Elmag. ventil OLAB 6000BH/K5EV 230V - oprava
Ahoj,
neopravoval jste někdo náhodou tento nebo podobný ventil? Přistál mi tu jakýsi žehlící aparát, ventil ovládá výstup natlakované páry a nefunguje. Zůstává zavřený, nevydává žádný zvuk. Přesto cívka asi spálená nebude, naměřím na ní 3.3kOhm. Takže tipuju, že je zadřený (vodní kámen?), ale nevím, jestli se do něj dostanu. Do nádoby je přivařený. Možná, pokud povolím tu matici? Nechci do toho hrabat, dokud se o tom alespoň něco nedozvím, paní to stále používá bez páry, tak abych to neznefunkčnil nebo z toho neudělal časovanou bombu.
Datasheet jsem zatím nenašel, asi už je to starší model..
Dík, T.
neopravoval jste někdo náhodou tento nebo podobný ventil? Přistál mi tu jakýsi žehlící aparát, ventil ovládá výstup natlakované páry a nefunguje. Zůstává zavřený, nevydává žádný zvuk. Přesto cívka asi spálená nebude, naměřím na ní 3.3kOhm. Takže tipuju, že je zadřený (vodní kámen?), ale nevím, jestli se do něj dostanu. Do nádoby je přivařený. Možná, pokud povolím tu matici? Nechci do toho hrabat, dokud se o tom alespoň něco nedozvím, paní to stále používá bez páry, tak abych to neznefunkčnil nebo z toho neudělal časovanou bombu.
Datasheet jsem zatím nenašel, asi už je to starší model..
Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Znefunkčnit to nemůžeš, když už to stejně nefunguje.
A časovaná bomba nevadí, pokud dostaneš zaplaceno (v penězích nebo naturáliích) dřív, než se to začne používat a tedy než to bouchne.
Co to udělá, když na to připojíš externích AC 230V? Pro první přiblížení přes žárovku, pak napřímo. A změřit, jestli tam teče cca tolik, aby to odpovídalo těm 8.3VA (tedy nějakých 36mA).
Připojil bych pak na to těch 230V přes nějaký vypínač, a tím bych cvakal. Pokud je to někde přilepené vodním kamenem, tak by se to těmi rázy z cvakání mohlo uvolnit.
No a pak dovnitř nalít roztok kyseliny citronové nebo ocet (ten ale na rozdíl od citronové smrdí).
A časovaná bomba nevadí, pokud dostaneš zaplaceno (v penězích nebo naturáliích) dřív, než se to začne používat a tedy než to bouchne.
Co to udělá, když na to připojíš externích AC 230V? Pro první přiblížení přes žárovku, pak napřímo. A změřit, jestli tam teče cca tolik, aby to odpovídalo těm 8.3VA (tedy nějakých 36mA).
Připojil bych pak na to těch 230V přes nějaký vypínač, a tím bych cvakal. Pokud je to někde přilepené vodním kamenem, tak by se to těmi rázy z cvakání mohlo uvolnit.
No a pak dovnitř nalít roztok kyseliny citronové nebo ocet (ten ale na rozdíl od citronové smrdí).
- Kilovolt
- Sponzor fora
Já opravoval podobnej aparát. Prevít závada: cívka v cajku, studený to chodilo, horký už ne-vyřešil to novej ventil z číny, protože v evropě ho měli akorát italové za půlku ceny žehlidla. Hodne štěstí s opravou... KV
PS: ten můj měl pojistnej ventil, takže výbuch nehrozil
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Mex: 230V do toho pouštím, nedělá to nic. Cívka je asi v pořádku, šroubovák přiložený zezadu k šroubu s maticí se rozdrnčí, ale píst ventilu se ani nehne. Sundal jsem z toho hadičku a nakapal dovnitř trochu octa, uvidíme.
Dík, T.
Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
A jak jsi ho měnil? Byl šroubovaný? Nebo jsi to přeletoval? Děkuju za přání, myKilovolt píše: ↑30. 12. 2020, 10:10 Já opravoval podobnej aparát. Prevít závada: cívka v cajku, studený to chodilo, horký už ne-vyřešil to novej ventil z číny, protože v evropě ho měli akorát italové za půlku ceny žehlidla. Hodne štěstí s opravou... KV
máme kdyžtak ještě jeden starší model, tam pro změnu odešlo žhavení žehličky, pára je v poho, kdyžtak to nakombinuju. Tady je tlakový vypínač, tak je to asi taky celkem v pohodě.
Díky, T.
Nevím zda je stejná konstrukce, ale takových ventilů používáme hromadu.
Pokud jde po sundání cívky sundat tělo, tak je uvnitř normální jádro s kouskem gumy na konci a pružinka.
Ten ocet se tam nemá jak moc dostat a jádro se přidírá / zanáší často.
Doporučuji zvednout 230V nějakým trafem třeba o 24V a zkusit pak, cívka bude mít trochu větší sílu.
Taky se dá opatrně "pomačkat" a poklepat držák cívky, pokud nejde vymontovat ze základny.
Cívku hlavně nazapnout mimo jádro, rychle se rozteče.
Pokud jde po sundání cívky sundat tělo, tak je uvnitř normální jádro s kouskem gumy na konci a pružinka.
Ten ocet se tam nemá jak moc dostat a jádro se přidírá / zanáší často.
Doporučuji zvednout 230V nějakým trafem třeba o 24V a zkusit pak, cívka bude mít trochu větší sílu.
Taky se dá opatrně "pomačkat" a poklepat držák cívky, pokud nejde vymontovat ze základny.
Cívku hlavně nazapnout mimo jádro, rychle se rozteče.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Aha, díky za tipy! Odmontoval jsem tu matici, problém je, že cívku dolu úplně nesundám, o něco se zarazí. Konkrétně o šroubek pro nějaký termostat, či co to je - měl by jít zkrátit a pak by to mohlo jít dolu, ale do toho už se mi teď nechtělo, zkusím zítra, dám vědět..
Dík, T.
Dík, T.
-
Tome, opravdu je tam ventil navařený? Takhle se to nedělá. Není jen přišroubovaný na těsnící tmel? Zřejmě se jedná o ventil YSF028, 022 nebo JYZ-4P... každý číňan si to nějak značí.
Takové různé ventily se používají u tlakových bojlerů vyvíječů páry, žehliček, espresso kávovarů aj.

