze vydávající. Ale opět - v této roli bývá občas problém i u jiných zemí, včetně těch z EU.

Jo - a u toho navážení Ruska tu a onde - máš předpokládám na mysli to, jak rusové zvolili Trumpa, pak zařídili Brexit, u nás zvolili Zemana a podobně. To máš pravdu, tohle všechno by se jim mělo zakázat. Nakonec za ten vítr, co mi nedávno utrhl nějaké plechy, taky určitě mohli rusové, hajzli. ;-)
to se totiz stane tak, ze nekdo omylem zjisti, ze lenin se nejmenoval lenin a rijnova revoluce nebyla v rijnu a hned to jsou svine prolhany
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Carl_FM

16. 12. 2020, 8:40

Může úkolovat BIS, ale jen se souhlasem vlády.
BIS ze zákona nesmí vydat informace, pokud by hrozilo jejich vyzrazení.

Mex píše: 16. 12. 2020, 8:14
Mart76 píše: 16. 12. 2020, 7:49 Zeman může chtít plno věcí. Ale kontrola BIS mu nepřísluší. K tomu je určena Stálá komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.
MAS FU2A, TOS SM16A
Mart76

16. 12. 2020, 8:48

Mex píše: 16. 12. 2020, 8:14
Nerozporuji právo úřadu prezidenta ukolovat BIS. Ale ty sám jsi v předchozím příspěvku prezentoval Zemanův požadavek na BIS takovým způsobem, že z toho vychází spíše kontrola.
Tak se opět ptám, jaká je souvislost mezi požadavkem Zemana na sdělení jmen ruských špionů a požadavkem na informace nezbytné pro výkon funkce prezidenta? Brání tedy Zemanova neznalost jmen špionů jeho výkonu funkce?

Možná ano. Vezmu to tedy "spekulativně" jinak. :wink:
Zeman má podezření na to, že jeho poradce Martin Nejedlý je ruský špion. Proto zaúkoluje BIS, aby mu dodala seznam všech ruských špionů, aby se podíval, jestli je mezi nimi jméno Nejedlého.
Ale správný postup by měl být takový, že má zaúkolovat BIS, aby prověřila, jestli Martin Nejedlý je nebo není ruský špion.

Takže já beru Zemanův požadavek na BIS pouze za Zemanovu neschopnost přesně specifikovat zadání. :roll:

Měl bych si trochu sarkazmu nechat i na zítra :)
Zamčeno

Zpět na „Provozní záležitosti“