https://www.amazon.com/-/es/Jiayin-JYZ- ... B07YHHK3Z4
Takové různé ventily se používají u tlakových bojlerů vyvíječů páry, žehliček, espresso kávovarů aj.

https://www.amazon.com/-/es/Jiayin-JYZ- ... B07YHHK3Z4
-
Normálně by to 100% bylo. Ale vždycky můžeš natrefit na nějaký bastl, opravu, úpravu. Já to radši napíši, když to nemám v rukách, jak jsem napsal. 

Oni ji tam taky nějak dostali, asi bude dole závit, pokud to tedy nějak neslisovali mezi těmi dvema kovy.
Jen to bude zalepené, vidím tam nějakou rýhu jako že to je ze dvou kusů.
Jenže pozor, nedá se na to jít s hasákem, hned se to rozmačká.
Udělal bych si nějakou hliníkovou trubku, silnější stěna klidně i 4-6mm a podélně rozříznout
Přes tu pak to povolovat a určitě bych to nahřál, stačí na 100°C
Jen to bude zalepené, vidím tam nějakou rýhu jako že to je ze dvou kusů.
Jenže pozor, nedá se na to jít s hasákem, hned se to rozmačká.
Udělal bych si nějakou hliníkovou trubku, silnější stěna klidně i 4-6mm a podélně rozříznout
Přes tu pak to povolovat a určitě bych to nahřál, stačí na 100°C
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
ta část ve které je kotva je do těla ventilu na 100% našroubovaná
jinak by to nešlo vyrobit
zkus to opatrně sikovkama
nebo si do kusu matroše udělej díru podle průměru, po dýlce to rozřízni a stáhni šroubem - stahovací objímka
s tím máš nejmenší riziko že to při povolování rozmačkáš
podle fotky to vypadá, že do toho kotlíku je tělo ventilu připájené
typický novodobý neopravitelný výrobek
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Fotka může klamat. Většinou tam bývá pájením "na tvrdo" připevněna šroubová fitinka, aby měl ventil kde držet, protože stěna bojleru je velmi slabá. Když se podívám na to rozlití pájecí lázně, tak bych řekl, že to tak je. Lázeň nevidím spojenou s tělem ventilu. Spíš je to, jak jsem psal, zajišťěné tmelem - těsnícím lepidlem (to tmavé, co vystupuje ze spoje, drží to pořádně), jak u těchto spojů bojlerů bývá . (nepoužívá se koudel ani teflon). Zkus to Tome opatrně nahřát, uvidíš, jak se ten spoj bude chovat.